MERSİN’DE MÜSİLAJ ENDİŞESİ! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’DE MÜSİLAJ ENDİŞESİ!


 

Geçen yıl Marmara’da büyük korku ve paniğe neden olan ve Ocak ayında Mersin’e ulaşan müsilaj tehlikesi sahilde yeniden görüldü!

HEDİYE EROĞLU

 

Deniz bilimciler, Marmara Denizi'ni etkisi altına alan ve Türkiye gündemine oturan müsilajın, devam eden bir sorun olduğu uyarısı yapıyor.  Tehlikenin sadece Marmara’yı değil, sahili olan tüm kentleri kapsadığını açıklayan bilim insanları, bir an önce önlem alınması ve eylem planlarının hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Geçen yıl Marmara’da büyük korku ve paniğe neden olan ve Ocak ayında Mersin’e ulaşan müsilaj tehlikesi sahilde yeniden görüldü!

 

DENİZE GİRECEĞİZ DERKEN!...

Uzman diş doktoru Berk Tugay yaptığı paylayım ile tehlikenin Mersin kıyılarında sürdüğünü gözler önüne serdi. Sosyal medyadan Mersin’in merkez Mezitli bölgesinden sahil görüntüsü paylayan Turgay, “Mersin müsilaj havalar ısındı denize gireceğiz derken...” diyerek, endişelerini paylaştı. Sosyal medyada gündem olan müsilaj tehlikesi ile ilgili Mersin sahillerinde yapılacak çalışmalar için yetkililer harekete geçmeye çağrıldı.

 

“MÜSİLAJI, KENT MERKEZİNDE SAHİLDE TESPİT ETTİK”

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, geçen aylarda yaptığı açıklamada “Aralık ayı içerisinde ise müsilajı kent merkezinde gördük. Müsilajı, geçen sene ekim-kasım-aralık aylarında Mersin’in batısında dip müsilajı şeklinde tespit etmiştik. Ancak, kasım ayı sonu ve aralık ayı boyunca kent merkezinde, Adnan Menderes Bulvarı sahilinde lokal olarak müsilaj oluşumlarını tespit ettik. Yüzeyde oluşan müsilajdan örnekler aldık. Şu an bu örneklerin incelenmesi halen devam ediyor. Müsilaja neden olma potansiyeli olan planktonik canlı gruplarının, tespitine uğraşıyoruz” demişti.

 

“MERSİN KÖRFEZİNDE HER YIL MÜSİLAJ OLUŞUYOR”

Ayas ayrıca bu açıklamasında bir an önce önlem alınması gerektiği belirterek, “Mersin körfezinde bir doğal fenomen olarak her yıl müsilaj, dip müsilajı ya da yüzey müsilajı şeklinde oluşuyor. Burada en önemli şey; azot, fosfor gibi besleyici tuzların deniz ortamında bulunması, müsilaj oluşturan canlı gruplarının bu besin elementlerini kullanarak biyomaslarını artırması ve görünür hale gelmesi. Müsilaj, glikoprotein yapısında organik bir madde ama müsilajın oluşması bize orada kirlenmenin olduğunu gösteriyor" demişti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA