DOĞA TALANINA KAPI AÇAN PROJELERE; HAYIR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

DOĞA TALANINA KAPI AÇAN PROJELERE; HAYIR!


 

Taşucu’na yapılması planlanan tersane projesinin doğaya ve insan sağlığına büyük zararlar vereceğini belirten TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, “Kent düzleminde ekolojik yıkıma neden olabilecek hiçbir hegomonik yatırımın kabul edilmeyeceği sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam ilkelerine uygun olmadığını vurguluyoruz” dedi.

GİZEM EKİCİ

Türk Mühendis  ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Atar, Taşucu’nda yapılması planlanan ve doğaya ciddi zararlar verecek olan tersane hakkında açıklama yaptı.

ÇED raporunun onayladığını söyleyen Atar, “Kentimize yapılması planlanan Taşucu Tersane Projesi ile ilgili imar çalışması kurum görüşleri nezdinde devam etmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan ÇED raporu incelendiğinde planlama sınırlarının Taşucu Mahallesi 7892 ve 7893 numaralı parselleri kapsayan toplam 90 bin metre karelik alanı kapsadığı ve deniz yönünde yaklaşık 60 bin metre karelik kısmın dolgu alanı ve mendirek olarak projelendirileceği tespit edilmiş olup, toplam planlama alanının diğer kullanımlar ile birlikte yaklaşık 274 bin 360 metre kare olacağı belirtilmiştir” dedi.

 

“TÜRKİYE’DEKİ EN ÖNEMLİ KORUMA ALANLARINDAN BİRİDİR”

Projenin yer seçim kararı incelendiğinde yer alan proje alanının yakın çevresinde konut yerleşim alanı, turizm amaçlı kullanılan Kum Mahallesi’nde yer alan ikincil konut alanları ve Doğu kısmında özel çevre ve koruma bölgesi statüsünde olan Göksu deltasının bulunduğunu söyleyen Atar, “Yapılacak olan tesisin ve özellikle deniz tarafına yapılacak olan dolgu alanının çevresel anlamda yakın çevresinde yer alan mevcut ve doğal dokuya ne denli zarar vereceği gözlemlenmektedir. Unutmamalıdır ki; Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Alanı, 15 bin hektarlık bir alandan oluşmakta olup; sulak alanların dünya çapında korunması ve akılcı kullanılması için 1971 yılında imzalanan, RAMSAR Sözleşmesi kapsamında özel korumaya alınan uluslar arası öneme sahip Türkiye’deki en önemli koruma alanlarından biridir” diye konuştu.

 

“FLORA VE FAUNAYI OLUMSUZ ETKİLEYECEKTİR”

Göksu Deltası’nın karasal ve denizel ekosistemleri ile bir bütün olarak ayrıcalıklı özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Atar, “Karada ya da denizdeki ekosistemlere verilecek etkiler bu özelliklere tehdit edebilir, ekolojik süreçleri kesintiye uğratabilir. Yapılması düşünülen tersane alanının Göksu Deltasına komşu olması, işletmeden kaynaklanacak su kirliliği, gemi trafiğinden kaynaklanacak kirlilik ile olası deniz kazalarının yaratabileceği kirliliğin hızlı bir şekilde delta kıyılarına ve deniz ile bağlantılı lagün sistemine taşınmasına yol açabilir. Bu anlamda her ne kadar yapılması planlanan tersane özel çevre koruma bölgesinin dışında da olsa, planlanan bölgenin yakınlığı buradaki flora ve faunayı olumsuz etkileyecektir. Bir diğer yer seçimi eleştirisi olarak Mersin- Adana çevre düzeni planı ve üst ölçekte yer alan bütün stratejik planlarda özellikle Silifke ve Taşucu bölgesi bir kısmı özel çevre koruma bölgesinde koruma altında yer almakta. Diğer kısımlarda Boğsak, Kargıcak, Narlıkuyu turizm alanları ve İncekum ve Kum Mahallesi içerisindeki sahil alanları ile sürekli turizm merkezi olarak plan kararları üretilmiştir” dedi.

“DOĞAL ALANLARIMIZ ZARAR GÖRECEK VE HALK SAĞLIĞINA OLUMSUZ ETKİ EDECEK”

Atar konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Kentimizde son dönemlerde turizm bölgesi olarak ilan edilen alanlara turizm değerleri ile çelişen kullanımların önerilmesi dikkat çekmekte. Ortaburun Turizm Merkezinin arka koyunda yer alan Nükleer Santral Tesisi, Kazanlı Karaduvar turizm Bölgesi yakın çevresine yapılması düşünülen Polipropilen tesisi ve Taşucu Silifke Turizm alanı içerisine planlanan tersane alanının yer seçimlerinin bilimsellikten ve planlama ilkelerinden uzak, tamamen belirli kişilere tahsis edilmiş arsalar üzerinden proje geliştirilmeye çalışılması olduğu gözlemlenmektedir. Bütünleyici bir bakış çerçevesinde bu tür yer seçim anlayışı ile Mersin’de doğal alanlarımızın zarar görmesi ve halk sağlığına olumsuz etki edebilecek unsurlar ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

“RİSKİN GİDEREK ARTACAĞI GÖZ ARDI EDİLMEMELİ”

Ayrıca söz konusu tersane projesinin hizmet amaçları belirtilirken söz konusu faaliyet ile birlikte sektörde deniz araçları üretimi ile bakım-onarım hizmetleri ile birlikte gemi sanayine eksiksiz hizmet verilmesi amaçlanmıştır. İlk yıl içerisinde toplamda 100 adet deniz aracına bakım, onarım hizmetleri verilmesi planlanmaktadır. Söz konusu amaç ile Antalya, Mersin, İskenderun, BOTAŞ, Ceyhan-Toros limanlarına gelen gemiler; Akdeniz’e kıyısı bulunan Doğu Akdeniz’deki Beyrut, Hayfa, İskenderiye gibi yakın ülke limanlarına elen gemiler ve Süveyş Kanalı’ndan geçen gemilerin bakım-onarım ve havuzlama ihtiyaçlarını karşılamak üzere Taşucu Tersanesi bakım, onarım ve havuzlama hizmeti verilecek konumda yer alacaktır. Bu durum proje faaliyetlerinde yazılı olarak belirtilen amaç ile olası karşılaşabileceğimiz gerçek amaç arasında paralellik olmadığı, halihazırda tersanenin faaliyetleri sonucu ciddi oranda kent ve çevre problemlerinin ortaya çıkacağı ve oluşacak riskin giderek artacağı göz ardı edilmemelidir.

“YAŞAM İLKELERİNE UYGUN OLMADIĞINI VURGULUYORUZ”

Mersin’in Silifke ilçesinde yapılmak istenen Taşucu Tersanesi ile ilgili yurttaşlarımı ve kamuoyunun kaygılarının ciddi oranda belirmesi ve artması sonucu konu ile ilgili proje aktörlerinden Deniz Ticaret Odası ile onay mercii konumunda yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bölgemiz nezdinde kentimizin gelişim eğilimlerini dikkate alarak kent ve çevre güvenliği göz önünde bulundurularak tekrar görüşülüp, değerlendirilmesini talep ediyoruz. Kent düzleminde ekolojik yıkıma neden olabilecek hiçbir hegomonik yatırımın kabul edilmeyeceği sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam ilkelerine uygun olmadığını vurguluyoruz.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA