ECZACILAR SORUNLARINA ÇÖZÜM BEKLİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ECZACILAR SORUNLARINA ÇÖZÜM BEKLİYOR


 

14 Mayıs Eczacılık Günü’nde, bilimsel eczacılığın 181’inci yılı kutlayan sektör mensupları iktidara; virüs riski ve ağır iş yükünü hatırlatarak, sorunlarına çözüm çağrısı yaptı.

GİZEM EKİCİ

Mersin Eczacı Odası Yönetim Kurulu, 14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyerek sorunlarının çözümü için iktidara seslendi. Oda Başkanı Özgün Sağır, oda yöneticileri ile birlikte yaptığı açıklamada, ülkedeki 40 bine yakın eczacının zorlu günlerde görevinin başında olduğunu işaret etti.

“BU SALGIN GÖSTERE GÖSTERE GELDİ”

İnsanlık, Birinci Dünya Savaşı ertesindeki İspanyol Gribi (H1N1) Salgını’ndan sonra küresel ölçekte ilk kez bu kadar büyük bir salgınla yüz yüze geldiğini belirten Özgün Sağır, “Tüm dünyada 4 milyonun üzerinde insan COVID-19 hastalığına yakalanırken, 300 bin civarında insan ne yazık ki hayatını kaybetti. Aslında bu salgın göstere göstere geldi. Kendinden önceki SARS, MERS, Ebola gibi salgınlar bu salgının habercisi olmasına rağmen ulusal ve uluslararası düzeylerde gerekli politika, önlem ve stratejiler yaşama geçirilemediği için bugün böyle devasa salgın hayatlarımızı kuşattı. COVID-19’un bize açıkça gösterdiği gibi; koruyucu sağlık anlayışından uzaklaşmanın, sağlığın ticarileşmesinin, ilaç şirketlerinin kârlı bulmadığı alanlara yatırım yapmamasının olduğu kadar ekolojinin muazzam tahribatının neticelerini yaşıyoruz. 

Ülkemizde ilk COVID-19 vakasının görüldüğü 11 Mart tarihinden itibaren büyük özveriyle insanımızın sağlığı için mücadele veren diğer sağlık çalışanları gibi eczacılar olarak bizler de, salgına karşı ön saflarda mücadele yürütüyoruz. Bugün dahil, ilimizde 3 milyon 827 bin 500 adet maske, 765 bin 500 vatandaşımıza bizler tarafından özveriyle dağıtıldı” diye konuştu.

“ECZACININ İTİBARI İADE EDİLMELİ”

Karşı karşıya kaldıkları sıkıntılara da değinen Başkan Sağır, özellikle sürecin başında eczacının hiçbir dahli olmadığı halde; maske, dezenfektan, kolonya gibi ürünlerin fahiş fiyatlardan satılmasının sektöre mal edilmiş olmasını asla kabul etmediklerini söyledi.

“Bu konudaki haklılığımızın ispatı da; düne kadar firmalar eczanelere 3-4 TL’den maske satarken, son alınan karardan sonra bugün eczanelere satılan maske fiyatının biranda 80-90 kuruşlara düşmesidir” diyen Özgün Sağır, “Bu nedenle bugüne kadar haksız denetimler ve cezalar ile karşı karşıya kalan eczacının itibarının iade edilmesini ve fahiş fiyatın asıl sorumlularının cezalandırılmasını istiyoruz.

ECZACILAR EKONOMİK DARALMA YAŞIYOR

Diğer yandan birer sağlık kuruluşu olmakla birlikte küçük ve orta boy bir işletme olma niteliği de taşıyan eczanelerimiz, özellikle Nisan ayı başından bu yana ekonomik daralma yaşamaya başlamıştır. Ne zaman biteceği tam olarak öngörüsünde bulunulamayan COVID-19 salgını dolayısıyla önümüzdeki süreçte eczane ekonomilerimizde yaşanan daralmanın daha da büyük boyutlara ulaşma tehlikesi mevcuttur. Bu bakımdan eczanelerimizi yaşatmak için hükümeti bir an önce diğer işletmelere tanınan ekonomik hakların eczanelerimize de tanımlanması başta olmak üzere, bizim sektörümüze has ekonomik ve mali tedbirleri almaya çağırıyoruz” dedi.

“MESLEK BİRLİKLERİNE MÜDAHELE GER İÇEKİLMELİ”

Ayrıca COVID-19 ile mücadele ederken meslek örgütlerinin yapısı ve işleyişinin değiştirilmesine dair girişimlerin gündeme gelmense de tepki gösteren Sağır, şunları söyledi; “Meslek birliklerinin iradeleri dışında seçim ve yönetim usullerini değiştirmeye, yetkilerini tırpanlamaya yönelik düzenlemeler, meslek birliklerini zayıflatıp işlevsizleştireceği gibi mesleğin de itibarsızlaşmasına yol açacak girişimlerdir. Yönetilemez hale gelen ve yetkileri sınırlandırılmış bir meslek örgütü demek, bir mesleğin ülke genelinde bilimsel ve etik düzeyde evrensel ölçülere göre yürütülmesini ve hizmet alanının denetimini zorlaştırır. Sürekli seçmen iradesinin üstünlüğüne vurgu yapan siyasal iktidarın üyelerinin özgür iradeleriyle seçilen meslek birliklerinin yapısını bozacak, anti-demokratik adımdan acilen geri dönmesini talep ediyoruz”.

“TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN”

Sağlıklı bir toplum yaratmanın herkesin ortak sorumluluğu olduğunu hatırlatan Sağır, son olarak “Halkımızdan bugünler geçene kadar salgına karşı tedbiri elden bırakmamasını, maske ve fiziksel mesafe kurallarına azami ölçüde uymasını, hastalarımızın ilaçlarını düzenli olarak kullanmalarını önemle rica ediyoruz.

COVID-19 Salgını’nı en kısa sürede atlatıp yüz yüze buluşacağımız sağlıklı günlere kavuşmak umuduyla eczacınız olarak hastalıkta, sağlıkta her zaman yanınızda olduğumuzu unutmayın” ifadeleri kullandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA