BİR DAVA DA MİLLETVEKİLLERİNDEN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BİR DAVA DA MİLLETVEKİLLERİNDEN!


 

Yapılması planlanan Polipropilen Tesisi için bu kez de CHP’li Milletvekilleri dava açtı. Mersin’i ekonomik ve ekolojik olarak yıkıma götürecek bir proje olduğunu belirten CHP Mersin Milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Cengiz Gökçel ve Alpay Antmen; tesisin bilimsel ve teknik gerekçelere uyuşmadığını belirtti.

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Cengiz Gökçel ve Alpay Antmen; Karaduvar’a yapılması planlanan ve Cumhurbaşkanlığı tarafından ilana çıkılan Tekfen Polipropilen Tesisi Yatırım Projesini dava etti.

Alana ilişkin dava gerekçelerini açıklayan milletvekilleri şu sebepleri sundular;

“Özel Endüstri Bölgesi ilan edilen alan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ve Büyükşehir Belediye Meclisi’nce onaylanan 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planına ‘Sanayi ve Depolama Alanı’, ‘Serbest Bölge’, ‘Birinci Derece Yol’ olarak planlıdır. Aynı alan 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planında ise ‘Sanayi Alanı’, ‘Serbest Bölge’, ‘Belediye Hizmet Alanı’, ‘Park ve Yeşil Alan’ ve ‘Otoyol’ olarak planlıdır.

Mersin kent merkezine 4.2 km mesafede, Özgürlük, Çay, Çilek, Cumhuriyet, Karduvarr, Karacailyas ve Kazanlı Mahalleleri gibi yaşam alanlarına 100 metre mesafede kurulması planlanan Polipropilen Tesisi’nin üreteceği kirli hava burada yaşayan halkın sağlığını doğrudan tehdit edecektir. Alanın yakınında bulunan mahalleleri olumsuz etkileyeceğinden, burada yaşayan halkı yerinden etme riski taşımaktadır. Ayrıca tesisin üreteceği kirli hava bölgede etkili olan rüzgârlarla birlikte Mersin kent merkezinde çalışan nüfusu da tehdit eder hale gelecektir.

Tesisin üreteceği kirli hava, bölgedeki tarımsal üretimi ve özellikle Karaduvar balıkçılığını olumsuz etkileyecek, zamanla bitmesine yol açacaktır.

Tesisin yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alan Mersin Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ne yapılacak yatırımların hayata geçmesi daha a güçleşecek, Mersin’in sahip olduğu turizm potansiyelini yitirecektir.

Mersin’in iş hacmini büyütecek olan 36 hektarlık ‘Mersin Serbest Bölge Genişleme Alanı’ tesis kurulmak üzere ilan edilen sınıra dahil edilerek, Mersin’in çevre dostu iş ve aş alanlarının gelişimini engellemiştir.

Tesis ağır kirlilik oluşturan sanayi alt yapısı ile güçlü karayolu ve demiryolu bağlantıların bulunan ülke ve bölge ekonomisine önemli katkılar sunan Mersin Limanı’nın verimliliğini olumsuz etkileyecektir.

Tesisin hayata geçirilmesi, Doğu Akdeniz’in ve Türkiye’nin en büyük limanları arasında yer alan Mersin Limanı ve Mersin Serbest Bölge’nin yük taşımacılığından kaynaklı Mersin kenti doğğu girişi tarfik sorununu daha da arttıracak, çözümsüz hale getirecektir.

143.05 hektarlık alanda ilan edilen ‘Toros Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Mersin Özel Endüstri Bölgesi’ incelendiğinde; yaklaşık 29 hektarlık kamuya ait park ve yeşil alan, 2 hektarlık belediye hizmet alanı ilan edilen sınırlara eklenerek kamusal alanlar yok edilmiştir.

Sonuç olarak yer seçimi, bilimsel ve teknik gerekçelerle örtüşmeyen tesis bünyesinde barındıracağı ağır sanayi altyapısı itibariyle Mersin kentinde telafisi mümkün olmayan ekolojik ve ekonomik tahribatlara yol açacaktır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA