TARSUS’TA 7 MİLYONLUK TARTIŞMA | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TARSUS’TA 7 MİLYONLUK TARTIŞMA


 

​​​​​​​Tarsus Belediye meclisinde arsa satışından elde edilen ancak belediye muhasebe kayıtlarına yanlış girildiği için gelir kaleminde gözükmeyen 7 milyonluk hesap nedeniyle tartışma çıktı. Cumhur ittifakı meclis üyelerinin yapılan işlemin muhasebe kayıtlarına aykırılık teşkil ettiği eleştirilerine Başkan Bozdoğan, “1 kuruş kamu zararı oluşmadığını yinede konu ile ilgili idari soruşturma başlatıldığını belirtti.

Hasan Küçük

 

Tarsus Belediye Meclisinin Mayıs ayı 2. Oturumu belediyenin meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Mecliste komisyonlarca oy çokluğu ile kabul edilen 2021 Mali Yılı Kesin Hesabı ilgili gündem maddesi görüşüldü. Geçen yıl arsa satışından elde edilen 7 milyon TL’nin gelir kaleminde gözükmediği gerekçesiyle Cumhur İttifakı komisyon üyelerinin itirazı nedeniyle komisyonlardan oy çokluğu ile geçen gündem maddesi ile ilgili Tarsus Belediyesi Mali Hizmetler Müdürü Muttalip Bobuşoğlu bir açıklama yaptı.

 

“UĞRAŞTIK AMA DÜZELTME YAPAMADIK”

Geçen yıl yapılan 16 milyonluk arsa satışının 9 milyonluk kısmının girişi yapıldığını 7 milyonun ise gelir kalemine girişinin yapılmadığını ifade eden Bobuşoğlu, “Bunlar 28 Şubat’ta Emlak İstimlak Müdürlüğü denetimi esnasında ortaya çıkmış. Bize bildirildi. Biz her yıl yaptığımız işlemleri Sayıştay Başkanlığı’na gönderiyoruz. Geçen yılın Aralık ayına kadar olan verileri de Maliye Bakanlığı’nın sistemine yüklüyoruz. Meclis üyelerimizin bize durumu iletmesi ile bunları düzeltemeye çalıştık. Hem kendi programlarımızda hem Sayıştay’da böyle bir düzeltme imkanının olmayacağını gördük. Bu nedenle bir düzeltme yapamadık. Biz bu işin kesin hesapta gündeme geleceğini biliyorduk. Burada bir kusur var ama düzeltme yapmak için elimizden geleni yaptık ama olmadı. Hesaplar çalışmış ve paralar belediyenin banka hesabına intikal etmiştir. Raporlamalarda 7 milyon eksik gözüküyor bu bizim hatamızdır” şeklinde konuştu.

“DÜZELTME ŞANSLARI VARKEN GEÇİŞTİRİLDİ Mİ?”

MHP Grup Sözcüsü Nükhet Koç ise Şubat ayında 2021 yılının denetimini gerçekleştirdiklerini söyledi.  Rapor tutanaklarında arsa satışı yapıldığını, hesaplarda ve demirbaşta görülmesine rağmen gelire yansımadığının görüldüğünü anlatan Koç, “Gelire yansımamış olması mali tabloların tamamını ilgilendiren bir durum. Muhasebe kanununa aykırılık var. Uyardık ve 25 Şubat’ta bunun tespiti yapıldı. Mart sonuna kadar bunun düzeltilmesi yapılır kesinleşmiş mizan çıkardı. Düzeltme şansları varken bu geçiştirildi mi? Mart ayında düzeltme verilebilirdi. Yine hata ile kesinleşmiş mizan önümüze geldi. Genel muhasebe ilkelerine göre anlaşılabilir ve zamanında düzeltime yapılması gerekir. Arsa satışından elde edilen 7 milyonluk bir paradan bahsediyoruz. Yanlış bilgi vermek insanları yanıltmaktır. Ben raporların doğruluğuna inanmıyorum. Muhasebe kurallarına aykırı olduğunu düşünüyorum. O yüzden ben red verdim” diye konuştu. 

Araya giren Başkan Bozdoğan ise burada muhasebe olarak bir eksiklik var değil mi? Kamu zararı söz konusu mu? diye sordu. Koç ise kamu zararının olmadığını söyledi.

 

“7 MİLYONUN GİRİLMEMESİ MALİ TABLOYU YANLIŞ GÖSTERİR”

AKP Grup Sözcüsü Abdurrahman Altınsucu ise “ Burada doğrudan bir kamu zararı oluşmuyor ama usul esastan önce gelir diye bir kural var. 7 milyonun girilmemesi mali tabloyu yanlış gösterir. Bu usül olarak bir sıkıntı. Bu mali tabloyu doğru yansıtmaz. Bu nedenle mali tabloyu doğru diye onaylamamız usuli olmayacaktır” dedi.

 

“BİR TEK KURUŞUN ZAYİ OLMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”

CHP’li Ali Dinsever ise tartışılan hususun denetimden beri karşılarına çıkan bir husus olduğunu söyledi. Ortak kanaatin burada muhasebe tekniğine uygun olmayan bir işlemin yapıldığı yönünde olduğunu anlatan Dinsever, “Arkadaşlar mali tabloda dengeyi bozuyor diye tabir kullandılar. Kamuoyu yanlış anlamasın diye söyleme gereği hissediyorum. Gelir başka hesaplara aktarıldığı için muhasebe usulsüzlüğü yapıldığı kanaati oluştu. Bizde de oluştu. İdari olarak bunu gördük. Memur arkadaşların bazı gerekçeleri var. Bazı hesap kodlarına girilmesi nedeniyle hata olduğu söyleniyor. Barada kamunun tek kuruşunun zayi olması, kaybolması söz konusu değil. En ufak bir tereddüdümüz olsa asla müsamaha göstermeyiz. Bir tek kuruşun hesabını sormak bizim görevimiz. Muhasebe kodlarının yanlış girilmesinden kaynaklanmıştır. Düzeltilmesi için çalışıldı ancak sistemden düzeltme yapılması gerektiği için merkezi sistemden bu değişikliğin yapılması gerektiği ancak programsal engelin çıktığı belirtildi. Bununla ilgili disiplin soruşturması başlattık. Muhasabe tekniğine uygun olmayan bir iş ile ilgili idari soruşturma başlatıldı” ifadelerini kullandı.

 

“İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATTIK, ZARAR BANA”

Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan ise konu ile ilgili geçen hafta idari soruşturma başlattıklarını söyledi. Çalışma belliğinin burada hata yaptığını ancak bilinçli bir farkındalık olduğunu sanmadığını anlatan Bozdoğan şunları söyledi: “Edinsel bir koşullanma ile bunu öğrenmiş oldular. İdari soruşturma yapalım nerde hata yapıldı görelim.  Bu konu ile ilgili Sayıştay müfettişlerine ulaştık. Gerekli çözümler nasıl yapılır diye görüştük. Ortada bir kamu zararı yok. Tek zarar meclis başkanı kredi çekmeye kalkarsa 500 bin lira eksik çekecek. Bana zarar. İnşaallah kredi çekmek zorunda kalmayız. Kimse bu müdür arkadaşlarımıza çalıyor çarpıyor diyemez. Bu çocuklar can havli ile çalışıyor. Hepsine kefilim. Hata yapan müdürlerimize de kefilim. 1 defa hata yapmak insana mahsustur. İkinciyi asla istemem.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA