“VAHŞİ SULAMA SONA ERMELİ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“VAHŞİ SULAMA SONA ERMELİ”


 

Dünya Su Günü’nde bir mesaj yayınlayan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, yüzey sulama metodlarına son verilmesi için çağrı yaptı.

Haber Merkezi

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Mersin Şubesi, 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen gün hakkında konuşan ZMO Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, “Dünya Su Günü, artan su krizini, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sürdürülebilirliğini tehdit eden bir olgu olarak vurgulanır. Su, bildiğimiz gibi canlı yaşamını sürdürmek için mutlak gerekli olan bir varlıktır. Korunması ve her damlasının boşa harcanmaması başta devlet olmak üzere tüm kesimlerin en önemli görevidir. Küresel iklim değişikliği felaketi göz önüne alınarak, su ile ilgili ciddi tedbirlerin yetkililerce acilen hayata geçirilmesi kaçınılmaz bir gerekliliktir. Zira biz, su fakiri bir ülkeyiz…” dedi.

Birleşmiş Milletleri 2030 yılında dünya nüfusunun artmasıyla suların yüzde 80’inin sulama alanlarına gideceğini duyurduğunu söyleyen Birim, “Suyun korunmasını önemseyen gelişmiş batı ülkeleri, su kaynaklarının korunmasına ilişkin hukuki düzenlemeler yapmaktadırlar. Başta canlı yaşamının sürdürülebilirliği olmak üzere, tarımsal üretim açısından da yaşamsal bir önemi olan su kaynaklarının korunması ile ilgili olarak batı toplumlarının bütün kesimleri bilinçlenmiş durumdadır. Batılı ülkeler su kaynaklarına zarar verecek her türlü yapılaşmayı önlemekte, planlı ve bilimsel bir bakış açısıyla suyun korunması için tüm kesimlerin ortak fedakârlık yapmasını sağlamaktadırlar” diye konuştu.

“YÜZEY SULAMA METODLARINA SON VERMEMİZ ŞARTTIR”

Birim konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “Kişi başına düşen yıllık su miktarına göre ülkemiz su azlığı yaşayan ülkeler sınıfındadır. Kuraklığa karşı tedbir almak, su tasarrufu yapmak zorundayız. Tarımda sürdürülebilirlik açısından tarımsal üretim sulaması, ürünün kalite ve veriminin artırılmasında önemli rol oynamaktadır. Son yıllarda yer altı sularının aşırı tüketilmesi nedeniyle ülkemizin birçok bölgesinde su sorunu görülmeye başlanmıştır. İşlenebilen 19 milyon hektar tarım arazisinin 3 milyon hektarı yağışların azlığı nedeniyle her yıl nadasa bırakılmaktadır. Ülkemizde sulamaya açılan alanların büyük bir kısmında da hala geleneksel yüzey sulama yöntemleri uygulanmaktadır. Salma, tava ve karık sulama yöntemleriyle sulanan alanlarda su kaynakları etkin kullanılmamaktadır. Yüzde 70’e varan su tasarrufu sağlayan basınçlı sulama sistemlerini kurmak, su kayıplarını azaltmak, aşırı ve yanlış sulamanın topraklarımıza ve çevreye verdiği zararlı etkileri en aza indirmek zorundayız. Vahşi sulama dediğimiz yüzey sulama metotlarına son vermemiz şarttır. Tarım alanlarında su kullanımını azaltmak için bitki ve toprak su istekleri göz önüne alınarak uygun sulama teknolojisi kullanımı zorunlu hale getirilmelidir. 

“ÇİFTÇİ MUCİZEVİ BİR ŞEKİLDE ÜRETİME DEVAM EDİYOR”

Kısaca söylemek gerekirse, çiftçimiz, başta girdi maliyetlerinin yüksekliği olmak üzere, tarımsal riskler ve uygulanan yanlış politikalar karşısında, mucizevi bir şekilde üretim yapmaya devam etmektedir. Su sorunu da buna eklenince tarım faaliyetine ara verecektir. Bunun böyle sürmemesi için ekonomik tarımsal kalkınma modeli olan kooperatifçiliğin acilen her bölgede hayata geçirilmesi gerekmektedir.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA