MİLYONLAR AKTARILIYOR AMA DENETLENEMİYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MİLYONLAR AKTARILIYOR AMA DENETLENEMİYOR!


 

Belediyenin arka bahçesi olmakla eleştirilen İMAR AŞ’ye milyonlar aktarılırken denetlemediği otaya çıktı. Büyükşehir Belediyesi’nin 72 milyon TL bedelle geri alacağı Ekmek Fabrikası’nın devri tartışmalarında muhalefet şirketi hesaplarının denetime açılmasını istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2022 Yılı Temmuz Ayı Olağan Toplantı Döneminin II. Birleşim Toplantısı, Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Toplantıda 2019’da Büyükşehir uhdesinden İmar AŞ’ye devredilen MER-EK Ekmek Fabrikası’nın fabrika, fırınlar, 40 büfe ve arazi ile birlikte aylık 6 milyon TL ödenerek toplamda 72 milyon TL’ye geri alınmasına ilişkin teklif tartışma yarattı. Kiralama veya tahsis yerine belediyenin arka bahçesi olmakla eleştirilen İMAR AŞ’ye aktarılan dev kaynaklara rağmen denetleme de sıkıntı yaşandığı gündeme geldi. Muhalefet meclis üyeleri şirket Hesaplarını Denetleme Komisyonu’nun İmar AŞ’de denetim yapmak istediğinde talep edilen evrakların verilmediğini söyleyerek, Büyükşehir yönetimine şirketi denetime açma çağrısı yaptı.

 

ŞİRKETİN ZARAR EDECEĞİ BELLİYDİ

MHP’li Meclis Üyesi Topkara, yıllarca atıl kalan Ekmek Fabrikası’nın, 2015’ten sonra Mersin’e hizmet etmeye başladığını ve günlük kapasitesinin 70 binlere dayandığını anımsatarak, “Bize geçmişte İmar’ AŞ’ye devri ile ilgili &ticari olarak şirket üzerinden ekmek üretimi yapacağız ve daha iyi olacak’ denildi ve işletme iştirakleri kapatılarak, fabrika İmar AŞ’ye verildi. Çalışanlar çıkarıldı veya başka yerlere kaydırıldı. 40 büfe belli bir primle satış için vatandaşlara verildi. Ancak şirketin zarar edileceği o günden de belliydi. Dün ‘doğru’ denilerek aldığımız karardan bugün neden vazgeçiyoruz.

 

“BAŞKAN AYNI, YÖNETİM AYNI, PEKİ BURADA NE DEĞİŞTİ?”

Biz Cumhur İttifakı olarak ‘Vardır bir bildiğiniz’ diyerek sizi desteklemeye çalışıyoruz. Bu kapsamda 2019’da MER EK’in devrini uygun görmedik ama verdik, Şimdi ise geri alacağız’ diyorsunuz.

Başkan aynı, yönetim aynı, peki burada ne değişti? İmar AŞ’de bizim, belediye de bizim. Öngörünüz yok o zaman, iki yol sonra ne olacağını görememişsiniz. Meclis olarak bunu kabullenmek lazım. Siyaset yapılıyor demeye gerek yok. Bu belediye, halk bizim. Bu paralar halkın parasıdır. Halkımıza ucuz, sağlıklı ekmek yedirmek için dün de getirdiğiniz karara eve dedik, bugün de kabul ediyoruz.

 

“ŞİRKET İYİ YÖNETİLMİYOR”

Ayrıca zarar ediyor gerekçesiyle İMAR AŞ’nin bir parselini sosyal kültür alanını 10 küsur milyon TL’ye devraldık.

Sermaye artışı istediniz, biz de ‘Bu şirket iyi yönetilemiyor’ diyerek uygun bulmadık. Siz sonra çözüm yolu buldunuz, İmar AŞ’nin tapularını Büyükşehir’e devrederek, para akışını gerçekleştirdiniz. Şimdi de Encümen kararı ile İMAR AŞ’nin olan MER – EK’in bulunduğu parseli aylık 6 milyon TL’den 72 milyon TL’ye aldınız. Şirkete her ay 6 milyon TL para vereceksiniz. Şirkete 72 milyon TL’yi nede verdik? Tahsis veya kiralama ile çözebilirdik. Geçmişte burası yine İMAR AŞ’nin de yine tahsis, kira ile bu işi halledebilirdik. Şirkete para aktarıl gibi bir mantık var. Bu işin vatandaşa ucuz ekmek yedirmekle alakası yok. Suya yüzde 20 zammı kabul etmediğiniz gibi ekmeğin fahiş fiyatla, sağlıklı kabul etmesine izin ermedik. Bizim siyaset yapmamız sorgulanamaz” dedi.

 

“ŞİRKETİ DENETİME AÇIN”

Ayrıca İmar AŞ’nin denetiminde sıkıntı olduğunu söyleyen Topkara’ya, AKP’li Meclis üyesi Zafer Şahin Özturan da destek verdi. Şirketin hesaplarının yeteri kadar incelenemediğini, yapılmak istenen denetimlerin ‘ticari sır’ mazereti ile engellendiğini söyledi.

AKP Grup Sözcüsü İsmail Yerlikaya’da şirket yöneticilerinden istedikleri evrakları alamadıklarını söyleyerek, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e, şirketin denetime açma çağrısı yaptı.

 

“NE İÇİN DENETİM İSTİYORSNUZ?”

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise yanıt olarak “Ekonomik şartlar değişti” derken, şirketin parkomat ve ekmek dışında zarar etmediğini savundu.

Başkan Seçer “Ekmek Fabrikası, Bütçe İçi işletmelerdeydi, İMAR AŞ’ye verdiniz, şimdi yine geri aldınız, bu git geller neden oluyor? Deniliyor. Git gel piyasa koşullarından kaynaklı. Bir çuval un şuan teşvikli 380 TL, piyasa 500 TL. Piyasa koşullarında 6 kat fiyat artışı oldu” dedi. Denetim konusunda ise Seçer yasal mevzuatı takip edeceğinin altını çizerek, “Ne için ne evrak istediğinizi söyleyin, iletin biz de yasal mevzuat çerçevesinde verelim” diyerek adeta deneti önünde set olacağının sinyalini verdi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA