PAZARCILARIN AÇ KAPA İSYANI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

PAZARCILARIN AÇ KAPA İSYANI


 

Akdeniz ilçesi Gündoğdu Mahallesi’nde bir grup pazarcının tazgah açma talebini önce kabul eden Pazarcılar Odası’nın 1 hafta sonra kararından dönerek izni iptal etmesi pazarcıları isyan ettirdi. Pazar yerlerinin kapatılmamasıni isteyen 5. Bölge Pazarcılar meclis toplantısı yapılırken Akdeniz Belediyesi önünde eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı.

Hediye Eroğlu

Mersin Akdeniz İlçesi Homurlu, Adanalıoğlu, Kazanlı ve Karacailyas’ta tezgah açan 5. Bölge Pazarcıları söz konusu bölgede işlerinin iyi olmaması nedeniyle pazar günleri Gündoğdu Mahallesi 5765 sokakta da tezgah açma talebinde bulundu. Pazarcılar Odasının talebi ve Akdeniz Belediyesi’nin onayı ile 2 ay önce söz konusu yerde 1 hafta tezgah açıldı. Ancak diğer pazarcıların tepkisi üzerine Pazarcılar Odası pazar açma iznini iptal ederek durumu belediyeye bildirdi. Alınan karar ile söz konusu yerdeki pazar kaldırıldı. Durumu tepki gösteren pazarcılar Akdeniz Belediye meclisinin yapıldığı sırada belediye önünde toplanarak seslerini duyurmaya çalıştı. Pazarcılar “Başkan buraya”, “Gültak buraya” sloganları attı. Zabıta ekipleri pazarcıların önünde bekleyerek belediye binasına girmelerine izin vermedi.

 

“PAZARCILAR ODASI ÖNCE AÇIN DEMİŞ SONRA İTİRAZ ETMİŞ”

Pazarcılar adına açıklama yapan Gökhan Öz, 5. Bölge Pazarcıları olarak yıllardır Kazanlı, Adanalıoğlu, Homurlu ve Huzurkent gibi yerlerde tezgah açtıklarını hatırlattı. Buralarda yeterli satış yapamadıkları için 2 ay önce Pazarcılar Odasına müracaat ederek Gündoğdu Mahallesi’nde pazar kurma talebinde bulunduklarını anlatan Öz, “Pazarcılar Odası Başkanı ile görüştüğümüzde Gündoğdu 5765 sokakta resmi olarak pazar kurma iznini belediyeye verdiğini ve pazarı açmamızı söyledi” dedi.

Bunun üzerine Gündoğdu’da tezgahı açtıklarını anlatan Öz, “İlçe Emniyet Müdürü, Zabıta Müdürü ve Oda Başkanı pazara geldi. Bütün esnaflara hayırlı olsun dedi. Ardından diğer bölgelerdeki pazarcılar tepki gösteriyor. Oda başkanına baskı yapıyorlar. Bundan 3 ay sonra da Pazarcılar Odası seçimi olduğu için oda başkanı da itiraz dilekçesi hazırlıyor. İtiraz dilekçesinde 2012’deki belediye ile yapılan 5+1 protokolünü gerekçe gösteriyor. Bu pazarlar zamanında 5+1 protokolü ile kurulmuş o yüzden Gündoğdu’ya pazar kuramazlar diyor”ifadelerini kullandı.

“BİZİM AKLIMIZLA MI OYNUYORSUNUZ?”

 

Pazarcılar Odası Başkanına seslenen Öz, “Madem ben 5+1 protokolü ile kuruldum sen niye evrak gönderiyorsun. Benim aklım ile mi oynuyorsun. Sen gönderdin bir hata yaptın neden bizim pazarımıza gelip hayırlı olsun diyorsun? Belediyeye geliyoruz. Oda başkanının yanına gidin diyor. Gittik oda başkanının yanına, Gündoğdu’da eylemler yaptık. Biz buraya gelmezsek bizim çocuklarımız hırsızlık yapacak dedik. Belediye başkanı HDP ile CHP masaya oturmuyor diyor. CHP ve HDP’ye gittik. Çözüm bulamadık. İnsanın onuru ile bu kadar dalga geçilmez” şeklinde konuştu.

 

GÜLTAK: KOMİSYON KURDUK CHP VE HDP’Lİ ÜYELER ÖNCE GELDİ SONRA GELMEDİ

Cuma namazı için verilen arada pazarcıların yanına gelen Başkan Gültak, “Biz bu konu ile ilgili bir araya geldik toplandık. Komisyon kuracağız ve bu komisyon sonunda çıkan tüm kararların altına imza atacağız dedik. Komisyonu kurduk ama komisyona CHP ve HDP meclis üyeleri ilk toplantıya geldi ikinci toplantıya gelmedi. Biz bunun kararına vermek zorunda değiliz diyorlar. Topu benim üzerine atmaya kalkıyorlar. Buradan siyaset üretiyorlar. Sizin duygularınızla oynuyorlar. CHP ve HDP Grup sözcülerini alın bizim grup sözcümüzün yanına gidin. Sizden pazarcılar odasından birileri olsun. Bunu karara bağlayın. Bağladığınız tüm kararların altına imza atacağım. CHP ve HDP’li meclis üyeleri gelmiyorlar. Burada toplanmanızın anlamı yok” şeklinde konuştu.

CHP meclis üyesi Mahmut Dönmez, HDP meclis üyesi Özgür Çağlar ve EMEP’li meclis üyesi Halil Kara’da pazarcıların yanına gelerek sorunu çözecek makamın belediye olduğunu ifade ederek konuyu mecliste gündeme getireceklerini söyledi.

 

KONU MECLİSTE GÖRÜŞÜLDÜ

Pazarcıların eylemi ara verilen meclis toplantısının öğleden sonraki oturumunda millet ittifakı meclis üyeleri tarafından dile getirildi. Burada söz alan Başkan Gültak pazar yeri kurulması ile ilgili Pazarcılar Odası ile geçmiş belediye yönetimi arasında protokoller yapıldığı hatırlattı ve söz konusu protokolleri okudu.

GÜLTAK: ODA ÖNCE İZİN VERİP SONRA İPTAL ETTİ

Dışarıda bekleyen pazarcılar için 2012’de 6 aylığına pazar kurulması için protokok imzalandığını ifade eden Gültak, “Sonrasında söz konusu pazar yerleri kapatılabilirdi ancak idare pazarcıyı karşısına almamak için dokunmamış. 11 yıldır hiç ellememişler. Bizde ellemedik. Vatandaş evine ekmek götürüyor niye elleyeyim? Bu 6 ay değilde kurallara bağlasa idi daha iyi olurdu. Top taca gitmiş. Bu arkadaşların mağduriyetini giderecek biri belediye başkanı diğeri Pazarcılar Odası Başkanı. Yasal olarak karşımda imza atacak. Pazarcılar Odasının bize yazdığı yazı nedeniyle Gündoğdu’da pazar açılmasına izin verdik. Ertesi hafta oda tekrar bir yazı yazdı; ‘Hayır ben yanlış karar vermişim açılmasına yasal olarak izin vermiyorum’ dediler. Bende bu meseleyi ‘oda yönetimi ile çözün’ dedim. Protokol yapacaksak resmi bir kurumla yapmam gerekiyor dedim. Buradaki insanlarla imza atma şansım yok.

“ODA BAŞKANI BEN KÜLLİYEN KARŞIYIM DİYOR”

 Oda başkanı ile görüştüğümüzde ‘ben külliyen karşıyım’ diyor. Birde Pazarcılar odasının seçimleri var. Bunun içine seçim işleri karışıyor. Dönüm dolaşıp iş benim üstüme geliyor. İşin hareketlenmesinin ardından oda başkanını önce izin vermesi sonra seçimlerden kaynaklı tedirgin olup verdiği izni iptal etmesinden kaynaklanıyor. Birileri 11 yıldır yapılan işi görmemiş bizde görmüyoruz. Oda tekrar pazarları dizayn etmek isteyip yanımıza gelirse biz destek oluruz. Madem oda gelmiyor meclis bunun kararını versin dedik. Meclisin böyle bir yetkisi yok ama ortada 12 yıldız çözülmemiş topun taca atıldığı meseleyi ben niye çözeyim. Çözdüğüm zaman birileri ile oturup konuşuyorum adamlar bana hakta veriyor. Buyurun 12 yıldız çözülmeyen meseleyi Gültak çözsün diyorsunuz öyle bir şey yok. Mağduriyet oda ile oturulup konuşulacak. Böyle bir karar vermeliyiz. 12 yıldız çözülmeyen meseleyi bana getirmeyin.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA