DÜNYA KAPLUMBAĞALAR GÜNÜNÜNDE ANLAMLI HAREKET | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DÜNYA KAPLUMBAĞALAR GÜNÜNÜNDE ANLAMLI HAREKET


 

Corona virüsü salgını nedeniyle insanların girişinin yasaklandığı sahillerde, deniz kaplumbağalarının yumurtlama dönemlerine sayılı günler kalırken, Tarsus Belediyesi Dünya Kaplumbağalar Gününün de önemli bir işe imza attı.

Haber Merkezi

Nesilleri tehlike altında olan başta kaplumbağalar ve diğer canlıların yaşam koşullarının iyileştirilmesine dikkat çekmek amacıyla, Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan;  23 Mayıs Dünya Kaplumbağalar Gününü Tarsus-Kazanlı Sahil Bandında, farkındalık yaratarak kutladı.

Dünyada ekolojik dengenin değişmesi sorunu yaşanırken, yaşam alanlarını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kalan Deniz Kaplumbağaları (Caretta caretta) ve (Chelonia mydas) türleri için,  Tarsus Belediyesi ve Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürlüğü tarafından ortaklaşa kurulan araştırma birimi, Tarsus-Kazanlı Sahil Bandında 3 gün süren  araştırma sonucu;  Kaplumbağaların yuvalama sürecini ve yaşam alanlarını inceledi.

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan ile Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serap Ergene, Prof. Dr. Yasemin Kaçar ve saha araştırma görevlisi öğretim üyelerin de katıldığı farkındalık etkinliğinde, tespit edilen yuvalara 50 adet uyarıcı tabela konuldu. 12 Km’lik yuvalama alanına yerleştirilen tabelalarda, 5 dil kullanıldı.

Geçtiğimiz yıl 1800 yuvalama alanının tespit edildiği sahillerde,  bu yıl için benzer rakamların beklendiğini aktaran saha araştırmacıları, Tarsus Belediyesi’nin yaptığı çalışmalara verdiği öneme vurgu yaptı.

Başkan Bozdoğan, Mersin Üniversitesi Rektörlüğü’ne yapılan başvurunun ardından, oluşturulacak protokol ile Deniz Kaplumbağaları araştırması konusunda destek olacaklarını kaydederek “Canlıların yaşamı için elimizden gelen desteği sunacağız.” dedi.

“DOĞAYI KORUMAK İNSANOĞLU’NUN EN BÜYÜK GÖREVİDİR’’

23 Mayıs Dünya Kaplumbağalar Gününün 2000 yılından beri kutlandığını anımsatan Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan ‘’İnsanoğlunun koronavirüs pandemisinden sonra aldığı birçok ders oldu. İnsanoğlu yaşamın bitmediğini gördü. Hepimizin doğadaki canlılara saygılı olması gerekiyor. Bu saygı çerçevesinde doğada yaşayan diğer canlıların da yaşam hakkının olduğunu herkesin bilmesi gerekiyor. Türkiye'nin en büyük sahiline sahip bir yer Tarsus. Bizim ekiplerimiz ve Üniversitenin burada 3 gündür gerçekleştirdiği çalışmaları bizzat izledim. Üniversitenin çalışmalarına Tarsus Belediyesi olarak direk sponsor olacağız. Doğayı korumak biz insanoğlunun en büyük görevidir.” diye konuştu.

PROF.DR SERAP ERGENE: “DENİZ KAPLUMBAĞALARI İÇİN ÇALIŞMALARA KATKI SUNAN, TARSUS BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR EDERİZ”

Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene ise yaptığı konuşmada “Bugün Dünya Kaplumbağalar Günü. 2000 yılında Dünyadaki tüm kaplumbağaları korumak adına alınmış bir karar bu. Sadece kaplumbağaları değil tüm sürüngenleri korumak adına alınmış bir karar. Çünkü insanoğlunun verdiği zararlarla beraber deniz kaplumbağalarının nesli tehlike altına girdi. Bu nedenle Kazanlı sahilinde bir etkinlik yapmak istedik. Kazanlı Sahili deniz kaplumbağaları açısından çok anlamlı bir yer. Türkiye'de özellikle yeşil deniz kaplumbağalarının en fazla yumurta bıraktığı alanlardan bir tanesi. Tarsus-Kazanlı Sahil Bandının da çok güzel bir kumsalı var. Kıymetini bilmemiz gereken alanlardan bir tanesi. Kumuyla deniz kaplumbağasıyla en önemli alanlardan bir tanesini oluşturuyor. Tüm dünya Kazanlı sahiline dikkat eder. Çünkü Akdeniz popülasyonunun yüzde 60'ı bu bölgede” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA