MİMAR KOCA SİNAN’A SAYGI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MİMAR KOCA SİNAN’A SAYGI


 

Haber Merkezi

Mimarlar Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu, Mimar Sinan’ı 432’nci ölüm yıl dönümünde andı. Mimarlar Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu’nun açıklaması şu şekilde;

“Mimarlar Odası olarak; eşsiz yapıtlarıyla dünya mimarlığına esin kaynağı olan büyük usta Mimar Sinan’ı ölümünün 432.yılında saygıyla anıyoruz.

Tüm dünyada ve ülkemizde giderek yaygınlaşan ve boyutları belirsiz salgın koşulları nedeniyle; her yıl Sinan’ın ölüm yıldönümünü takip eden hafta boyunca tüm birimlerimizle birlikte düzenlenen anma etkinlikleri ile her iki yılda bir Mimar Sinan’ın yüce anısını yaşatmak üzere mimarlık alanında önemli yapıtlara imza atmış, meslek etiğine bağlı, deneyimli meslektaşlarımıza verilen “Mimar Sinan Büyük Ödülü”nün yer aldığı Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri bu yıl gerçekleştirilememektedir.

Mimar Sinan’ın; Anadolu’nun yanı sıra, Balkanlar’dan Yakın Doğu’ya geniş bir coğrafyada verdiği özgün eserlerle olgunlaştırdığı yapı sanatı ve fikirleri; ülkemizde mimarlık kültürünün temel taşlarını oluşturmuştur.

“İNSANIN YARATICI DEHASININ BAŞYAPITLARI”

Koca Sinan’ın endüstri öncesinin en önemli mekân yapılarını oluşturan eserleri;; “insanın yaratıcı dehasının başyapıtları” ve “insanlık tarihinde dikkat çekici bir aşamanın seçkin örnekleri” olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş; Sinan’ın mimarlığı, çağdaş dünya tarafından da “üstün evrensel değer” olarak tanınmıştır.

Sinan’ın mirası; mimar olarak kente ve topluma karşı sorumluluklarımızı hatırlatan toplumsal bir kültür öğesidir. Bütünlük içinde korunması gereken bu miras ve eserler, günümüzde sermaye ve finans odaklı merkezi ve yerel yönetim politikalar aracılığıyla tahrip edilmektedir.

Antik uygarlıkların kesişimin de yer alan, mimarlık ve sanatın kültürel ve tarihi zenginliklerin beşiği olan ülkemizde, bütünsellik yerine parçacıl kentsel büyüme yeni bir politika olarak kabul edilmiştir.

“KÜLTÜREL MİRASIMIZ TUTARSIZ VE RANT ODAKLI PLANLAMA POLİTİKALARI NEDENİYLE GERİ DÖNÜLEMEZ BİÇİMDE ZARAR GÖRMEKTEDİR”

Cumhuriyet devrimi ve genç Türkiye’nin modernleşme sürecinde; kültürel varlıkların tespiti, korunması ve gelecek nesillere aktarılması için alınan önlemler ve yürütülen çalışmalar terk edilmekte, insanlık mirası olan mimari ve kültürel mirasımız tutarsız ve rant odaklı planlama politikaları nedeniyle geri dönülemez biçimde zarar görmektedir.

Mimarlar Odası olarak; tarihsel ve kültürel varlıkların korunmasının devletin asli görevlerinden olduğunu hatırlatıyor; sahip olduğumuz mesleki uzmanlık kapsamında, mimari ve kültürel mirası tahrip eden politika ve uygulamalara karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi vurguluyoruz.

Bu kapsamda; Mimar Koca Sinan’ı kültürümüze ve uygarlık tarihine yapmış olduğu katkıları nedeniyle saygıyla anarken; merkezi ve yerel yöneticileri, ilgili ve duyarlı tüm kesimleri ve sorumluları çağdaş yaşama, demokrasiye, Cumhuriyet’e ve onun mimarlık değerlerine sahip çıkmaya davet ediyoruz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA