EN ASİL SORUMLULUK; VERGİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EN ASİL SORUMLULUK; VERGİ


 

Haber Merkezi

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, 31’incisi kutlanan Vergi Haftası’nın ardın yazılı bir değerlendirmede bulundu. Gelir İdaresi Başkanlığı öncülüğünde gerçekleştirilen tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri ile vergi bilincinin oluşturulması konusunda bir adım atıldığını söyleyen Özdemir, “Toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi, mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunun sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile mücadele duyarlılığının yaygınlaştırılması açısından önemli bir farkındalık yaratıldığını düşünüyorum” dedi.

Genel bütçe vergi gelirleri Mersin açısından incelendiğinde, 2019 yılında Mersin'de tahakkuk eden verginin 18,6 milyar TL olduğunu belirten Özdemir, “Tahsil edilen vergi ise 16,3 milyar TL düzeyindedir. Başka bir ifade ile kentimizin tahsilat oranı yüzde 87,5’dir.  Bu oran, yüzde 80,9 olan Türkiye ortalamasının 6,6 puan daha üzerindedir. Üstelik Mersin bu oran ile ülke genelinde üçüncü sırada yer almaktadır. Diğer yandan, 16,3 milyar TL brüt tahsil edilen vergi geliri ile Mersin, Türkiye genelinde altıncı sırada bulunmaktadır. Kentimiz sahip olduğu bu gelir seviyesi ile Antalya, Hatay, Adana, Konya, Gaziantep ve Kayseri gibi komşu ve yakın illerden daha yukarıda bulunmaktadır” diye konuştu.

“BÜTÇE AÇIĞI SORUNUNU BİTİREBİLİR”

Türkiye’de ki kayıt dışı ekonominin herkesçe kabul edildiğinin altını çizen Özdemir, “Nitekim bu yönde Gelir İdaresi Başkanlığımız önemli çalışmalar yürütmektedir. Bu kapsamda ülkemizin değişik illerinde farklı sektörler için çeşitli çalıştaylar düzenlenmiştir. Kayıt dışı faaliyetlerdeki 5-6 puanlık azalma bile şu an ülkemizin en önemli sorunlarından olan 124 milyar TL düzeyindeki bütçe açığı sorununu bitirebilecektir. Gelir İdaresi Başkanlığımız vergi uygulamalarında da dijital dönüşüm açısından özellikle son iki yılda çok önemli mesafe kat etmiştir. Paneller, eğitimler ve seminerler gibi çok çeşitli bilgilendirme faaliyetleri ile bu süreç hakkında mükelleflere bilgilendirme yapılmaktadır. Bu tür uygulamalar mükelleflerin vergi dairelerine gitmeden tüm işlemlerini elektronik ortamda yapmaları açısından önemli bir fırsat yaratmaktadır. Böylece önemli bir zaman ve maliyet avantajı oluşmaktadır” şeklinde açıklama yaptı.

Vergi mükelleflerinin vergisel yükümlülüklerini tam ve zamanında yerine getirmesinin en asil sorumluluk olduğunu vurgulayan Özdemir, “Böylece 1 trilyon 12 milyar TL düzeyindeki tahakkuk tutarı ile 820 milyar TL'lik tahsilat tutarı arasındaki makasın kapanacağı ve kayıt dışı ekonomi değerlerinde önemli gelişmeler kaydederek bütçe açığı vb. çeşitli sorunlarımızı aşabileceğimiz kanısındayım. Bu bilincin önümüzdeki dönemde çok daha artarak devam etmesini umuyorum” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA