YENİLENEBİLİR ENERJİYE YÖNETMELİK DARBESİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YENİLENEBİLİR ENERJİYE YÖNETMELİK DARBESİ


 

​​​​​​​Yenilenebilir enerjiye yönetmelik darbesine TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yücesoy’dan da tepki geldi: “Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişmesi aksayacaktır!”

Haber Merkezi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) daha yürürlüğe girmeden yoğun tartışmalara konu olan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik 11 Ağustos 2022) Resmi Gazete’de yayımlanarak uygulamaya koyuldu.

Ancak ekipman üreticileri ve satıcıları, santral kurulum firmaları ve 2019 sonrasında ihtiyacının çok üzerinde elektrik üretecek lisanssız santraller kuranların da aralarında bulunduğu kesimlerin yeni düzenlemeye tepkileri devam ediyor.

 

YENİLNEBİLİR ENERJİ ARTIYORDU

Yenilenebilir enerjiye yönetmelik darbesine TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şube Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yücesoy’dan da tepki geldi.

Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile yenilenebilir enerji kaynaklarının gelişmesinin aksayacağını savunan Yücesoy, Temmuz 2022 sonu itibariyle 101.814 MW (megavat)’a ulaşan toplam kurulu gücün 3 yıl öncesine göre yüzde 10’un üzerinde artış kaydettiğini işaret etti. “Özellikle pandemi döneminde dünyada enerji arz ve talebinde önemli bozulmalar yaşanmasına rağmen, istikrarlı biçimde gelişen bu güç artışı son derece sevindirici olmuştur” diyen İbrahim Yücesoy, kurulu gücün içinde artık önemli bir pay edinen güneş santrallerinin, Temmuz 2022 itibariyle toplam güç içinde 8.658 MW’lık seviyeye ulaştığını aktardı.

 

“ELEKTRİK ÜRETİM TESİSİ YATIRIMLARI HIZ KAZANMIŞTI”

Yücesoy, tüketicilerin elektrik ihtiyaçlarını lisans alma, şirket kurma gibi yükümlülükleri olmaksızın kendi üretim tesisinden karşılayabilmesi ve küçük ölçekli üretim kaynaklarının etkin kullanımı olarak belirtilen Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği ile enerji maliyetleri ve elektrik faturalarının son dönemde çok hızlı artması nedeniyle lisanssız yatırımlara olan ilginin de yükseldiğini söyleyerek, “Konut, işletme veya sanayi kuruluşunun elektrik faturasını düşürmeyi hedefleyen tüketicilerin bir kısmı olanakları ölçüsünde lisanssız üretim mevzuatındaki kolaylıktan faydalanmaya çalışarak kurulu gücü yüksek, fiili tüketimi düşük tüketim tesislerinin bina, çatı ve diğer uygun alanlarını kiralayarak elektrik üretim tesisi yatırımlarına hız vermişti.

 

“TÜM YATIRIMCILARA ALTINDAN KALKILAMAYACAK BİR YÜK YÜKLENDİ”

Ancak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklik, 11 Ağustos 2022 tarihinde Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik değişikliğinin 12.05.2019 tarihinden itibaren çağrı mektubu almaya hak kazanan yatırımları kapsayacak olması, herhangi bir hazırlığı olmaksızın özellikle finansman kullanan ve borçlanan tüm yatırımcılara altından kalkılamayacak bir yük yüklemiştir.

Mayıs 2019’da yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ve Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği şartlarına uygun biçimde tesis edilen, başta elektrik dağıtım şirketleri ve TEDAŞ olmak üzere birçok kontrol mekanizmasından geçirilerek resmi olarak devreye alınan bu tesisler için önemli bir mağduriyet söz konusu olmuştur.

 

YENİLENEBİLİR ENERJİYE İLGİ AZALACAK

Öncelikle bu değişiklik başta güneş olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen ilginin düşmesine neden olma riski taşımaktadır. Sınırlandırmanın 12 Mayıs 2019`dan itibaren geriye dönük olarak başlatılması son dönemde gerçekleştirilen yatırımlar için sorun teşkil edecek, örneğin kredi ödemelerinde risk oluşacaktır.

Konunun uzun vadeli-stratejik olarak önem arz eden en önemli kısmı da şudur; bina yüzeyleri ve çatılarda halen yüksek bir üretim kapasitesi mevcuttur. Bu kapasitenin yalnızca "mahsuplaşmaya" izin verilmesi durumunda kullanımının sınırlı kalacağı açıktır. Günübirlik, plansız kararlar, sektörün geleceğinin yanı sıra ülkenin ekonomisini de baltalamaktadır.

 

“BİR GECEDE ALINAN KARARIN; BAŞKA SONUÇLARI DA OLACAK”

Yaklaşık  yıldan fazladır uygulanan bir kuralı, bir gecede geriye dönük olarak değiştirmenin başka sonuçları da olacaktır. Üretim fazlasını bedelsiz sisteme vermek zorunda kalacak olan tesislerin bir kısmı sökülecek, bir kısmında ise kapasite düşürme çalışması yapılacaktır. Kaynak israfı yaratan bu değişiklik, ikinci el, sökülmüş veya hurda güneş paneli piyasası doğuracaktır.

Yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim kapasitesinin artması ithal kaynak bağımlığının azalması açısından hayati önemdedir. Bugün karşı karşıya kaldığımız enerjide dışa bağımlılık çıkmazından kurtulmanın anahtarı yerli cihaz ve ekipman geliştirme koşuluyla yenilenebilir enerji yatırımlarına ağırlık vermektir.

 

“ACİL BİR ARA ÇÖZÜM GELİŞTİRİLMESİ GEREKİYOR”

Bu kapsamda tüm uygun alanların kullanılması amacıyla başta kooperatifler olmak üzere küçük yatırımcıların, kendi ihtiyaçları dışında da enerji üretebilmesine olanak sağlanmalıdır. Bu yatırımlara yönelik lisanslama süreçleri kolaylaştırılmalı, üretilecek enerjinin hangi şartlarda, ne kadar süre satın alınacağı günübirlik değişmeyecek kurallara bağlanmalıdır.

Kamu yararı gözetilerek yenilenebilir üretim kapasitesinin düşmesine engel olmak için söz konusu değişiklikten etkilenecek, devrede veya tesis edilme aşamasında olan üretim tesisleri için de acil bir ara çözüm geliştirilmesi gerekmektedir.

Ucuz ve kaliteli enerjiye erişimi güvenceye almak için yurttaşların kuracakları kooperatifler aracılığıyla dağınık üretim tesisleri kurmaları teşvik edilmelidir. Enerji şirketlerinin inisiyatifine terk edilen bu alanda yeniden kamu otoritesi tesis edilmelidir. Kamunun enerji yatırımları yapmasının önündeki engeller kaldırılarak, elektrik alanında dikey entegre kamu tekeli yeniden kurulmalıdır” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA