BELEDİYE OTOBÜSLERİNE EN FAZLA 21 YOLCU ALINABİLİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BELEDİYE OTOBÜSLERİNE EN FAZLA 21 YOLCU ALINABİLİYOR


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, başta sağlık çalışanları olmak üzere salgın sürecinde de çalışmak zorunda olan yurttaşların işyerlerine gidip gelirken sıkıntı yaşamamaları için 175 otobüsle seferlerine devam ediyor. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi uyarınca otobüsler yarı kapasitesiyle yolcu alabiliyor. Bu da her bir belediye otobüsünün en fazla 21 yolcu alabileceği anlamına geliyor.

Haber Merkezi

Mersin Büyükşehir Belediyesi, şehir içi toplu ulaşımda Koronavirüs salgını nedeniyle uyulması gereken sosyal mesafe kurallarına uygun düzenlemelere titizlikle imza atıyor. İçişleri Bakanlığı’nın otobüslerin kapasitesinin yarısı kadar yolcu alınması yönündeki genelgesine uygun şekilde hareket eden Mersin Büyükşehir Belediyesi, otobüslere en fazla 21 yolcu alıyor. Büyükşehir, bu durumun herhangi bir mağduriyete yol açmaması için sahadaki otobüs ve sefer sayısında değişikliğe gitmedi. Büyükşehir’in 175 otobüsü her gün hizmete çıkarken, sokağa çıkma yasağı günlerinde ise 92 otobüsle hizmet veriliyor. Otobüs 21 yolcu kapasitesine ulaştığında “dolu” yazılı tabela takılarak yurttaşlara bilgi veriliyor.

İKİLİ KOLTUKLARA UYARI ŞERİTLERİ ASILMIŞTI

Koronavirüs salgınının ardından İçişleri Bakanlığı bir genelge yayınlayarak, belediye otobüslerinde yolcu kapasitesinin yarısı kadar yolcu alınması uygulamasına geçilmesini istemişti.  Mersin Büyükşehir Belediyesi, sosyal mesafenin korunması için alınan bu karara göre otobüslerde düzenlemeye gitti ve yan yana ikili koltuklardan birinin boş bırakılması gerektiğini belirten uyarı şeritleri otobüslere yerleştirildi.

13 YOLCU KOLTUKTA, 8 YOLCU AYAKTA OLMAK ÜZERE 21 YOLCU ALINIYOR

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hâlihazırdaki otobüsleri yarı kapasite ile çalıştığında 13 yolcu koltukta, 8 yolcu ayakta olmak üzere en fazla 21 yolcu alabiliyor.

İlk duraktan çıkış yapan otobüs 21 yolcu sayısına ulaştığı anda otobüs sürücüsü “dolu” tabelasını ön cama asıyor ve duraklarda bekleyen yurttaşları bir sonraki otobüse binmeleri gerektiği konusunda bilgilendiriyor.

YOLCU SAYISI 21’İN ALTINA İNMEDİĞİ SÜRECE YENİ YOLCU ALINAMIYOR

Otobüsteki yolcu sayısı 21’in altına inmediği sürece “dolu” yazılı tabela ön camdan çıkarılmıyor ve hiçbir durakta yolcu alınmıyor. Otobüsteki yolcu sayısı eksildiğinde yeni yolcu alınıyor ve yolcu sayısı en fazla 21 kişi olacak şekilde ayarlanıyor.

Belediye otobüsüne binen her yurttaşın maske takması, elini dezenfektan ile yıkamasının sağlanması uygulamalarının yanı sıra yan yana ikili koltuklara sadece birer yolcunun oturması, ayaktaki 8 yolcunun arasında en az 1 metre mesafe olması da otobüs sürücüsünün uyarılarıyla sağlanıyor. Böylece belediye otobüslerinde sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde yolculuk ediliyor.

“OTOBÜSLERİMİZDE VE HATLARIMIZDA HERHANGİ BİR AZALTMA YAPMADIK”

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Ersan Topçuoğlu, Koronavirüs salgını sürecinde de kamu yararını ön planda tutarak otobüs seferlerinde herhangi bir azaltmaya gitmediklerini belirterek, “Yolcu değerlerini analiz edip Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’e sunduğumuzda, kendisi Mersin halkının mağdur olmaması adına sefer sayılarında kesinlikle bir azaltılma yapılmaması yönünde bizleri yönlendirmiştir. Biz de otobüslerimizde ve hatlarımızda herhangi bir azaltmaya yapmadık” dedi.

“OTOBÜSLERİMİZ 13 OTURAN, 8 AYAKTA TOPLAMDA 21 YOLCU İLE SEFERLERİNE DEVAM ETMEKTEDİR”

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda belediye otobüslerindeki yolcu kapasitesini yüzde 50 oranında düşürdüklerini ifade eden Topçuoğlu, şöyle devam etti:

“İçişleri Bakanlığı’nın gönderdiği genelge gereğince otobüslerimizdeki yolcu kapasitesi yüzde 50 oranında düşürülmüştür. Yani bizim belediye otobüslerimiz 13 oturan, 8 ayakta toplamda 21 yolcu ile seferlerine devam etmektedir.  Otobüslerimiz 21 yolcuyla giderken, duraklarda bekleyen vatandaşlarımız otobüslerimizin içini göremediği veya yolcu kapasitesi oranı bakımından dolu olup olmadığını anlayamadığı için şoför arkadaşlarımızın durağa yanaşmadan el işaretiyle ya da göz göze gelerek otobüsün dolu olduğunu belirtmesini anlayamayabiliyorlardı. Sanki şoför yolcuyu almadan devam etmiş gitmiş gibi hem belediyemiz hem de şoför arkadaşlarımız adına olumsuz algı oluşuyordu. Biz de otobüslerimizin ön tarafında görünür bir kısma ‘dolu’ levhaları yaptırdık. Vatandaşlarımız dolu levhasını gördüğünde de otobüslerin boş olduğu ve kendisini almadığıyla ilgili bir kuşkusu varsa Büyükşehir Belediyemiz’e ait ihbar hattı olan 444 2 153’ü arayıp şikayette bulunabilir. Biz de o otobüsle ilgili kamera kaydı incelemesini yaparak, vatandaşımız ihbarında haklı ise şoför hakkında soruşturma açıp gerekli değerlendirmeyi yapmaktayız.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA