RUSLARA KARŞI AKKUYU ÇAĞRISI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

RUSLARA KARŞI AKKUYU ÇAĞRISI!


 

Uçak düşürme krizinin ardından İdbil saldırısı nedeniyle bir kez daha gerilen Türkiye –Rusya ilişkileri gözleri iki ülkenin ortak projesi Akkuyu Nükleer Santrali’ne çevirdi! MERÇED Başkanı Aslan, “Rusya’nın yaptıkları ortadayken, onlara bağımlılığımızı arttıracak bu projelerden vazgeçilmeli” dedi.

HEDİYE EROĞLU

Türkiye ile Rusya’nın ekonomik ilişkileri enerji, dış ticaret ve turizmde yoğunlaşıyor. Türkiye’nin Rusya’yla ikili ticarette 18,6 milyar dolar ticaret açığı bulunuyor. 2019’da en çok ithalat yapılan ülke de en çok turist gelen ülke de Rusya. Ayrıca Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında tekel ülke konumunda bulunan Rusya, bu alandaki tarımsal üretime yönelik zaman zaman uyguladığı kota ve ürün geri gönderme politikaları ile sektörün can alıcı oyuncularından biri olmayı sürdürüyor.

Tüm bunların yanında Türkiye’nin ilk nükleer santralini Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi Akkuyu mevkiinde inşa eden Ruslar ile 2015’teki uçak düşürme krizinin ardından İdlib saldırısı ile gerilen ilişkiler piyasaları tedirgin ediyor.

“NÜKLEER SANTRALİ DURDURUN”

Ancak bir yandan da gözler Türkiye-Rusya arasındaki en büyük ortak projelerden biri olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde.

Projenin, insan ve doğa sağlığı açısından tehdit oluşturduğunu savunan çevreciler projenin siyaset ürünü olması nedeniyle de ülkeye zarar verecek bir tercih olduğuna dikkat çekerek, pek çok defa ülkeler arasındaki krizlerden etkilenecek çalışmaların yaratacağı kayıplara vurgu yaptı.

Nükleer karşıtı mücadeleyi hukuksal arenaya taşıyarak pek çok davanın doğrudan veya dolaylı olarak sahibi olan Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, bir kez daha iki ülke arasında gerilen ilişkilere dikkat çekerek, “Nükleer santrali durdurun” çağrısı yaptı.

“NÜKLEER SANTRAL YAPILMIŞ OLSAYDI, NE OLACAKTI?”

Rusya ile yaşanan uçak krizi sürecinde, “Akkuyu Nükleer Santrali yapılmış olsaydı, ne olacaktı?” sorusunu gündeme getirdiklerini anımsatan Aslan, Akkuyu projesinde Türkiye’nin Rusya’ya bağımlı olduğunun altını çizdi. MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “Rusya’nın yaptıkları ortadayken, onlara bağımlılığımızı arttıracak bu projelerden vazgeçilmeli. Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin zedelenmesinden kaynaklı Akkuyu Nükleer Santralinin inşasında da emniyet açısından teknolojik olarak kaygılar olacağı açıktır” dedi.                                                      

AKKUYU NGS

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un Mersin’in Gülnar ilçesinde inşa ettiği Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye ve Rusya ilişkilerindeki en önemli, büyük ve kapsamlı proje olarak anılıyor. 3 Nisan 2018'de temeli atılan ve 4 üniteden oluşan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) 1'inci ünite 2023, 2'nci ünite ise 2026'da işletmeye alınacak.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA