Haber Merkezi
Mersin Barosunda stajını tamamlayan savunma mesleğinin yedi yeni neferleri, yemin ederek ruhsatını düzenlenen törenle aldı.
Mersin Barosu Konferans Salonunda düzenlenen yemin töreninde Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, yönetim kurulu, avukatlar ve aileler, stajyer avukatların mesleğe ilk adımı atmanın heyecanını paylaştı. Tören öncesi konuşma yapan Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, ülkemizde çağdaş anlamda avukatlığın ve baroların oluşumunun, Cumhuriyet devrimi ile başladığının bilgisini vererek, “Cumhuriyetin değerlerinden olan çağdaş uygarlığın hukuksal ifadesini hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü oluşturur. Çağımızda, hukuk devletinin özü; ‘insanın insan olmasından ileri gelen, devredilemez, dokunulamaz temel hak ve özgürlüklere sahip olduğunun kabulünde’ ve ‘adalet esasına göre devlet otoritesinin hukukla sınırlandırılmasında’ temelini bulur. Başka bir deyişle, ‘hukuk devletini kuran, temel haklar’dır. Hukuk devleti, bu kuruluş ve otoritenin sınırlandırılmasını, savunmaya güçlü ve bağımsız konum tanıyarak gerçekleştirebilir. Bağımsız savunmayı temsil eden avukat, halkın hak arama özgürlüğünün sesi ve teminatıdır. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 1'inci maddesinin ikinci fıkrasında, "Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder" denilmek suretiyle avukatlık mesleğinin ‘yargının kurucu unsuru’ olduğu açıkça ifade edilmiştir” şeklinde konuştu.
“HUKUK KURALLARINI EŞİT VE ETKİN UYGULAYACAK AVUKATLARA İHTİYAÇ VAR”
Ülkemizde, hukuk kurallarını eşit ve etkin uygulayacak avukatlara ihtiyaç olduğunu belirten baro Başkanı Yeşilboğaz, “Avukatın hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine tahsis etmesi ve bu şekilde adalete yardımcı olması sebebiyle yargısal bir görev ifa ettiği kabul edilmektedir. Bir yandan bireylerin hukuki sorunlarının çözümünde görev alacak, onları en üst düzeyde savunacak, bu kişisel görevleri yanında, yargının kurucu öğesi olarak bağımsız savunmayı en iyi şekilde temsil edecek, bunun doğal sonucu olarak, ülkede hukuk kurallarının herkese, eşit, adil ve etkin şekilde uygulanmasını gerçekleştirecek, bu duygu ve düşüncenin toplumun tüm kesimlerine yerleşmesi için örnek davranışlar sergileyecek avukatlara ihtiyaç vardır. Avukatların çoğu yanlarında çalışan meslektaşlarına, ucuz emek gücü olarak baktığını itiraf etme gücünden henüz yoksundurlar. Hâlbuki bir meslek kendi meslek içi temel sorunlarını, ahlaki sorunlarını çözemiyorsa, ya da çözmesi mümkün değilse, bence o meslek çürümeye başlamıştır. Eğer tersi düşünülüyorsa bu konuda mücadele edilmeli, işçi avukatların sorunları bütün baroların ilk gündem maddesine girmelidir” diye konuştu.
Daha sonra kürsüye çıkıp yemin eden Stajyer Avukatlar; Rukiye Merve Sani, Fatma Doğan, Uğur Özbek, Güler Berna Şentürk, Murtaza Nuri Özer, İrem Sümer ve Uğurcan Kıvanç Beydağ’a cübbelerini, yanlarında staj yaptıkları avukatlar giydirdi. Avukatlık mesleğine resmi adımı atan stajyer avukatlara ruhsatnamelerini Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz imzalayarak takdim etti.