YERLİ MARKALAR AVRUPA’YA AÇILIYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YERLİ MARKALAR AVRUPA’YA AÇILIYOR


 

Amazon.com.tr; e-ihracat ile yerli markalarını büyütmek isteyenlere “BiTıklaAvrupa” eğitim verdi. Gerekli belgeleri toplayarak Amazon Avrupa’da mağaza açılabilir olduğunun anlatıldığı toplantıda, e-ticaretin dünyadaki büyük payı konuşuldu.

GİZEM EKİCİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Amazon.com.tr ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliğiyle küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) e-ticaretin avantajlarını ve Avrupa'ya e-ihracatı anlatarak yerli markaları e-ihracatla büyütecek “BiTıklaAvrupa” e-ihracat eğitimi Mersin’de yapıldı. Mersin Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen eğitimde konuşan Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Toker, dünyada ve Türkiye’de e-ticaretin nereye doğru evirildiği ve tüketici eğilimlerini rakamlarla anlattı.

“ÇOK KANALLI MODELLER GEÇERLİLİK KAZANDI”

Balon patladı denilen hızla kurulan ve büyük yatırım alan e-ticaret şirketlerinin 2000’li yıllardan sonra batmaya başladığını anımsatan Toker, “Bazıları da büyük şirketlerce satın alınıp konsolidasyon yaşandı. Günümüzde dikey modellerden, spesifik tek bir ürün satan modellerden çok pazar yeri modeli ve çok kanallı modeller geçerlilik kazandı. Bu modelle hem mağazadan hem online satış yapabiliyorsun. Bu tür şirketlerin e-ticarette başarılı olduğunu görüyoruz.” dedi.

“DÜNYA TİCARET HACMİNİN 3.5 TRİLYON DOLARINI E-TİCARETİN OLUŞTURUYOR”

Dünya e-ticaret rakamları hakkında bilgi veren Toker, 2019 yılında 25 trilyon dolar olarak gerçekleşen dünya ticaret hacminin 3.5 trilyon dolarını e-ticaretin oluşturduğunu söyledi. Toker, 2011 yılında dünya ticaret hacmi içerisinde yüzde 3.6 paya sahip e-ticaretin, 2019 yılında yüzde 15’e yükseldiğini, bu eğilimin ise uzmanlar tarafından artarak devam edeceğinin öngörüldüğünü belirtti.

“ÇİN 740 MİLYAR, AMERİKA 561 MİLYAR DOLAR”

2019 yılında Çin ve Amerika’nın en büyük ticaret hacmine sahip e-ticaret pazarı olduğunu aktaran Toker, “Çin 740 milyar dolar, Amerika ise 561 milyar dolarla dünyanın en büyük e-ticaret pazarları. İkisinin toplam e-ticaret hacmi 1.3 trilyon dolar ediyor. Bu da toplam 3.5 trilyon dolar olan dünya e-ticaret hacminin 3’te 1’ini oluşturuyor. İkisi de devasa pazarlar. Dünyadaki ticaret savaşlarının resmini de görebiliyorsunuz. Çin’in şaşırtıcı büyüklüğü gözler önünde. E-ticaretin en büyük 3. bölgesel pazarı ise 346.5 milyar dolar ile Avrupa oldu.” dedi.

TÜRKİYE’DE Kİ GELİŞMELER İLGİNÇ!

E-ticaret konusunda Türkiye’de de ilginç gelişmeler olduğuna değinin Toker, “Türkiye’deki gelişmeler de ilginç. 2014-2018 yılları arası büyümeye bakınca tüm sektörler üzerinden yıllık ortalama yüzde 33’lük büyüme görüyoruz. Bu çok önemli. Türkiye’nin özellikle son yıllarda nasıl büyüyemediğini bildiğimiz için e-ticaret hacimlerinin böyle büyümesi her türlü uzman için, konuyla ilgilenenler için ilginç. Sadece online satış yapanlar ortalamanın da üzerinde büyüme göstererek, yüzde 34 büyümüş. Tatil ve seyahat kategorisi yüzde 36 büyümüş.” şeklinde konuştu. 

60 MİLYAR LİRAYA ULAŞMIŞ DURUMDA

Türkiye’nin e-ticaret Pazar büyüklüğü hakkında bilgi veren Toker, “Türkiye’nin e-ticaret pazar büyüklüğüne bakınca, Türkiye’de 2012’de 42,2 milyar lira, 2018’de 58.9 milyar lira. Türkiye’deki pazar büyüklüğü şuanda 60 milyar liraya ulaşmış durumda. Seyahat birinci, online bahis ikinci sırada geliyor. Çok kanallı site sayısı 3. sırada yer alıyor.” diye konuştu.

TÜRKİYE RUSYA’YI GEÇMİŞ

Online perakendenin toplam perakendeye oranının yüzde 15 olduğu bilgisini veren Toker, “Online perakendenin toplam perakendeye oranında yüzde 17 ile İngiltere başı çekiyor. ABD’de oran yüzde 13, Almanya’da yüzde 11. E-ticarette Türkiye Rusya’nın önünde. 2018 yılı rakamlarına göre online perakendenin toplam perakendeye oranı Rusya’da 5.0 olarak gerçekleşirken, Türkiye’de bu rakam 5.3’ü buldu. Online satışın daha büyük hacimlere gelmesi toplam perakendenin büyümesi için Türkiye ekonomisinin enflasyonun düşmesi, diğer ekonomik göstergelerin artması, bizim de gelirlerimizin artması gerekiyor. İnsanların internet erişimleri de önemli. Türkiye’de bu oranlar hiç kötü değil. Artarak sürüyor.”

Toker’in ardından Amazon Satış Müdürü Emrecan Sarıkuzu katılımcılara Amazon’la Avrupa’ya e-ihracat konulu bir sunum gerçekleştirdi. Türk KOBİ’lerine Avrupa’daki satışlarına destek olmak için proje başlattıklarını anlatan Sarıkuzu, Amazon’un genel yapısı hakkında bilgi verdi, misyon ve vizyonunu anlattı.

AMAZON 2018’DEN BERİ TÜRKİYE’DE

2018 yılı Eylül ayında Amazon’un Türkiye’ye açıldığı bilgisini veren Sarıkuzu, “Lokal dilde lokal hizmet vermeye başladı. Türkiye Amozon’un Avrupa’da girdiği 6. pazar. Genç nüfusu, yüksek büyüme potansiyeli önemli. Üretim potansiyeli ve yüksek ihracat potansiyeli de bu pazara girmemizde etkili oldu.” diye konuştu.

“TÜM AVRUPA ÜLKELERİNE 2-4 GÜN İÇİNDE GÖNDERİM SAĞLIYORLAR”

Sarıkuzu, konumasında şunları kaydetti:

“Avrupa’da 5 pazar yeri var. İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya ve Fransa. Tek bir kayıtla bu 5 pazar yerine erişebiliyorsunuz. Tek panelden 5 pazar yerini yönetme imkanı buluyorsunuz. 5 pazar yerinden 27 Avrupa ülkesine sevkiyat yapabilir noktaya geliyorsunuz. Bu pazarın nasıl potansiyeli var; 340 milyondan fazla müşteriye ulaşabiliyorsunuz. Bununla birlikte Türkiye’de biz şu anda 15 kategoride lansman yapmıştık şu anda 17 kategoride listeleme yapabiliyorsunuz. Avrupa’da 30’dan fazla kategori var. Ürünleri satışa hemen her kategoride açabiliyorsunuz.

“AMAZON AVRUPA’DA MAĞAZA AÇABİLİRSİNİZ”

Teknik ekibimiz satıcımıza destek veriyor. Bu desteği Türkçe alabiliyorsunuz. Satışa yeni başlayacağım ve kargo anlaşmam yok diyorsanız, kargo anlaşması yaparak istediğiniz firma ile çalışabilirsiniz. Kısıtlama yok. Ama eğer anlaşmanız yoksa uluslar arası gönderi yapan 3 firma ile fiyat anlaşmamız var. Tüm Avrupa ülkelerine 2-4 gün içinde gönderim sağlıyorlar. Ürünlerinizin Amazon’da öne çıkması biraz zaman alabiliyor. Bunu destekleyecek kampanya araçları var. Site için sponsorlu ürün kampanyası oluşturulabilir. Anahtar kelimeler oluşturup tıklama başına destek vererek öne çıkabilirsiniz. Tek panelden 5 pazar yönetimi mümkün. Normalde Avrupa’da Amazon’da 39 euroluk pazar ücreti var. Tek pazarda da, 5 pazarda da olsanız aylık 39 euroluk ödeme var. Haziran 2020’ye kadar kayıt olunması durumunda kayıt olunduğunda ilk ay ücret yansıtılıyor sonraki 6 ayın ücretini ödemiyorsunuz. Yeni bir mail adresi ile mağaza oluşturmaya başlıyorsunuz. Kişisel bilgiler ve şirket bilgileriyle giriş yapıyorsunuz. Geçerli bir kredi kartı, ticaret sicil numaranız vs. gerekli belgeleri toplayarak Amazon Avrupa’da mağaza açabilirsiniz”.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA