KADINLAR, KÜBRA ÖĞRETMEN İÇİN ‘GERÇEK ADALET’ İSTİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KADINLAR, KÜBRA ÖĞRETMEN İÇİN ‘GERÇEK ADALET’ İSTİYOR


 

Boşandığı kişi tarafından 14 Şubat’ta öldürülen Kübra Aşkın davası öncesi açıklama yapan Mersin Kadın Platformu, “Erkek yargı, erkekleri cesaretlendiren indirimlerle potansiyel katiller yaratmasın diye buradayız” dedi ve Kübra Öğretmen için gerçek adalet çağrısı yaptılar.

GİZEM EKİCİ

Boşandığı kişi tarafından 14 Şubat’ta katledilen Kübra Aşkın davası öncesinde açıklama yapan Mersin Kadın Platformu; bir kişi daha eksilmemek ve erkek yargının erkekleri cesaretlendiren yargısının önünde durmak için, Mersin Adliye’si önünde açıklama yaptı.  ‘Erkek adalet değil, gerçek adalet’, ‘Kadın cinayetleri politiktir’, ‘haksız tahrik indirimine son’, ‘Boşanmayı değil, cinayeti engelle’ gibi sloganlar atan kalabalık da Kübra Aşkın davasında gereken adaletin sağlanmasını istedi.

Erkek adalet değil, gerçek adalet için toplanıyoruz diyen Kadın Platformu adına konuşan Gizem Tatar, “Kübra Aşkın geçen yıl 14 Şubat’ta ‘eşitlik olmadan aşk olmaz’ diyerek sokaklara çıktığımız bir günde, boşandığı erkek tarafından katledildi. Bugün buradayız, çünkü erkek egemen sistemin ve erkek yargının yakasını bırakmıyoruz. Bugün buradayız, çünkü erkek şiddetinin bu sistemden beslendiğini, erkek yargının kararlarından güç aldığını biliyoruz. Katil erkekler erkek yargıdan güç alıyor, çünkü biliyorlar ki haksız tahrik indirimi ile iyi hal indirimi ile adeta ödüllendiriliyor. İşledikleri suçlar erkek adalet ile meşrulaştırılıyor” diye konuştu.

İlk duruşmada sanığın ‘Çok seviyordum, aldattı, keşke vazgeçecek kadar sevseydim’ demesinin erkek adalete sığınma olduğunu söyleyen Tatar, “Bugün buradayız çünkü erkeklerin işledikleri cinayetin üzerini aşkla, kutsal aile ile örtmelerine izin vermeyeceğiz. Aşk dedikleri şeyin, ataerkinden beslenen, kadını mülk olarak gören, itiraz ettiğimizde öldürmeyi hak gören erkeklik olduğunu biliyoruz” dedi.

“ERKEĞİ AKLAYAN KADINI YARGILAYAN SİSTEM KADIN CİNAYETLERİNİN FAİLİDİR”

2019 yılında en az 474 kadının öldürüldüğünü belirten Tatar, “Kadınları katleden erkeklerin yüzde 95’i eş, partner ya da akraba. Yani kadınlar en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından ya da boşandıkları erkekler tarafından öldürülüyor. Kadını değil aileyi koruyan politikalar, toplumsal cinsiyet rolleri, erkeği aklayan kadını yargılayan sistem kadın cinayetlerinin failidir. Bugün buradayız, çünkü biliyoruz ki kadın cinayetleri önlenebilir. İstanbul sözleşmesi uygulanırsa, 6284 Sayılı yasa uygulanırsa kadın cinayetleri önlenebilir. Erkek yargıya İstanbul Sözleşmesi’ni hatırlatmak için buradayız. İstanbul Sözleşmesi Madde 43 der ki; cezai suçların uygulanması; Bu sözleşme uyarınca belirlenen suçlar, mağdurla fail arasındaki ilişkinin mahiyetinden bağımsız olarak geçerli olacaktır” diye konuştu.

Tatar konuşmasını şöyle sürdürdü, “Bugün davanın takipçisi olmak, Kübra Aşkın’ın katili haksız tahrik indirimi almasın, iyi hal indirimi ile ödüllendirilmesin diye buradayız. Erkek yargı, erkekleri cesaretlendiren indirimlerle potansiyel katiller yaratmasın diye buradayız. İktidar politikaları sayesinde yaşanan cinsiyet kırımına ‘artık yeter’ demek için buradayız. Bugün buradayız çünkü yaşamak istiyoruz. Bir kişi daha eksilmemek için mücadeleye devam edeceğiz. katilin en yüksek cezayı alması için kadın dayanışmasını büyüteceğiz”.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA