YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ ZEYTİNLİKLERE ZARAR VERECEK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ ZEYTİNLİKLERE ZARAR VERECEK


 

Maden Yönetmeliğinde değişiklik ise zeytinliklerin maden sahasına dönüştürülmesine geçit veren yönetmelik değişikliğini kanuna aykırı olmakla eleştiren ÇMO Başkanı Sinan Can, kaygılı olduklarını söyleyerek, “Düzenleme zeytinlik alanlarına yönelik baskıyı arttırarak önemli zararlar verebilecek potansiyel içermektedir” uyarısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

TMMOB’ya bağlı Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Mersin Şube Başkanı Sinan Can, zeytinliklerin maden sahasına dönüştürülmesine tepki gösterdi.

Yönetmelik değişikliği ile sahanın ‘faaliyet bittiğinde rehabilite edilmesi’ şartı ile zeytinliklerde maden ve enerji projelerine açılmasını eleştiren Can, “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna Göre; ‘Zeytincilik Sahaları Daraltılamaz ve İlgili Kurumların Uygun Görüşü Olması Dahi Kesin Zaruret Görülmeyen Zeytin Ağacı Kesilemez ve Sökülemez’. Ayrıca, Zeytin Yasası kapsamında maden, enerji ve benzeri hiçbir zeytincilik dışı faaliyete izin verilmeyeceği belirtilmiştir.

 

YÖNETMELİK KANUNA AYKIRI

Görülüyor ki çıkartılan yönetmelik kanun ile tezatlık içermekte uyuşmamaktadır. Yapılan bu yönetmelik değişikliği kanuna aykırı olduğu için normlar hiyerarşisine göre uygun değildir. Çıkartılan yönetmelik kapsamın da olası dava konularında temel alınacak olan kanunlardan birisi Zeytincilik Kanunudur ve yönetmelikler kanunlara ve anayasaya aykırı olamaz.

Kamu yararı üstünlüğü ilkesi çerçevesinde maden yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin değiştirilmesi toplum nezdinde tepki ile karşılandığı görülmektedir.

 

“KAYGILIYIZ”

Bu noktada yönetmelik değişikliği ile sanayi ve maden ocakları faaliyetleri ile gerek zeytinlik alanların gerekse tarım alanları üzerindeki baskının giderek artacağı ve geleceğe dair önemli kaygılar barındırdığımızı ifade etmek gerekir. Yönetmelik değişikliği ile Zeytin Yasası'nı işlevsiz kılacak Türkiye ve Mersin’de zeytinlik alanlarına yönelik baskıyı arttırarak önemli zararlar verebilecek potansiyel içermektedir.

Artan küresel iklim krizi ile birlikte çevremizi ve doğal kaynaklarımızı korumamız gerekirken, halihazırda dünyada bir gıda krizi hüküm sürerken bu tür mevzuat değişikliklerini halkın ortak çıkarı ya da kamu yararı bağlamında değerlendirmek son derece afakidir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA