BORU KRİZİ SÜRÜYOR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BORU KRİZİ SÜRÜYOR!


 

AKP Hükümeti’nin 5 yıl önce ‘asrın projesi’ olarak nitelendirdiği Kıbrıs’a su taşıyan boruların geçtiğimiz günlerde patlamasının şoku yaşanırken, patlayan borular Antalya sahiline vurdu.

Haber Merkezi

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a su temin edilmesini öngören ve “asrın projesi” olarak adlandırılan projenin açılışı 17 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirildi. Ancak 2020 yılı Ocak ayında boruların patladığı ve Anamur sahilinden 5 mil açıkta deniz yüzüne çıktığı görüldü. 1.6 milyar liraya mal olan proje 5 yıl sonra patlak verirken patlayan borular Antalya sahiline vurdu.

Antalya'nın Aksu ilçesi Kumköy Mahallesi'nde sahile vuran 200 metre uzunluğunda ve 1,5 metre çapındaki dev plastik boru görenleri şaşkına çevirdi. İlginç manzarayla karşılaşan vatandaşlar, kendi çabalarıyla boruyu sahilden çekmeye çalıştı.

Bölge sakinlerinden Süleyman Çizmeli, "Sabah denizin kenarındaki bu boruyu gördük, biz de çok şaşırdık. Muhtarımızı aradık, şuan çıkarmaya çalışıyoruz. Sahili temizlemeye çalışıyoruz" dedi.

Mahmut Ali Yıldırım ise, sabah saatlerinde yürüyüş için geldiklerinde boruyu gördüklerini belirterek, yetkililere bilgi verdiklerini aktardı. Borunun bulunduğu yerden alınması için çalışma başlatıldı.

SAHİLE VURAN BORU BOZUKMUŞ!

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, basında yer alan, KKTC'ye su taşıyan boruların sahile vurduğu haberleri ile ilgili açıklama yaptı ve herhangi bir arıza olmadığını duyurdu.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Türkiye’den  Kıbrıs'a su taşıyan borularda yeni bir arıza veya sorun bulunmamaktadır. Antalya da sahile vuran parça boru, Ocak ayında Su Temin Projesinde meydana gelen arıza sonrasında, denizin 250 metre altında yapılan çalışmalar esnasında sorunlu borulardan çıkartılan borular haricinde ,kesilme sonucu yerinde kalmış olan ,yaklaşık 100 metrelik  arızalı parça borunun yüzeye çıkmasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri borunun tamiratı için ihale sürecini başlatmış olup çalışmaları devam etmektedir”.

SABOTAJ ŞÜPHESİ!

Patlayan borularla ilgili, “bir boruda kopma meydana geldiği” açıklaması yapılırken, Su Politikaları Derneği uzmanları tarafından hazırlanan ön değerlendirme raporunda 'sabotaj veya trol avcılığından kaynaklı' bir hasara dikkat çekildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, inşaat yüksek mühendisi Yusuf Başlamışlı ile su politikaları uzmanı Dursun Yıldız tarafından hazırlanan ön değerlendirme raporunda isale hattının, askılı boru sistemiyle deniz geçilerek su aktarılan dünyadaki tek proje olduğuna dikkat çekilerek, "Beş yıldır sorunsuz olarak işletmede hasar sonrası yapılan ilk gözlemde şamandıranın deniz yüzeyinde görülmesi nedeniyle hasara neden olabilecek ihtimaller arasında şamandırayı deniz tabanındaki beton bloklara bağlayan askı halatının kesilmeye maruz kalarak hasarın oluşma ihtimali yüksek görülmektedir. İkinci ihtimal ise 350-400 metreye ağ bırakabilen gırgır teknelerinin avlanma sırasında ağın şamandıraya dolanması sonucu şamandıranın yukarıya çekilmesi ve sonra askı halatının kesilerek deniz tabanındaki beton bloğun aşağıya bırakılmasıdır" denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA