BALIKÇILAR HAL İSTİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BALIKÇILAR HAL İSTİYOR


 

Balık av yasağının sona ermesi ile bu gece denize açılmayı planlayan balıkçılar denizi olmayan Ankara’da bile bulunan balık halinin Mersin’de bulunmamasına tepkili. Balıkçılar Atatürk Parkı eski Lunaparkın bulunduğu alana hem balık pazarı ile balık hali yapılmasını istiyor.

Hediye Eroğlu

 

Akdeniz’de deniz av yasağının 15 Eylül’de sona erecek olması nedeniyle Mersinli balıkçılar bu gece vira bismillah diyerek denize açılmayı planlıyor. Bereketli bir sezon bekleyen balıkçılar yasağın sona ermesi ile balık fiyatlarında düşüş olacağını ifade ediyor. Balıkçılar denizi olmayan Ankara’da bile bulunan balık halinin Mersin’e de yapılması için gerekli adımların bir an önce atılmasını istiyor.

Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat,  Deniz av sezonunun 15 Eylül’de bitmesi ile Vira bismillah diyerek yeni av sezonunu açacaklarını söyledi.

 

“BALIK FİYATLARI DÜŞECEK BUNDAN YARARLANIN”

Karadeniz ve Marmara bölgesinde av yasağının 1 Eylül’de sona erdiği sıcak hava nedeniyle

Akdeniz’de ise yasağın 15 Eylül’de sona ereceğini hatırlatan Polat, “Bolluğun ve bereketin olacağı bir yıl bekliyoruz. Yılın ilk 3 ayı yani 15 Eylül’den itibaren Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ayına kadar balık çeşitliliği yüksek olacaktır. Fiyatlarda büyük düşüş olacaktır. Şu an 40-50 TL arasında giden fiyatlar 20-25 TL, 30-40 lira arasında giden balık fiyatları 10-15 TL fiyatlara inecektir. Yüzde 80-70’e varan indirimler olacaktır. İlk 3 ayını halkımızın iyi değerlendirmesini istiyoruz. Akdeniz bu konuda bolluk ve bereket çeşitliliği çok olan bir bölge. Verimimiz zaten yüksek. Yılbaşına doğru havaların soğumasıyla denize çıkmak zor olacağı için ondan sonra fiyatlarda hafif bir artış yaşanır ama ilk 3-4 ay fiyatlar çok uygun olacaktır” dedi.

 

UCUZ BALIK ZAMANI

70-80 lira arasında olan levreğin av yasağı bitince 40 liraya ineceğini anlatan Polat, “Çupra şuan 50-60 lira arasında oda 35-40 liraya inecek. Barbun şuan 50-60 lira arasında av yasağı bitince 30-40 lira arasına inecek. 20 liraya kadar düşebilir. Çünkü fiyatlar boy boy değişiyor. Daha uygun bir fiyata da düşebilir. Diğer çeşit balıkların hepsinde fiyat düşüşü olacak. Şu an sardalya ve istavrit 25-30 lira. Sezon açıldığı zaman 10-15 liraya kadar düşecektir” şeklinde konuştu.

Balıkçı esnafının sıkıntılarının Mersin’deki genel esnafın sıkıntıları ile aynı olduğunu anlatan Polat,  “Bizim otopark sıkıntımız var. Parkomat çok büyük bir sıkıntı. Belediye bunu çözümlemiyor. Müşterilerin gelip park edebileceği alışıveriş yapabileceği bir ortam yok. Parkomat şuan kaldırıldı. Parkomat varken işimiz oluyordu. Müşteriler büyük AVM’lere gidiyor. Küçük esnafı belediyeler de bitiriyor” diye konuştu.

 

“BALIK HALİ İSTİYORUZ”

Denizi olmayan Ankara da bile bulunan balık halinin Mersin’de olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu anlatan Polat, “Balık hali için güzel bir yer açılması lazım, otoparklı bakımlı yani güzel bir balık hali yapılması lazım. Kanunlarda bunun balık hali olarak kabul edilmesi lazım. Bizim bu bildiğimiz Balık Pazarları Balık Hali kanun statüsünde değil. Oralarda değişik indirimler yapılıyor. Maliyede indirimler oluyor. Mersin’de bu konuda şuan bir çalışma yok, Nerede yapılacağı belirsiz. Bir yer eksikliği var. Yer tespit edilmesi lazım” şeklinde konuştu.

 

“ESKİ LUNAPARK HEM BALIK PAZARI HEM BALIK HALİ OLABİLİR”

Atatürk Parkı’nın içindeki eski lunaparkın olduğu alanın balık hali ve balık pazarı yapılmasını istediklerini belirten Polat şunları söyledi: “Orayı balık hali ve pazarı yapabilirler. Burayı oraya taşıyabilirler hem çarşı rahatlar. Orası geniş bir alan. Denize sıfır bir yer, balık hali olur. Koku olmaz başka sıkıntı olmaz. Denizin dibinde çok güzel bir ortam. Bunu defalarca yetkililere söyledik ilgilenen olmadı. Bizi dağ başı gibi 2. Çevreyolu, 3. Çevreyolu gibi yerlere götürmeye çalışıyorlar. Hangi esnaf gider  oraya. Eski lunaparkın oraya bir yer yaparlar balık halini de balık pazarını da içine alabilirler. Bir tarafı balık hali olur, bir tarafı balık pazarı olur. 500 metrekare bile Balık Haline yeter bu çok güzel projelerle yapılabilir. Yapılınca bu belediye engel oluyor. Öbürü yapıyor başka bir belediye engel oluyor. Bir türlü bu sorunlar çözülemiyor.”

 

“YENİDEN MAZOT İNDİRİMİ İSTİYORUZ”

Balıkçıların mazot indirim sorunu bulunduğunu vurgulayan Polat, “2-3 yıl önce mazotta indirim oluyordu. Şuan o indirim cüzi düzeylere çekildi. Biz onu tekrar belirli seviyelerde indirim yapılmasını istiyoruz. Mazot 7 liraysa 50 kuruş eksiğini alıyorlar. Ama biz daha önce yüzde 40 indirimle alıyorduk. Güzel bir indirimdi yani bu balıkçıya bir destekti. Tabi bunu da uygulayınca bu işi kötüye kullananlar oldu. Balığa çıkmayıp mazotu kullananlar oldu devlet iptal etti. Yani bizim halkımızda da böyle bir şey var hemen kısa yoldan zengin olayım diye işi üçkâğıda döktüler. Böyle sıkıntılarımız var” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA