CEHENNEME ÇEVİRMEYİN! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CEHENNEME ÇEVİRMEYİN!


 

Özel çevre koruma alanına yapılmak istenen Taşucu Tersanesi projesinin bilimsellikten uzak ve hukuksuz olduğunu açıklayan MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, ÇED raporunun iptali için dava açtıklarını açıklayarak, “Kentimizi cehenneme çevirmeyiniz” çağrısı yaptı.

GİZEM EKİCİ

Doğa katliamına nende olacağı gerekçesiyle tepkilere neden olan Taşucu’nda tersane yapma projesine bir tepki de Mersin Çevre ve Doğa Derneği’nden (MERÇED) geldi.

MERÇED Başkanı Sabahat Aslan üyelerinin de destek verdiği Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde konuyla ilgili bir basın açıklaması yaparak kenti tersaneye karşı birlikte hareket etmeye çağırdı.

Mersin’de yapımı planlanan Taşucu Tersanesi’nin, Karaduvar Polipropilen Tesisi, Akkuyu Nükleer Santrali, Tarsus Biyokütle Enerji Santrali, Balık Çiftlikleri, Hidroelektrik Santraller ve maden ocakları ile çevrenin ve insan sağlığının bozulmasına neden olacağını belirten Aslan, “Ayrıca bu yatırımların, kentimizin geçim kaynağı olan turizmimize ve balıkçılığımıza çok ciddi zararlar vereceği açıktır.

ÇED RAPORU MAHKEMECE İPTAL EDİLDİ

Taşucu’nda Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş. tarafından yapılması planlanan Taşucu Tersanesi’nin 2004 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen olumlu ÇED raporu; Taşucu Belediyesi’nin 03.09.2004 tarihinde açtığı davada tersanenin Ramsar Uluslararası Sözleşmesi’yle korunan Göksu Deltası olmak üzere bölgede insan ve çevre sağlığına zarar vereceği gerekçesiyle Mersin İdare Mahkemesince 21.07.2006 tarihinde iptal edilmiş olup, karar Danıştay 6. İdaresi tarafından 24.04.2007 tarihinde iptal kararı onanmıştır.

TERSANENİN YAPILACAĞI BÖLGE ÖZEL ÇEVRE KORUMA ALANI

Taşucu Tersanesi mahkemece ve Danıştayca yapımına onay verilmemesine rağmen aynı yerde tekrar yapılmak istenmektedir. Dolayısıyla tersane kurulduğu takdirde yaratacağı olumsuzluklar aynı etkiyi yaratacaktır.

Tersanenin yapılacağı bölge Özel Çevre Koruma Alanı olup, Ramsar Uluslararası Sözleşmesi’yle korunma alanındadır ve 1. derece Doğal Sit alanıdır. Taşucu Tersanesi’nin yapım yeri ekolojik olarak korunması gereken ve dünya mirası listesinde olan Göksu Deltası’na 500 metre uzaklıkta, kaplumbağa üreme alanına bitişik ve yaşam alanı olan Kum Mahallesi’ne de 60 metre uzaklıktadır. Taşucu Tersane bölgesinin alanı 1. derece tarımsal alanıdır” diye konuştu.

BİLİMSELLİKTEN UZAK VE HUKUKSUZ

Tarımın, turizmin ve koruma altında olan Göksu Deltası’nın kalbine yapılmak istenen Taşucu Tersanesi’nin yapımı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan ÇED raporunun bilimsellikten uzak ve hukuksuz olduğunun altını çizen Aslan, ayrıca Taşucu Tersanesi’nin 1/5 bin ve 1/1000 ölçekli planlarda da işaretli olmadığını vurguladı.

“Derneğimiz ÇED raporunun iptali için dava açmıştır” diyen Başkan Sabahat Aslan, yetkililere ve Akter Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş.ye seslenerek; “Kentimizi cehenneme çevirmeyiniz. Taşucu Tersanesi’nin; bölgemizin tarımına, turizmine, Göksu Deltası’na ve insan sağlığına zararlar vereceği açıktır. Bu nedenle Mersin Halkı, Taşucu Tersanesi’ne karşıdır. Taşucu Tersanesi’nin yapımının iptal edilmesini talep ediyoruz. Hukuksal ve Demokratik mücadelemiz bundan sonra da devam edecektir. Yaşam hakkımızın korunması için bölgemizde yapımı planlanan kirli teknolojilere karşı Mersin Halkının etkin mücadele etmesini talep ediyoruz” dedi. 



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA