AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ, SİYASETİN GÜNDEMİNDE | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKKUYU NÜKLEER GÜÇ SANTRALİ, SİYASETİN GÜNDEMİNDE


 

DEVA Partisi lideri Babacan, "Eğer bu ülkenin, devletin, milletin çıkarlarını 3-5 kuruşa değişip yanlış işler yapıyorsanız günü geldiğinde biz bütün bunları açığa çıkartırız. Bu millete gösteririz" paylaşımında bulundu. CHP İstanbul Milletvekili Bekaroğlu da, Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi vererek, tartışmalı projeye dair pek çok soruya yanıt istedi.

Haber Merkezi

 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokrasi ve Atılım Partisi'nden açıklamalar geldi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ile yaptığı paylaşımda şunları kaydetti: "Akkuyu Nükleer Santrali'yle alakalı hükûmeti uyarmak istiyorum. Eğer bu ülkenin, devletin, milletin çıkarlarını 3-5 kuruşa değişip yanlış işler yapıyorsanız günü geldiğinde biz bütün bunları açığa çıkartırız. Bu millete gösteririz."

 

CHP'DEN SORU ÖNERGESİ

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “60 yıl ömürlü bulunan ve tüm üniteleri tamamlandığında 35 milyar kwh elektrik üretecek olan, Türkiye’nin elektrik talebini yüzde 10’unu karşılayacağı ifade edilen Akkuyu NGS ile ilgili olarak yazılı, sözlü ve görsel medyada yer alana söz konusu haber ve iddialar doğru mudur? Söz konusu santralin yapımı için kullanılan ‘Yap İşlet Sahip Ol’ modeli nasıl tanımlanmaktadır? ‘Yap İşlet Devret’ modelinden hangi açılardan farklılık içermektedir?

Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin mevcut ortaklık durumu nasıldır? Nükleer santral yapımı için dünyada eşine rastlanılmayan ‘Yap İşlet, Sahip Ol’ modelinin tercih edilmesinin yanı sıra üstelik şirketin yüzde 51 hissesinin Rus tarafına bırakılmasının nedeni nedir?

Söz konusu santral tüm üniteleriyle tamamen hizmete girdiğinde, bu santral dahil Rusya’dan ithal edilen diğer enerji kaynakları ile birlikte Türkiye toplam enerji ihtiyacının oransal olarak ne kadarını Rusya’dan tedarik eder duruma gelecektir?

 

RUSARA BAĞLIMLI OLABİLİRİZ!

Dünyada ülkeler, enerji güvenliği açısından alternatif tedarikçiler, farklı enerji kalemlerine yönelirken Türkiye’nin enerji tedarikinin yanında Rusya ile Akkuyu’da farklı bir modelle iş birliğine gitmesinin, enerji üretiminde ve yakıt olarak kullandığımız doğalgazın ithalatı açısından adı geçen ülkeye büyük ölçüde bağımlı durumda bulunmamızın açısından ilave riskler taşıyıp taşımadığı konusunda ne düşünüyorsunuz?

Proje ile ilgili olarak 8 yıl sonra 2018 yılında Anayasa’nın 90. maddesine aykırı olarak ilave teşvik düzenlemesi yapılmasının amacı nedir?

 

AŞIRI YÜKSEK FİYATTAN ALIM GARANTİSİ, İLAVE SORUNLARA NEDEN OLMAYACAK MI?

NGS'de üretilmesi planlanan elektriğe; 12.35 ABD senti/kWh ağırlıklı ortalama fiyattan satın alma garantisi verilmesi, hâlihazırda elektriği hidroelektrik, rüzgâr, jeotermal ve güneş enerjisinden üretenlere garanti olarak verilen 5.1 sent ile 8.6 sent aralığındaki fiyatlar dikkate alındığında yüksek kalmamakta mıdır? Akkuyu’ya sağlanan aşırı yüksek fiyattan alım garantisinin enerji sektöründe ilave sorunlara neden olmayacak mıdır?

 

AKKUYU NÜKLEER A.Ş.’NİN YÜZDE 49 HİSSESİ KİME AİTTİR?

Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin yüzde 49 hissesi kime aittir? Bu hissenin geçmişte Cengiz Holding, Kalyon İnşaat ve Kolin İnşaat konsorsiyumu tarafından alınmak istendiği doğru mudur? Bu haber doğru ise Türk şirketlerinin bu girişimi neden başarısızlıkla sonuçlanmıştır? KCK konsorsiyumu ortaklığın gerçekleşmesi için hangi şartları yerine getirmemiştir? Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin herhangi bir teşvik veya yardımı olmuş mudur?

Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin yüzde 51 hissesine karşı tarafta bir devlet kurumu olan Rosatom’un sahip olduğu düşünüldüğünde Türkiye Cumhuriyeti tarafı yüzde 49 hisse sahipliği için bir Türk kamu kurum ve kuruluşunu neden tercih etmemektedir?

Türkiye Varlık Fonu’nun veya EÜAŞ’nin Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin yüzde 49 hissesini satın alma girişimleri olmuş mudur?

 

AKKUYU YÖNETİMİ NEDEN TOPLANTI YAPMIYOR?

Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi’nin 24 Mart 2021 tarihinde yapılması kararlaştırılan 2020 Yılı Olağan Genel Kurul toplantısının ileri bir tarihe ertelendiği ve o tarihten bu yana da bir genel kurul toplantısı yapılmadığı dikkate alındığında, adı geçen şirketin 2020 ve 2021 yılı genel kurul toplantılarının neden yapılmadığı konusunda Türk kamu otoritelerince herhangi bir araştırma ve denetim yapılmış mıdır?

Hasan Cüneyd Zapsu Akkuyu Nükleer Anonim Şirketi’nde hangi hisseyi temsil etmektedir? Bu göreve nasıl getirilmiştir? Hasan Cüneyd Zapsu’nun bu göreve getirilmesinde Türk tarafının herhangi bir girişim ve telkini olmuş mudur?

 

SÖZLEŞME FESHİ KRİZİ ÖNCEDEN BİLDİRİLDİ Mİ?

Akkuyu NGS’deki bazı tesisler için mühendislik ve ekipman tedarik hizmetleri sunulması da dahil olmak üzere tesislerin inşaat işlerinin yüklenicisi konumunda bulunan Rus-Türk ortaklığı ile kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş.’nin sözleşmeye aykırı davrandığı ve iş güvenliği sağlamadığı gerekçesiyle sözleşmesinin feshinden Bakanlığınız önceden haberdar edilmiş midir? Bu konuda Bakanlığınızca herhangi bir girişimde bulunulmuş mudur?

IC İçtaş A.Ş.’nin konuyu uluslararası tahkime taşıması durumunda Bakanlığınızın tavrı ne olacaktır? Bu konuda herhangi bir hazırlığınız bulunmakta mıdır?

 

AKKUYU’DA VERGİ DENETİMİ VAR MI?

Akkuyu Nükleer Santrali için kurulan şirkete (Akkuyu Nükleer A.Ş.) Rusların yaklaşık 5 milyar dolar gönderdiği ve benzer ölçekte transferlerin izleyen haftalarda devam edeceği yönünde medyada yer alan haberler doğru mudur? Rus tarafı bu aşamada böyle bir adıma neden ihtiyaç duymuştur? Böyle bir transfer işlemi yapılmış mıdır? Konu Bakanlığınızca izlenmekte midir?

Akkuyu Nükleer A.Ş. nezdinde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca yürütülen herhangi bir vergi incelemesi veya denetim çalışması var mıdır? Yoksa böyle bir çalışmanın yapılmasını Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan talep edecek misiniz?

Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin yıllar itibarıyla faaliyetlerinin mali sonuçlarının şeffaf bir şekilde kamuoyuna duyurulması konusunda gerekli tedbirleri almayı düşünüyor musunuz?

Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılında ilk ünitesinin faaliyete geçmesi beklenen aynı zamanda bir prestij projesi olarak görülen Akkuyu Nükleer Santrali yapım işinin; ulusal ve uluslararası camiada, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle Rusya’ya uygulanan yaptırımların mali bölümünün aşılması veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin, indirekt yöntemlerle artırılması için perdeleme amacıyla kullanılan bir argüman haline getirildiği yönündeki algıyı ortadan nasıl kaldıracaksınız?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA