KIRILGAN YAPIYA, HASSAS EĞİTİM! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KIRILGAN YAPIYA, HASSAS EĞİTİM!


 

Romanların eğitim konusunda çok kırılgan olduklarını söyleyen Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu (AKROMFED) Başkanı Ali Daylam, “Çocukların eğitiminin devam edebilmesi ve eğitimin tam anlamıyla anlaşılır olabilmesi adına eğitimcilerinde eğitilmesi gerekiyor. Hassas bir grup olan Romanlara, yaklaşımında hassas olması gerekir” dedi.

GİZEM EKİCİ

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu (AKROMFED) Başkanı Ali Daylam, Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Marc Innes Brown’un ziyaretinin ardından açıklamalarda bulundu.

Yapılan ziyaretin yeni projelere kapı açtığını söyleyen Daylam, “Roman kadınları işe, çocuklar kreşe projesi kapsamında bize finansal bir destek sağlanmıştı. Bu desteğin genişletilmesi için Mersin’e gelen Brown, Vali Ali İhsan Su ve Belediye Başkanı Vahap Seçer ile görüştü. Roman vatandaşlarının yaşadığı sıkıntıları yerel yönetimler ile çözmek mümkün. Bu aşamada da zaten sosyal yaşamda geriden kalan Roman vatandaşlarının; eğitimiyle ilgili, hakları doğrultusunda, çocukların gelişimi, kadınların iş yaşamı ve en önemlisi sürekli bir döngü haline gelmiş yoksulluk konusunun önüne geçebilmek için yapılmış olan bu projeye destek vermek ve geliştirmek için ziyaret gerçekleştirdi” dedi.

“BİZİM FARKIMIZ KAMU KURUM VE KURULUŞLARI DESTEK OLDU”

Toroslar Belediyesi ve Açık Toplum Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Roman Kadınları İşe, Çocuklar Kreşe’ projesinin 4 aydır devam ettiğini vurgulayan Daylam, “İçerisinde bir kreş bulunan hasır örme atölyesinde 100’ün üzerinde kadın mesleki eğitim kursu alırken, çocukları da okul öncesi eğitim ile buluşturuldu. Daha sonra bu kadınlar arasından seçilen 20 kadın atölyede sürekli olarak istihdam edilmeye başlandı ve çocukları da okul öncesi eğitim almaya devam etti” dedi. Projeden kısa sürede birçok ödül aldıklarını ekleyen Daylam, “Türkiye’de birçok proje var, ama en önemli farkımız bizlere kamu kurum ve kuruluşları çok destek oldu. Biz sivil toplum kuruluşu olarak kurslar açıyoruz ama bazı alanlarda da zorlanıyoruz. Bu noktada yerel yönetimin bizlere yardımcı olması gerek” dedi.

“TEMASIMIZI ARTTIRMAMIZ GEREK”

Bir noktadan başladıklarını söyleyen Daylam, “Kurumlar destek olursa bir yerden başlanır, bir yerden başlanırsa da bu kısır döngü kırılır. Avrupa’da 15-20 yıldır sürdürülen çok başarılı projeler var. Bu projelerden örnekler alıp uygulamaya koymamız gerekiyor” dedi. Türkiye’de de resmi gazetede yayınlanan Roman Açılımı’nı örnek gösteren Daylam, “Cumhurbaşkanının 2016 yılında açıkladığı, 2021’e kadar devam etmesi planlanan ‘Roman Açılımı’ kapsamında, ‘Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi ile I. Aşama Eylem Planı’ yayınlanmıştı. Yayınlanan eylem planında; Romanların eğitim, istihdam, barınma, sağlık, sosyal hizmet ve sosyal yardımlar başlıkları altındaki sorunları ve çözüm önerileri sıralandı. Bu kapsamda yerel yönetimler ile temasımızı arttırdık fakat bunlar yeterli değil. Temasımızı daha da arttırmamız gerek” dedi.

“EĞİTİMCİLERİN DE EĞİTİLMESİ GEREKİYOR”

Eğitim ve istihdam konusunun çok önemli olduğunu vurgulayan Daylam, “Roman vatandaşları kırılgan ve riskli bir durumda. İşsizlik yüzde 96.5, bu büyük bir oran. Eğitim hayatında da çok kırılgan olan Roman çocuklar ilkokuldan itibaren okulu bırakmaya başlıyor. Üniversiteye gidebilen öğrencilerin sayısı ise çok düşük. Yoksulluk, çocukların eğitim masrafını karşılanamaması, okulda gereken ilginin gösterilememesi bu durumu daha da arttırıyor. Roman mahallelerine yakın olan okullarda eğitimcilere kültürün tanıtılması gerek. Çocukların eğitiminin devam edebilmesi ve eğitimin tam anlamıyla anlaşılır olabilmesi adına eğitimcilerinde eğitilmesi gerekiyor. Hassas bir grup olan Romanlara, yaklaşımında hassas olması gerekir” diye konuştu.

“SÜLEYMEN SÖNMEZ BU KONUDA İYİ BİR ÖRNEK”

AKROMFED olarak yaşanılan durumların farkında olduklarını söyleyen Daylam, “Romanlar olarak kendi kendimize bir şeyleri düzeltemiyoruz. Bizler sorunların farkındayız ama kamunun da bizimle hareket etmesi gerekli. Bu açıdan yardımcı olan birçok kişi var. Özellikle Aile Hekimi Süleyman Sönmez bu konuda iyi bir örnek. Roman mahallelerinde yaşayan çocuklara gönüllü olarak sağlık taraması yapıyor. Sadece sağlık taraması değil, psikolojik, fizyolojik durumlarıyla ilgili taramalar yapıp ailelere bilgiler veriyor. Aynı zamanda hijyen konusunda bilgiler vererek çocukları eğitiyor” dedi. kısaca bütün kamu kurumlarının bu süreçte yer alması gerektiğinin altını çizen Daylam, kısır döngü haline gelmiş yoksulluğun kırılması için bütün kurumların seferber olması gerektiğinin altını çizdi.

AKROMFED NEDİR?

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu 2008 yılında kuruldu. Akdeniz Romanlar Derneği’nin bünyesindeki dernekler; Roman Eğitim Folklor Kültür ve Spor Kulübü Derneği, Roman Kültürünü Yaşatma Derneği, Mersin Romanları Sosyal Yardımlaşma ve Eğitim Derneği, Romanları Kalkındırma ve İyileştirme Derneği ve Ceyhan Roman Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği’dir. Akdeniz Romanlar Derneğinin kısa adı AKROMFED’dir.

AKROMFED Romanların eğitimi, istihdamı, barınması, maruz kaldığı ayrımcılık ve Romanların topluma entegrasyonu ve gelişimi konularında çalışmalar yapar. Federasyon yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde çalışmalar yapmaktadır. Türkiye Roman Hakları Forumu’nun kurucu üyelerinden olup aynı zamanda dönem başkanlığını yapmaktadır. Federasyon ayrıca ERU (Avrupa Roman Birliği) ve IRU (Uluslarası Roman Birliği)’nun yönetim kurulu üyesidir.

AKROMFED’İN PROJELERİ NELERDİR?

Federasyon 2008 tarihten bu yana okuma yazma bilmeyen Romanlara yönelik birinci ve ikinci kademe olarak Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği içerisinde 19 kez okuma-yazma kursu ile Roman kadınlara yönelik meslek edindirme, aile içi iletişim, aile ekonomisi gibi çeşitli konularda kurslar açmıştır.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA