ESNAF PARK MAĞDURU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ESNAF PARK MAĞDURU!


 

Mersin’de çarşı esnafı, zarar ettiği gerekçesiyle kaldırılan parkomat uygulaması nedeniyle mağdur oldu. Parkomat uygulamasının kaldırılması sonrası işlerinin yarı yarıya düştüğünü belirten esnaf Büyükşehir Belediyesi’ne kırgın.

Hediye Eroğlu

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, esnafın park sorununu çözmek için geçen yıl Şubat ayında hayata geçirdiği parkomat uygulamasına 14 ay sonra son vermesi çarşı esnafını mağdur etti. Parkomat uygulaması kaldırıldıktan sonra işlerinin yüzde 50 düştüğünü ifade eden esnaf sorunlarına çözüm bulunmasını istiyor.

 

“ANİDEN KALDIRDILAR NE OLDUĞUNU ANLAYAMADIK”

Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, çarşı esnafı olarak en büyük sorunlarının park sorunu olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin Nisan ayına kadar parkomatı uyguladığını hatırlatan Polat, “Aniden bu uygulama kaldırıldı. Ne olduğunu bilemedik. En işlek caddeler olan Silifke, İstiklal ve Hastane Caddesi’nde parkomat istiyoruz” dedi.

 

“ŞU ANA KADAR BÜYÜKŞEHİR’İN ESNAF İÇİN YAPTIM DİYEBİLECEĞİ BİR HİZMETİ OLMADI”

Büyükşehir Belediyesi’nin şu ana kadar esnaflar için yaptım diyebileceği biz hizmetinin olmadığını iddia eden Polat, “Şimdiye kadar böyle bir hizmetini göremiyoruz ne yazık ki. Esnaf bu konuda çok dertli. Hatta parkomatın kalkmasından dolayı Büyükşehir Belediyesi’ne kızgın durumda. Esnaf kırılmış. Neden bunu kaldırdınız. Esnaf içinde 2 lira zarar et. Bu parkomat bazı caddelerde zarar etmiyor ki. Kârâ geçiyordu. Silifke, Hastane ve İstiklal Caddesi ful çeken yerler zarar edecek yerler değil. Ya büyük bir çok katlı otopark yapacaksın yada bunu yapamıyorsan yapılana kadar parkomatla idare edeceksin” diye konuştu.

 

“ESNAFIN İŞİ YÜZDE 50 DÜŞTÜ”

Park sorunu nedeniyle parkomat kalktıktan sonra esnafın işinin  yüzde 50 düştüğüne dikkat çeken Polat, “Müşteri geliyor park edecek yer yok. Çarşı çevresinde 3-4 tur atıyor ondan sonra çekip büyük AVM’lere gidiyor. Burada müşteri kaybediyoruz. Büyükşehir neden böyle bir şey yapıyor anlamış değiliz. Buraya geldiler onları karşıladık. Bize sözler verildi. Tamam dediler seçildikten sonra her şeyi unutuyorlar. Böyle olmamalı” dedi.

 

“SEÇİM VAR BUNUN RÖVANŞI GELECEK”

Caddelerin üzerinin sabah 08.00’de araçla dolduğuna dikkat çeken Polat şunları söyledi: “Bu araçların hiçbirisi müşteriye ait değil. Esnafta koyuyor. Memurlarda koyuyor. Bankanın elemanları da koyuyor. Önüne gelen buraya aracını koyup gidiyor. Denetleme yok. Parkomat var iken görevli birini durdurup diğerini çıkarıyordu. Cüzi bir para verip herkes yararlanıyordu. Boş yer çok oluyordu. Şu an trafik ekibi çağırsak ayrı bir sorun. Ekipler müşterilere ceza kesmeye kalkıyor. Bu sefer ceza yiyen çarşıya gelmiyor. Parkomat dışında uygulanabilecek bir sistem yok. Büyükşehir Belediyesi bir anda bu parkomatı kaldırdı. Bunun seçimi de var. Esnaf kırgın. Bunun rövanşı gelecek” 

 

“BİR ŞEY GÖRMEDİK”

Büyükşehir Belediyesi’nin Balık Pazarı ve Kasaplar Çarşısı ile ilgili projelerinin bulunduğunu ancak şu ana kadar bir şey göremediklerini ifade eden Polat şunları söyledi: “Belediye yetkilileri esnafla iletişim içinde olmaları lazım. Daha önce eski Başkan Burhanettin Kocamaz bir proje yaptı. Bize kaldırma için tarih vermedi. Tadilatın kaç süreceği konusunda bilgi verilmedi. Av yasağı sezonunda bitirilip bitirilmeyeceği belli değil. 1-2 yıla bırakısan esnaf buna izin vermez. Yapılacak projeleri esnafla diyalog içinde yapmalılar. Geliyorlar proje çiziyorlar. Anıtlar Kurulu’na onaylatılacağı söyleniyor. Tadilatlar bizim istediğimiz tarihler arasında olmalı.”

 

“BİR BELEDİYE BAŞKANI BUNU SÖYLER Mİ?”

Akdeniz Çarşı Esnafları Derneği Başkanı Fethi Çelik ise Büyükşehir Belediyesi parkomat uygulamasını kaldırdığını ancak neden kaldırdığı konusunun söylenmediğini kaydetti. Anladıkları kadarıyla buradan zarar edildiğinin söylendiğini ifade eden Çelik, “Zarar edebilirsin. Sen belediyesin. Sen ticarethane değilsin ki. Sen burada hizmet vereceksin. Seçimden önce bize söz verdin Parkomatı getireceğim dedin. Parkomatı getirdin. Ondan sonra pandemi çıktı diye bizi oyaladılar. Bize en son bize cevap olarak gidin trafikle işinizi halledin dediler. Bir belediye başkanı bunu söyler mi? Çarşıda trafik şu anda felç. Trafik Şube ile sorunu çözün ben parkomatı yapmayacağım diyor. Çok büyük park sorunu oluyor” diye konuştu.

 

“ESNAFIN DA KABAHATİ VAR”

Park sorununda esnafında kabahati bulunduğunu anlatan Çelik, “Esnaf sabah erkenden arabasını getirip cadde üzerine bırakıyor. Akşama kadar para vermemek için getirip dükkanın önüne aracını bırakıp gidiyor. Kar ettiğini sanıyor zarar ediyor aslında. Bu nedenle dışarıdan yapancı plakalı araç gelip burada durup alışveriş yapamıyor. İnsanlar buraya çay içmeye gelse bile 500 lira para bırakıp gidiyor. Biz Silifke, İstiklal ve Hastane Caddelerine porkomat uygulaması getirilmesini istiyoruz. Diğer yerlere gerek yok” şeklinde konuştu.

Parkomat uygulaması kalktıktan sonra esnafın işinin yüzde 50 düştüğünü vurgulayan Çelik, “Mesela Almanya’dan gelen insanlar var. Çarşı etrafında tur atıyor. Park edecek yer bulsa alışveriş yapacak. Yer bulamayınca sinirlenip AVM’lere gidiyor. Adam 1000 euro bozdurduğu zaman 10 bin TL’ye yakın para ediyor. Adamın harcadığı 300-500 lira umurunda değil.”

 

SORUNU ESNAF PLATFORMUNA YAZDIK, ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ GRUPTAN AYRILDI

Whatsapp esnaf platformu grubunda sorunu dile getirdiklerini anlatan Çelik, “WhatsApp’ta esnaf platformumuz var. O grupta şehrin ileri gelenleri var. Esnafın sorunları ile ilgili yazı yazdım. Vahap Seçer’in Özel Kalem Müdürü Doğukan Uyan o yazıyı okuduktan sonra gruptan ayrıldı. Ben tekrar yazı yazdım. Duyarsız kaldıklarını belirttim. Ben burada çarşısının sorunlarını  anlatıyorum. Ben ihale ve avanta istemiyorum ki. Doğukan Beyin esnaflar grubundan ayrılması esnaf ve çarşı sorunlarına kulak tıkaması, sorunlardan habersiz kalması biz esnafları derinden üzmüştür. Milletin takdirine bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

 

İŞTE O YAZI

Çelik’in Esnaf Platformu’na yazdığı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in Özel Kalem Müdürü Doğukan Uyan’ın gruptan ayrılmasına neden olduğu iddia edilen yazı şöyle: Mersin Büyükşehir Belediye Başkanım Vahap Seçer; Başkanım Mersin’deki en önemli sorun trafik yoğunluğu ve park yeri bulamama sorunudur. Söz konusu sorunu çözme adına 12 Temmuz 2019 tarihinde Parkomat uygulaması gündeme alınarak oy birliği ile kabulüne karar verilmişti. Uygulamadan vatandaş ve esnaf açısından memnuniyet ve faydalı olmuştu.

 

“KARAR ESNAFI İŞ YAPAMAZ DURUMU GETİRDİ”

Fakat nedenini bilmediğimiz durdurma kararınız vatandaşlarımızı üzmüş ve çarşı esnafımızı ciddi şekilde olumsuz iş yapamaz duruma getirmiştir. Parkomat sisteminin tekrar sürdürülebilir bir sistem oluşturulması adına MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ev sahipliğinde toplantı düzenlendi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel’in yanı sıra toplantıya Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB)  Mersin BŞB Meclis üyeleri ,STK Başkanları belediye meclis üyeleri ile esnaf dernek üyeleri katılım sağladı. Olumlu sonuç beklerken devam etmeyecek denildi. Vahap Başkanım soruyorum neden devam etmeyecek? Esnaf istemişti sizde söz vermiştiniz.

 

YETKİLİLERE SESLENDİ: PARKOMAT BAŞLAMALI

Mersinimizi yöneten büyüklerimiz, Sayın Valimiz, Kaymakamımız, vekillerimiz, belediye başkanlarımız, MTSO Başkanımız, ESOB Başkanımız, Emniyet müdürlerimiz; esnaf sizlerden destek bekliyor. Esnaf zor durumda. Parkomat başlamalı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA