ÇAM KOZALAĞI GEÇİM KAPISI OLACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇAM KOZALAĞI GEÇİM KAPISI OLACAK


 

Mersin’in Gülnar ve Anamur İlçelerinde kızılçam ağaçlarının tepesinden toplanacak kozalaklar köylülere geçim kapısı olacak.

Hasan Küçük

 

Mersin’in Gülnar ve Anamur ilçelerinde köylüler tarafından toplanan tohumlu kahverengi kızılçam kozalağı kilosu 5 TL’den satın alınacak. Gülnar Orman İşletme Müdürü Muharrem Şahin, geçen yıl 50 ton toplanan çam kozalaklarının kilosunu köylülerden 2 buçuk liradan satın aldıklarını söyledi. Bu yıl kilosunu 5 liradan satılan alacaklarını ,hedeflerinin ise 225 ton olduğunu ifade eden Şahin, çok sayıda orman köylüsünün bundan gelir edeceğini söyledi. İzinsiz kozalak toplamanın yasak olduğunu anlatan Şahin, izinsiz toplayanlar hakkında yasal işlem yapılacağını ve topladıkları kozalaklara el konulacağını söyledi.

Kozalak toplamak isteyen vatandaşların ilgili işletme şefleri ile irtibata geçerek izin alması gerektiğini anlatan Şahin, vatandaşların topladıkları kozalakların Gülnar Orman İşletme Müdürlüğü’nün merkez deposu, Aydıncık Şeflik binası, Büyükeceli ekip binası, Kuskan TKE binası, Zeyne ekip binasında teslim alınacağını söyledi.

 

ANAMUR’DA HEDEF 110 TON

Anamur Orman İşletme Müdürü İsmail Gübeş ise geçen yıl olduğu gibi bu yıl ki hedeflerinin de 110 ton olduğunu söyledi. Kozalakların 5 TL’den satın alınacağını anlatan Gübeş şunları söyledi: “Kızılçam tohumu elde edilecek yaş kozalakların toplama işi sadece orman köyü nüfusuna kayıtlı kişilerce yapılabilecektir.

Kızılçam kozalağı, Anamur İlçesi hudutlarında bulunan Mahalle ormanlarından toplanacaktır. Olgunlaşmış kahverengi renkli açılmamış tohumlu kozalaklar toplanacak olup, gri renkli sanır kozalak, ve tohumu dökülmüş veya olgunlaşmamış yeşil kozalaklar kesinlikle toplanmayacaktır. Kozalak toplanırken ağaca kesinlikle zarar verilmeyecek, dalları kırılıp kesilmeyecektir.  Kozalak toplamak isteyen vatandaşlarımız kendi mahallelerinin bağlı olduğu Orman İşletme Şefi veya memurları ile irtibata geçerek toplama izni almaları gerekmektedir. İzinsiz toplayan, toplarken ağaca zarar veren veya toplanmış kozalakları Anamur dışına nakledenler ile idare dışında kişi ve kurumlara satanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA