SEÇER BORÇLANMA PEŞİNDE Mİ? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SEÇER BORÇLANMA PEŞİNDE Mİ?


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 2019’a damga vuran borçlanma macerası akıllardaki yerini korurken Başkan Seçer’in Mart ayında yapılan son meclis toplantısında gündeme getirdiği ikinci borçlanma yetkisi talebi için meclisin olağan üstü toplanacağı iddia edildi.

HEDİYE EROĞLU

İktidar partisi AKP ile CHP’li belediyeler arasında ‘bağış toplama’ tartışması ile tırmanan ve her geçen gün daha da artan gerilim sürerken muhalefetteki Mersin’den şaşırtıcı bir hamle geldi. Ücretsiz bağış, ücretsiz ekmek dağıtımı ve son olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Mersin’den 100 limon alması sonrası yaşanan kumpas iddiaları ile iktidarla karşı karşıya gelen Mersin Büyükşehir, azınlıkta olduğu meclisini olağanüstü toplama kararı aldı. Toplanmanın nedeninin Mersin Büyükşehir Belediyesi yönetiminin borçlanma yetkisi talebi olduğu iddia edilirken, henüz net bir açıklama yapılmadı.

BORÇLANMA YETKİSİ TALEBİ KOMİSYONDA BEKLİYOR

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, katıldığı bir televizyon programda belediye meclisini önümüzdeki günlerde olağanüstü toplamaya hazırlandıklarını açıkladı. Her ne kadar Başkan Seçer, korona virüs ile mücadele kapsamında ki çalışmalara yönelik meclisi toplayacaklarını bildirse de, kamuoyunda komisyonlarda bekleyen borçlanma görüşmelerine hız verilmek istendiği iddiaları gündeme geldi.

Zira Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Mart ayı birinci birleşim toplantısında, Başkan Vahap Seçer, SGK ve Maliye borçlarının ödenebilmesi için 250 milyon TL borçlanma yapılabilmesi amacıyla yetki istemişti.

Komisyona havale edilen ve korona virüs nedeniyle hala komisyonda bekleyen yetki talebi ile ilgili ise Seçer şu açıklamayı yapmıştı; “Bütçe denkliği için borçlanma miktarı var; 250 milyon TL. Bugün bunu ivedi getirmemin temel sebebi, son anda gelişen bir olayla ilgili. Arkadaşlarımız komisyonlarda değerlendirecek. İvedi bir piyasa borçları ya da zorunlu ödemelerle ilgili bir talebimiz değil bu. Biriken SGK ve maliye borçları var ve bize yüksek faiz yazıyor. Şu anda faizler de son derece düşük. Daha önce niyet ettim ama yeni yıl girer girmez böyle bir şeye kalkışmanın doğru olmadığını düşündüm. Geçtiğimiz yıl sonunda biriken yaklaşık 40 milyon lira borcun 20 milyon civarını tek celsede ödeme yaptık. Vergi borçlarından biriken 14 milyon borcun da yarısını tek celsede ödedik. Faizler yüksek olduğu için 27 milyon liralık ödeme yaptık. O dönemde sizlerin de desteği ile ekim ayında aldığımız borçlanmayı aralık ayında kullandık. İyi oldu, faizler bir hayli gerilemişti. Ancak şimdi bu komisyonlarda görüşülsün. Bizim bunu isteme nedenimiz, SGK ve maliye borçlarından bir an önce kurtulmak. Bir taraftan bankaya borçlanacağım devlete ödeyeceğim; devlete yüksek faiz ödüyorum ondan kurtulacağım, bir yandan da devlet benden gelir elde etmiş olacak. Ben bu parayı bankalardan daha ucuz maliyetli bulabilirim. Şu anda ihtiyaç mukabilinde kullanacağız. Bu borcun tamamını yasal olarak kullanamayız. Bir önceki yılın gelir bütçesinin yeniden değerleme oranından elde ettiğimiz rakamın yüzde 10’unu kullanabiliriz, hepsini kullanma anlamına gelmiyor. Bunu almaktaki amacımız yüksek ödenen faizi düşürme”.

KULİSLER ISINDI!

Kulislerden edinilen bilgilere göre Büyükşehir Belediyesi yönetiminin ikinci borçlanma maratonu da oldukça zorlu olacak. Zira ilk seferde AKP’nin çekimser kalması ile çatlayan Cumhur İttifakı sayesinde borçlanma yetkisi alabilen Vahap Seçer’in bu defa işinin zor olduğu konuşuluyor. İddiaya göre Cumhur İttifakı bu defa birlikte hareket ederek Başkan Seçer’in önünü kesme niyetinde.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA