KAVGA BÜYÜYOR, OLAN MERSİN’E OLUYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KAVGA BÜYÜYOR, OLAN MERSİN’E OLUYOR!


 

İktidar ile kavgası yerele sıçrayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Vahap Seçer’in, 250 milyon TL’lik borçlanma talebi mecliste reddedildi. Seçer ile Cumhur İttifakı üyeleri arasında psikoloji, ayar verme, çelme takma tartışmaları yaşanırken, CHP’li Neşet Tarhan ve Haluk Bozdoğan toplantıyı terk etti!

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı 1. olağanüstü meclis toplantısı Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı.

Yeni tip koronavirüs covid-19 önlemlerinin öne çıktığı toplantıda organizasyon fiyaskosu yaşandı. Partililer toplantının yapıldığı salonu doldururken, gazetecilerin toplantıyı başka bir salonda ekrandan izlemesinin istenmesi tepkilere neden oldu. Bazı gazeteciler salonu terk ederek tepkilerini ortaya koydu.

SEÇER TÜYO VERDİ!

Vahap Seçer’in ilk yılına dair rakamsal veri paylaşımında bulunduğu toplantıda son bir yılda 876 milyon 749 bin TL borç ödendiği bildirildi.

Bankalara 2 milyar 246 milyon olan olan faiz borcunun 1 milyar 579 milyon TL’ye düştüğünü aktaran Seçer, “Yani 667 milyon 689 bin TL’lik bir azalma söz konusudur. Ama bu süreçte hizmetlerimiz de devam etti. Önce israfı önledik. Mali, idari disiplini sağladık.

Neden borçlanma istiyorum. Bana güvenmeniz lazım. Temmuz’a kadar Meclis kapalı. Bu süreç uzayabilir. Toplantı yapamayabiliriz. Biz tedbir almak zorundayız. Şuanda cazip banka kredileri bulabiliyoruz. 15-20 gün sonra ne olacak bilemiyoruz. Bana güvenmeniz lazım. 500 bin insan bana oy verip güvenmişse sizlerin de güvenmesi lazım. Tüyo veriyorum; bana borçlanma konusunda destek verin. Yanımda durun, mazeret üretmeme fırsat vermeyin. Personellerimizden esnafa ödemelerimizde bir aksama yaşanmaması, her an uygun şartlarda kredi kullanabilmek için borçlanma talep ediyorum” dedi.

GERİLİM TIRMANDI

Ancak gerek AKP’li Mevlüt Ekmekçi’nin, Vahap Seçer’i, meclis üyelerini azarlayıcı tarzda konuşması üzerinden eleştirmesi, gerekse de Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz’in işçi çıkarmalar üzerinden yüklenmesi gerilimi tırmandırdı. Özellikle Atsız ile Seçer arasındaki tansiyonun yükselmesi salona da yansıdı.

SEÇER İLE GÜLTAK ARASINDA PSİKOLOJİ TARTIŞMASI

Daha sonra söz alan Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ile Seçer arasındaki tartışma gerilimin tavan yapmasına neden oldu.

“İş borçlanma olunca konu hareketleniyor üsluplar ağırlaşıyor, bence herkese sükunet lazım” diyen Gültak, “Ben bu şey sonrasında şundan korkuyorum; ‘Bu borçlanma geçmez ise işçi maaşları ödenmez, hizmetler, şunlar, bunlar yapılmaz’ durumundan. Umarım böyle bir şey olmaz. Çünkü o kötü. Ben seçilirken Akdeniz Belediyesi’nin borçlarını bilerek geldim ve neler yapacağımı planladım. Vahap başkanımda biliyor. Dolayısıyla borçlanmanın olup olmayacağına dair B planımı hazırladım. Herhalde Vahap başkanımda hazırlamıştır. Yani umarım televizyonlarda, basında, ‘borçlanma olmadı maaşları ödeyemedik’ denmez. İnşallah bundan Mersin halkı zararlı çıkmaz. Takır takır işlerinizi yaparsınız biz de sizi alkışlarız. Bende borçlu bir belediyeyim ve borçlanmam da öyle kolay olmadı. Zor oldu. Zatınıza da teşekkür ediyorum. Ama bu dönem borçlanır mıyım bilmiyorum. İhtiyaç var ise biz de borçlanmak isteyeceğiz. Olmadı maaş mı ödeyemeyeceğiz? Hizmetleri mi durduracağız? Hayır takır takır hepsini yapacağız” dedi.

“SEN AKDENİZ’E AÇILDIN, KIBRIS’A ULAŞTIN”

Ancak bu esnada Başkan Vahap Seçer’in, “Para mı bacaksınız?” diyerek araya girmesi üzerine Başkan Gültak, “Basarız sorun değil. Başkanım bakın bu üslubunuz doğru değil” yanıtı verdi.

Seçer’in, “İktidar olmanın verdiği güçle konuşuyorsunuz, güç zehirlenmesi” ifadelerini kullanması Gültak’ın tepkisini çekti. Gültak da, “Şuan sizin maalesef psikolojiniz bozulmuş. Biliyorsunuz ama o gülüş psikiyatriler çok iyi bilir, normal bir gülüş değil” dedi.

Seçer’in iade ediyorum” demesi üzerine Gültak da, “Ben de size iade ediyorum. İktidar ile alakası yok. Benim iktidardan aldığım doğru düzgün bir hibe de yok tam tersine yakında MESKİ’ye getireceğim hibeler var 20 milyon Avro’nun üzerinde. Dolayısıyla burası mazeret üretme yeri değil. Borçlanma geçer veya geçmez. Siz hizmetlerinizi anlatın” dedi.

Seçer ise “Sayın Gültak sen Akdeniz’i yönet bırak Büyükşehir’i” derken, Gültak, “Siz de bizi yönetmeyin bırakın da biz de konuşalım” dedi.

İkili arasında ‘yönetim’ tartışması yaşanırken, Seçer, “Sen Akdeniz’e açıldın, Kıbrıs’a ulaştın” dedi. Gültak ise “Siz bize ayar vermeyin sayın başkan” çıkışı gösterirken, Seçer, “Sen herkese veriyorsun” tepkisi gösterdi.

Gültak ise, “Bu tartışmanın Mersin’e bir faydası olmaz. Siz B planınızı yapın, yapacağınız işleri anlatın. Bu tür üsluplar hem sizi hem bizi yaralar. ‘Borçlanma geçmedi’ siyasi bir polemik olmasın” dedi.

BORÇLANMA OLMAZ İSE NE OLUR?

Başkan Vahap Seçer ise “Sayın Gültak, ‘Biz borçlanma vermezsek işçilerin parası ödenmeyebilir, ben ondan korkuyorum’ diyor. Mersin Türkiye’nin en saygın en güçlü belediyelerinden. Biz bağımsız bir kredi derecelendirme kurumuna bir denetim yaptırdık. Bizim her hangi bir bahanenin arkasına sığındığımız yok. Meclis borçlanma verir-vermez, bu kararlar doğrultusunda yönetimimizi devam ettiririz.

Diğer taraftan sayın Gültak’ın üslubunu eleştiriyorum. Burada hiçbir arkadaşım bir diğerine ‘psikolojin bozuldu’ demedim. Bunun uygun olmadığını dile getiriyorum. Böyle şeylerin bir daha olmamasını da diliyorum” dedi.

“ÖNCEKİ DÖNEMİN İTİBARINI KORUMAK SİZE DÜŞMEMELİ”

MHP’li Meclis Üyesi Mahmut Tat da, Seçer’in görevi 3 milyar TL borçla aldığını anımsatarak, “Bu borçları sorgulayalım dedik. Geçmiş döneme ait incelenmesi için dosya isimleri verdik size” dedi.

Paranın verilmemesi ile ilgili ‘başkanın ayağına çekme takıyorsunuz’ ifadelerine tepki gösteren Tat, “Başkanın önceki döneme ait bir hesap sormasını istedik. Bugün bir önceki dönemin itibarını korumak size düşmemeli. Üstüne daha rahat gidilebilirdi. O hesap sorulmadığı için bugünkü belediye başkanı olarak bu borç size ait oluyor” dedi.

Vahap Seçer ise “Siyaset yapmayın yeter. Red verecekseniz verin” yanıtı verdi.

DENETİM RAPORU HAZIR

Seçer, “Meclis Denetim Komisyonu raporunu hazırladı. Nisan meclisi yapamadığımız için bunu meclise sunamadık. Biz geçmiş döneme ati bir çok hem üzerinde sıkıntı gördüğümüz hem kamuoyunca da çok tartışmalı olan konuları denetime açtık. Ben sunumda da söyledim. Şuanda sadece bir dosya 110 milyon veya 4 milyon TL’lik ve bunlar yargı aşamasında. Yargı aşamasında olan bir konuyu burada tartışmamız yasalara aykırı. Davaların denetimlerin sürdüğünü söylüyoruz. Ama siz bana ‘her hangi bir denetim mekanizmasını çalıştırmadınız’ diyorsanız haksızlık ediyorsunuz.

Son olarak 112 milyon TL gelirimiz var. Ama gelirlerimiz düşecek. Ödemelerimiz var. Bu parayı bulup buluşturmam lazım. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası benim genel başkanıma bağlı değil ki para basayım. Peki nereden gelecek bu para? Demek ki bir yerden bulacağız.

 

“ANKARA’DAN MERSİN YÖNETİLMEZ”

Burada vereceğiniz karar siyasi bir karar ise Mersin’e haksızlıktır. her biriniz bu yetkinin tarafıma verilmesini makul görüyorsunuz. Buna hazırlıklı gelinmiş, red verilmiş ise biz boşuna konuşuyoruz. Siyasetin vesayeti olur ise biz Mersin ortak paydasında buluşamayız. Ankara’dan Mersin yönetilmez. Burada tepkileri hepimiz alacağız.

Geçen borçlanmada da İstanbul seçimlerine çarpıldık. Şimdi neye çarpıldık?” dedi.

“KARŞINIZDA ŞAMAR OĞLANI YOK”

AKP Grup Sözcüsü Mevlüt Ekmekçi’nin kürsüye çıkarak, Vahap Seçer’i bahane üretmekle suçlayıp, iktidar propagandası yapması CHP’lilerin tepkisine neden oldu. Ekmekçi’ye destek veren Cumhur İttifakı üyeleri ile Millet İttifakı üyeleri arasındaki tansiyon yükseldi.

Ekmekçi’nin konuşmasının meclis yönetmeliğine aykırı olduğunu, gündem dışı konuşma yapıldığını savunan Seçer, “Bugün çok iğneleyeceği konuşuyorsunuz” dedi.

Başkan Gültak’ın ayağa kalması ve tepki göstermesi üzerine Başkan Seçer, “Herkes ağzından çıkanı kulağını duyarsa ayar vermeyiz. Karşınızda şamar oğlanı yok. Burası meclis hiçbir şeye tahammülünüz yok. Ama ben tahammül ediyorum. Her tarafa karışıyorsunuz. Yapmayın” dedi.

TARHAN VE BOZDOĞAN TOPLANTIYI TERK ETTİ

Mersin’e yakışmayan tartışmalara tepki gösteren Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdağan ise, toplantıyı terk etti.

BORÇLANMA TEKLİFİ REDDEDİLDİ

Görev başladığı ilk yıl talep ettiği 164 milyon TL borçlanma yetkisi alan Vahap Seçer’in 250 milyon TL’lik borçlanma talebi ise reddedildi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA