“LİMAN GENİŞLEMESİN ANA KONTEYNER LİMANI YAPILSIN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“LİMAN GENİŞLEMESİN ANA KONTEYNER LİMANI YAPILSIN”


 

ADD Mersin Şubesi tarafından düzenlenen “Atatürk Parkı’ndan neler oluyor” panelinde yetkililere ulaştırılmak üzere yazılan ve oy birliği ile kabul edilen mektupta, limanın Atatürk Parkı’na doğru genişleme çalışmasına son verilmesi istenerek bunun yerine Ana Konteyner Limanının yapılması çağrısı yapıldı.

Hasan Küçük

 

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Mersin Şubesi tarafından Uluslararası Mersin Limanı’nın Atatürk Parkına doğru genişleme çalışmalarının kente vereceği zararlara dikkat çekmek için düzenlenen “Atatürk Parkı’ndan neler oluyor” panelinde yetkililere ulaştırılmak üzere hazırlanan bir mektup hazırlandı. Panele katılanların oy birliği onayladığı mektubu ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan okudu.

Panele katılan Mersinliler olarak verilen bilimsel ve teknik bilgiler ışığında mevcut liman işletmecisi ve tekel konumundaki çok uluslu şirket tarafından mevcut liman kapasitesini artıracak yatırımın ve inşaatın yapılmasını Mersin'in ve çocuklarımızın geleceği açısından çok riskli gördüklerini ifade eden Erkan, “Atatürk Parkı yapıldığı yıllardan beri Mersin kent merkezindeki mahallelerde yaşayan veya iş merkezlerinde çalışan yurttaşlarımızın, ruh ve beden sağlığı için gerekli olan temiz deniz havasını ve kent içine ver mahallelere hava akımını sağlayan mekan olup, Mersinlilerin kent merkezinde denizle buluştuğu ve nefes aldığı biricik kamusal alandır. Bu nedenle, Atatürk parkının içine ve önüne yapılacak ilave iskele inşaat ve yatırımı, gerek yapılırken gerekse daha sonra Atatürk Parkını bu yönü ile işlevsizleştirecek, kent merkezinde yaşayan ve çalışan Mersinlilerin, rüzgar hakkını engelleyecek, Anayasal hakkı olan temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını ve yaşam kalitesini çok olumsuz etkileyecektir” dedi.

 

“ATATÜRK PARKI GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMALI”

Erkan’ın okuduğu mektubun devamında şu ifadelere yer verildi:  “İlaveten, mevcut yatırım yapılacak kamusal alan olan Atatürk Parkı ve onunla bütünleşik liman, tüm Mersinlilerin belleğindeki anıları saklayan, Mersin'in modernleşme tarihinde çok önemli tarihi ve işlevi olan mekândır. Bu yönü ile Şehir Planlama bilimsel doğruları ve İlkeleri açısından korunması ve yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra, mevcut planlanan mevcut yatırım sırasında, on binlerce ton dolgu malzemesi ile doldurulmasıyla mevcut deniz dibi ve ekolojisi zarar görecek, zamanla denizde ve deniz dibinde birikecek gemi atıkları, sintine yağlarından oluşacak kirlilik ve koku nedeniyle kent merkezinde sağlıklı ve temiz bir ortam olmayacaktır.

 

“YAŞAM HAKKI OLUMSUZ ETKİLENECEK”

Atatürk Parkı ve kent merkezi fiilen yaşam çekilmez bir hal alacaktır Öte yandan bu yatırımın yapılması sırasında, zaten yoğun bir araç trafiği olan kent merkezinde ve doğu çıkışında ağır tonajlı kamyonların getireceği ek trafik yükü ile artacak kazalar ve hava kirliliği, bölgede yaşayanı Mersinlilerin yaşam kalitesini, anayasal güvence altında olan yaşam hakkını olumsuz etkileyecektir. Ayrıca, kent merkezine,  Atatürk parkı ile bütünleşik denizde yapılacak bu yatırım ve inşaası esnasında sadece kent merkezi değil, dolgu malzemesinin çıkarılacağı çevre ilçelerdeki taş ocaklarının yakınındaki çevre mahalle ve köylerde; tas ocaklarının dinamitle patlatılması ve işletilmesi esnasında ve büyük ve ağır tonajl araçların trafik dar yollardan geçişi esnasında yaratacağı trafik yükü ve kaza riski oluşacaktır. Yanı sıra, taş Ocaklarından çıkacak toz ve duman bulutları ile çiçeklerin tozlaşmasını engelleyerek tarımsal üretim ile yaratacağı ses ve toz kirliliğiyle Mersinlilerin ve çocuklarımızın sağlığını da çok olumsuz etkileyecektir.

 

“BUNUN YERİNE ANA KONTEYNER LİMANI YAPILSIN”

Mersin bir liman kentidir. Bizler, Mersin'in gelişimini sağlayacak, ekonomisine ivme verecek, yatırımlara karşı değiliz. Ancak, Atatürk Parkına, yukarıda açıklanan nedenlerle ve de mevcut işletmeci çok uluslu şirketin, tekel konumunu güçlendirerek imtiyaz ve avantaj sağlayan, kamu yararına olmayan yatırımın yapılmasını istemiyoruz. Eğer bir yatırım yapılacaksa, Mersinin ve çocuklarımızın geleceği için bir fedakarlığa katlanılacaksa, kentin doğusunda planlanmış ve 10. Kalkınma Planında yer alan, ilgili meslek odalarının ve birliklerin desteklediği, daha büyük kapasiteli yeni Ana Konteyner Lımanı için yatırım kararı alınarak yapılmasını istiyoruz. Böylelikle rekabet nedeniyle liman ücretleri düşecek, Mersin'in ihracat kapasitesi artacak ve kentin katma değeri artacak, hem de kent içindeki Atatürk Park ve çevresinde yaşayan yurttaşlarımızın anayasal yaşam hakkına sağlıklı çevrede yaşam hakkında olumsuzluk yaşanmayacaktır. Bu nedenle Atatürk Parkına kamu yararı olmayan mevcut liman yatırımının iptal edilmesi ve yeni Ana Konteyner Limanı yapılması talebimizin dikkate alınmasını istiyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA