90 BİN YAVRU DENİZLE BULUŞACAK | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

90 BİN YAVRU DENİZLE BULUŞACAK


 

Kazanlı sahiline gelen deniz kaplumbağaları (caretta caretta), yumurtalarını kazdıkları 50-60 santimetrelik çukurlara bırakmaya başladı. Yaklaşık bin yuvanın yapılacağı sahilde 50 gün sonra 90 bin yavrunun denizle buluşması bekleniyor.

GİZEM EKİCİ

Türkiye'de Caretta-Ceratta ve yeşil deniz kaplumbağalarının en önemli üreme alanlarından biri olan Merkez Akdeniz İlçesine bağlı Kazanlı Sahilinde yuvalama dönemi başladı. Gece karanlığında sahile çıkan kaplumbağalar, yumurtalarını bıraktıktan sonra tekrar denize dönüyor.  Deniz kaplumbağalarının yuvalama dönemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, bu yıl 90 bin yavrunun yumurtadan çıkarak denizle buluşmasını beklediklerini söyledi.

DÜNYANIN EN ÖNEMLİ ÜREME ALANI

Nesli tehlike altına giren deniz kaplumbağalarının en önemli üreme alanlarından bir olduğunu belirten Ergene,"Kazanlı Sahili deniz kaplumbağaları açısından çok anlamlı bir yer. Türkiye'de özellikle yeşil deniz kaplumbağalarının en fazla yumurta bıraktığı alanlardan bir tanesi. Kazanlı'nın çok güzel bir kumsalı var. Kıymetini bilmemiz gereken alanlardan bir tanesi. Kumuyla deniz kaplumbağasıyla en önemli alanlardan bir tanesini oluşturuyor. Tüm dünya Kazanlı sahiline dikkat eder. Çünkü Akdeniz popülasyonunun yüzde 60'ı bu bölgede" diye konuştu.

YUMURTA BIRAKMAYA BAŞLADILAR

Bölgede her yıl bine yakın yuva yapıldığını kaydeden Ergene, "Yeşil deniz kaplumbağalarının yüzde 60'ı bul bölgeye yumurta bırakıyor.  O nedenle çok önemli bir bölge. Bugün ilk yuvamızı tespit ettik. Çünkü deniz kaplumbağaları Mayıs sonu Haziran başı gibi yumurta bırakmaya başlıyorlar. 2 ay sonra yavrular yumurtadan çıkıp denize kavuşacaklar. Her yuvada yaklaşık 100-150 yumurta oluyor. Bunların yaklaşık yüzde 90'ı başarı ile denize ulaşabiliyor. Yani yaklaşık 90 bin yavru denizle buluşacak" dedi.

HASSAS BİR DÖNEME GİRİLDİ

Deniz kaplumbağaları açısında hassas bir döneme girildiğinin altını çizen Ergene vatandaşlara uyarılarda bulundu. Bu dönemde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Ergene şunları söyledi: “Yuvaların önüne diktiğimiz tabelalara yaklaşmamaları, kafesleri kaldırmamaları, tabelaları almamaları gerekiyor.  Bu bölgede ıslak bir zemin yaratmamaları gerekiyor. Kumsalda ateş yakmamaları, araç kullanmamaları ve özellikle kum almamalılar. Gerekli hassasiyetleri göstermeleri gerekiyor. Koronavirüs salgının nedeniyle deniz kaplumbağaları biraz rahat edecek gibi. Çünkü kumsallarda insan etkisi biraz daha az olacak. İnsan oğlu için şansız bir yıl ama diğer canılar için şanslı bir yıl olacak."


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA