AKDENİZ MECLİSİ’NDE DİYARBAKIR GERGİNLİĞİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

AKDENİZ MECLİSİ’NDE DİYARBAKIR GERGİNLİĞİ


 

Akdeniz Belediye Meclisi’nde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile yapılacak kardeş kent anlaşması teklifinde yine gerginlik çıktı. Önceki mecliste reddedildiği için Başkan Gültak’ın ısrar kararı aradığı teklifin görüşülmesi sırasında meclis üyelerinin birbirlerinin üzerine yürümesi üzerine oturuma 5 dakika ara verdi. Ancak tansiyon toplantı boyunca düşmedi.

Hasan Küçük

 

Akdeniz Belediye Meclis toplantısının Temmuz ayı birinci oturumu belediye konferans salonunda gerçekleştirildi. Çeşitli gündem maddelerinin görüşüldüğü mecliste Akdeniz Belediye Başkanı Muhammet Mustafa Gültak, Haziran ayı meclisinde oy çokluğu ile reddedilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile kardeş kent protokolü yetkisi için ısrar talebinde bulundu.

HDP Grup Sözcüsü Özgür Çağlar, kayyum yönetiminin demokrasiye vurulmuş bir darbe olduğunu ifade ederek Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kayyum yönetiminde olması nedeniyle bunu daha önceki yine reddettiklerini söyledi.

 

“ISRAR HUKUZSUZ”

HDP’li Ali Tanrıverdi ise Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı iken kayyum atanarak görevden alınan Selçuk Mızraklı hakkında değerlendirme yaptı. Israr kararının hukuksuz olduğunu savunan Tanrıverdi, “Kayyum seçme ve seçilme hakkının gasp edilmesidir. Bu konuda AK Partililerden bize destek vermelerini istiyoruz. Israr koşullarının yasal dayanağı oluşmamıştır” dedi.

 

“OYLARINIZ OLUMLU OLMALI”

AKP’li meclis üyesi Aydın Egin ise “Bu sorunun cevabı Diyarbakır HDP il Başkanı önünde bekleyen yüreği yanık anne ve babalar veriyor. O anne ve babaları sorun bakalım niye bekliyorlar?  Niye oradaki anne ve babalar CHP’nin önünde değil de HDP önünde bekliyor? Demek ki orada millete ve devlete karşı bir olumsuzluk var ki devlet gerekeni yapıyor. Buradaki tutumunuz Diyarbakır halkına karşıdır. Atanan kayyumlar vasıtası ile Diyarbakır’ın en ücra köşesine kayyumlar  vasıtası ile hizmet gitmiştir. Bu nedenle  oylarınızın olumlu olması gerekir” şeklinde konuştu.

 

NENNİ: “AKDENİZ HALKINI DÜŞÜNÜN”

AKP Meclis üyesi Tufan Nenni ise “Red kararı Diyarbakır’ın imkanlarının Akdenizlilerin yararlandırılmamasıdır. Akdeniz’e yapılacak hizmetlere engel oluyorsunuz. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı doktorluktan değil suçundan dolayı tutuklanmıştır. Akdeniz halkını düşünün. Borçlanma vermiyorsunuz. Hizmet engelliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

CHP’li meclis üyesi Mahmut Dönmez ise “Bizde kayyumlara karşıyız. Belediye başkanları ve meclis üyeleri halkın iradesi ile gelir. Suçun şahsiliği vardır. CHP olarak bizde red kararı vereceğiz” dedi.

 

“BEĞENMEDİKLERİ HER YERE KAYYUM ATAYABİLİYORLAR”

EMEP’li Halil Kara ise “Kayyum sadece belediyelerin sorunu değil. Beğenmediğin her yere kayyum atayabiliyorsun. Seçim olmuş. 3 ay sonra kayyum atamışsın. 3 yıl geçmiş ama hala seçim yapmamışsın. Böyle bir demokrasi olmaz. Bu ısrar kararına red vereceğiz” diye konuştu.

 

“KİMSE MİSAK-I MİLLİ SINIRIMIZDAN BÜYÜK DEĞİLDİR”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise hiç kimsenin Türkiye Cumhuriyeti’nden, birlik beraberlikten ve Misak-ı Milli sınırından büyük olmadığını söyledi.

CHP’lilere seslenen Gültak, “Bu cumhuriyetin kuruluşunda özellikle CHP’li kardeşlerimize sesleniyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının büyük emekleri var. Bir ülküsü vardı Gazi Mustafa Kemal’in. Osmanlının küllerinden Anadolu’da büyük bir Cumhuriyeti kurdu.  İstiklal Marşı koydu ve ülkü koydu hedefe. Bir hedef koydu ortaya adıda muasır medeniyetlerde yürümek. Dönemin Cumhurbaşkanı iken kurduğu o küçücük Cumhuriyet ile ilgili yapılan tüm isyanları susturdu. Tüm terörist olayları ile mücadele etti. Adı ne olursa olsun DEAŞ PKK FETÖ… Kim Türkiye Cumhuriyeti ile uğraşıyorsa gereği yapılır. Kutsallarımız var. Bayrağımız, İstiklal Marşımız Cumhuriyetimiz, Misak-ı Milli sınırlarımızı bozmak isteyen bunun hesabını verir. Bu Cumhuriyet ucuz değil.  Geçici bir Cumhuriyet de değil” şeklinde konuştu.

 

“DEVLET TARAFINDAN GEREĞİ YAPILIR”

Yüz yıllar boyu bu Anadolu topraklarında adalet dağıtılıp barışın sağlanacağını vurgulayan Gültak, “Kim bunu bölmeye kim bunu parçalamaya kim bununla ile ilgili hayaller gütmeye çalışırsa devlet tarafından gereği yapılır. Dünyanın hiçbir yerinde kalkınmış demokratik ülkelerinde terörle uğraşanları izin verilmez. En son Madrid’te yapılan toplantıda PKK, YPG gibi bir çok örgüt hepsi NATO zirvesinde terör örgütü olarak kabul edildi. Siz buralara üye olacaksınız, buraların militanlığını yapacaksınız, Türkiye Cumhuriyetini bölmeye parçalamaya çalışacaksınız Cumhuriyet de sizi seyredecek. Bunu NATO zirvesi kabul ediyor. Bizim buradaki arkadaşlarımız kabul etmiyor” ifadelerini kullandı.

 

GÜLTAK’TAN “PKK TERÖR ÖRGÜTÜ MÜ DEĞİL Mİ?” OYLAMASI

iki sene önce burada PKK terör örgütü mü değil mi diye oylama yaptırdığını hatırlatan Gültak, isterseniz bir daha oylayalım mı? Ne dersiniz? İsterseniz bir oylayalım” dedi.

Elini havaya kaldırarak PKK terör örgütü mü diye soran Gültak, “PKK terör örgütü müdür. Ben elimi kaldırıyorum.” dedi. Cumhur ittifakı meclis üyeleri el kaldırırken CHP’liler Gültak’ı gündem değiştirmekle suçladı. Gültak ise kameraların her şeyi gördüğünü söyledi.

“Tüm dünyanın NATO’nun terör örgütü dediğine siz demiyorsunuz. Tüm kameralar gördü. Bunlar kaydoldu. Çocuklarınıza ve torunlarınıza ne anlayacaksınız merak ediyorum” diyen Gültak, Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı iken yerine kayyum atanan Selçuk Mızraklı ile ilgili suçlamaları okudu.

 

MECLİS ÜYELERİ BİRBİRLERİNİN ÜZERİNE YÜRÜDÜ

Daha sonra yapılan ısrar oylamasının çoğunlukta çıkması üzerine Başkan Gültak’a yine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile kardeş kent protokolü ile yapma yetkisi alamadı.  

Israr kararı sonrası meclis üyeleri arasında gerginlik yaşandı. Üyelerin birbirlerinin üzerine yürümesi üzerine meclise 5 dakika ara verildi.  Verilen aranın ardından meclisin gündemlerinin görüşülmesine kaldığı yerden devam edildi. Ancak zaman zaman kayyum tartışmasına ilişkin yine tansiyon yükseldi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA