ECZACILARA ANGARYA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ECZACILARA ANGARYA!


 

Türkiye Eczacılar Birliği 25. Bölge Mersin Eczacı Odası; SGK tarafından yayınlanan “Eczane Faturalarının ve Eki Belgelerin Elektronik Ortamda Alınması Hakkında” başlıklı duyurunun iş yükü ve angarya olduğunu belirterek; eczacıların mevcut protokol çerçevesinde işlemlerine devam etmelerini duyurdu.

AYŞENUR ÖNAL

Türkiye Eczacılar Birliği 25. Bölge Mersin Eczacı Odası; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayınlanan “Eczane Faturalarının ve Eki Belgelerin Elektronik Ortamda Alınması Hakkında” başlıklı duyuruda, elektronik ortamda düzenlenmeyen belgelerin elektronik ortama aktarılarak kuruma gönderilmesinin eczacılara, ek iş yükü ve sorumluluk getireceğini savundu.

Konu hakkında açıklama yapan Mersin Eczacı Odası yönetimi, söz konusu uygulamanın durdurulmasını talep etti. Eczacılar için uygun olmayan uygulama konusunda iletilen görüşlere cevap alamayan Mersin Eczacı Odası yazılı bir açıklama yaparak şunları kaydetti, “Herhangi bir cevap alınamaması Birliğimizce saha çalışması yapılması gereğini doğurmuştur. Bölge Eczacı Odalarımızdan, Medula Sistemi aracılığıyla Ocak ayı için alınan manuel/elektronik reçete istatistiğine istinaden, reçete oranları Sosyal Güvenlik Kurumuna 26.02.2020 tarihinde iletilmiş, saha çalışması sonucu paylaşılmış ve ülke genelinde Ocak ayı içerisinde karşılanan manuel reçete oranı ortalamasının yüzde 20'nin üzerinde olduğu aktarılmıştır. Bununla birlikte Birliğimiz sahadaki mevcut durumun yani manuel reçete sayısının oranının Şubat ayında daha da artarak vahim bir noktaya geldiğini tespit etmiştir” dedi.

“KAOSA VE BERABERİNDE DE HASTA MAĞDURİYETLERİNE SEBEBİYET VERECEK”

Mersin Eczacı Odası açıklamasının devamı şu şekilde; “Mevcut kağıt reçete oranlarıyla eczanelerimiz açısından uygulanabilir bir yöntem olmadığı; bu haliyle uygulamada ısrarcı olunmasının, eczanelerimizde kaosa ve beraberinde de hasta mağduriyetlerine sebebiyet vereceği, 54 Bölge Eczacı Odamızın, Mart ayı başında yayımladığı duyuru ve Birliğimizin Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderdiği yazı ile de çok net bir şekilde ifade edilmiştir.

“ANGARYA KABUL EDİLEMEZ”

Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki, SGK tarafından uygulanmak istenen yöntem, elektronik olarak düzenlenmemiş reçetenin yani kağıt reçetenin eczacı eliyle taranarak elektronik ortama taşınmaya çalışılmasıdır. Bu yöntem, Türkiye’nin 27 bine yakın noktasında sağlık hizmeti sunan eczacılara reva görülen bir angaryadır. Anayasamızın ilgili maddesinde de açıkça belirtildiği üzere, angarya kabul edilemez.

Hal böyle iken, Sosyal Güvenlik Kurumu ve birliğimiz arasında protokol görüşmelerinin devam ettiği süreçte,  Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 10.03.2020 tarihinde yayımlanan duyuru eczacı kamuoyu, Bölge Eczacı Odalarımız ve Birliğimiz tarafından şaşkınlıkla karşılanmıştır.

Gelinen noktada, yoğun bir müzakere süreci devam ederken böyle bir girişimin anlaşılabilir olarak değerlendirilmesi mümkün görünmemektedir.  Bu sebeple meslektaşlarımızın mevcut protokol hükümleri doğrultusunda reçete karşılama işlemlerine devam etmeleri, herhangi farklı bir yönteme yönelmeksizin birliğimiz tarafından yapılacak duyurulara göre işlem yapması son derece önemlidir.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA