KONTEYNER LİMANI’NI MERSİN KENDİSİ YAPABİLİR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KONTEYNER LİMANI’NI MERSİN KENDİSİ YAPABİLİR


 

Mersin’in dünyaca tanınan iş insanlarından Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, akıbeti belirsizliğini koruyan Mersin Konteyner Limanı ile ilgili “Mersin bu limanı kendisi yapabilir” diyerek kente yol gösterdi.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Limanı’nın kapasitesinin yakın zamanda doldurulabileceğinden yola çıkılarak 2007 yılında Ulaştırma Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatınca, Avrupa ile entegrasyonu sağlamak üzere hazırladığı rapor doğrultusunda Mersin’de kurulumu gündeme gelen Konteyner Limanı belirsizliğini koruyor.

Limanın 2019 yılında hazırlanan 11. Kalkınma Planı’nda Konteyner Limanı’nın yapılacağı yerin Mersin ibaresi yerine ‘Doğu Akdeniz’de yapılacak’ ifadesiyle yer alması büyük yankı uyandırmıştı. Kent kamuoyunun büyük tepki göstermesi sonrası TMBB Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a limanın nereye yapılacağını sorarak teyit istedi. Oktay limanın mersin’e yapılacağını belirtse de plandaki ifade değişmedi.

Limanın nereye yapılacağı henüz netlik kazanmamışken geçtiğimiz haftalarda gazetemize konuşan Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği (MESİAD) Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Güler, Mersin’in bu limanı kendisinin yapabileceğini açıkladı.

“KAMUNUN ŞUAN BÖYLE BİR YATIRIM YAPACAK BÜTÇESİ YOK”

Bu açıklamaya bir destek de Mersin’in çıkan lojistik sektörünün uluslararası oyuncularından Cey Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı’dan geldi.

Mersin Serbest Bölgesi’nin en büyük işletici ortağı olan Samsun Limanı’nın işletmecisi ve Ceyhan’da Türkiye’nin en büyük lisanslı depoculuk tesisini kuran Cey Grup’un dünyaca tanınmış Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, “Mersin Konteyner Limanı’nı daha geniş kapsamlı düşünmek lazım” dedi.

Projenin 30 yıl öncesine ait olduğunu belirten Avcı, “Dünyada konteyner taşımacılığının artması planlanırken Türkiye; Mersin, İzmir Çandarlı ve Kilyos Limanları’nı özel bir kapsama aldı. Ancak ilk etapta kamu eliyle yapılan bu planlama daha sonra kamudan çıktı. Şimdi bu iş daha çok özel sektör eline geçti, kamunun şuan böyle bir yatırım yapacak bütçesi yok. Ama Mersin bunu kendisi yapabilir” dedi.

“SORUNUMUZ; PLANLAMA!”

Bugün olmasa da gelecekte Mersin’in limanı kendisinin yapmasına yönelik girişimlerin olabileceğini aktaran Avcı, “Ama şuanda Mersin Limanı’nı işleten bir firma var. İşleten firma kapasitesini artırmaya çalışıyor, hatta mevcut yerler yetmiyor. Alan yetmediği için liman dışarıya taşmış durumda. Bunu kendi içinde planlamaya çalışıyor. Tabiî ki böyle bir konteyner limanın olması veya alanın genişlemesi önemli. Bu genişleme nereye doğru olacak? Deniz doldurularak, denize doğru olacak. Konteyner limanı beraberinde diğer sektörleri de getirecektir ama bu topyekün bir planlama ister. Ama en büyük sorunumuz planlama. Ana sektör ile yan sektörleri birbirine entegre etmezseniz aradaki kopukluk maliyetleri arttırır. Yani konteyner limanı ana sektörken lojistik köyler, merkezler, aktarma yerleri yan kollardır. Siz buna göre planlama yapmalısınız. Limanı bir yere yaparken.

Yeni konteyner limanı mevcut olan limanın önüne planlanmış durumda. Burada dolgu alanı, mendirek, derinleştirme çalışmalarının yapılması gerekiyor. Bunlar bugünkü konjektörürde çok büyük bir yatırım gerekiyor? Buna sermaye bulur muyuz? Evet bulunabilir ama bu yatırım 10-15 yıl daha sürer” diye konuştu.

MERSİN KONTEYNER LİMANI

Mersin Limanı ve Serbest Bölge Limanın ön tarafına tamamen deniz doldurulmak suretiyle inşa edilmesi planlanan Mersin Konteyner Limanı, yeni liman deniz dolgusu ile elde edilirken bağlantı yolu olarak Serbest Bölge’den otobana çıkan bağlantı yolu projesi bulunmakta. Mevcut limanın kapasitesinin 2 milyon TEU civarında olabileceği düşünülerek yeni limanın kapasitesinin 12 milyon TEU olması planlanıyor.

Yeni liman bağlantıları ile Doğu Akdeniz’de; Afrika, Orta Çin ve kuzeyde Orta Sibirya’ya kadar uzanan geniş bir hinterlanda hizmet vermesi düşünülen limanın derinliğinin 30 metrenin üzerinde olması ile 40-50 bin tonluk gemilerin yanaşabilmesine imkan yaratması bekleniyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA