MOTORLU KURYE ÖLÜMLERİ İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTENDİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MOTORLU KURYE ÖLÜMLERİ İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTENDİ


 

Haber Merkezi

Cumhuriyet Halk Partisi, sıkça yaşanan moto kurye ölümleri için Meclis Başkanlığına araştırma önergesi verdi. Önergeyi veren CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen “Siparişlerin çok kısa sürelerde adrese yetiştirilmesi, bakımsız motosikletlerin kullandırılması, gerekli ekipmanın sağlanmaması, işyeri ve müşteri baskısının olması ve yasal çalışma koşullarının yetersiz olması, motorlu kuryelerin canlarını riske atmalarına neden olmaktadır. Bu baskıların tamamı açık bir şekilde mobbingdir” ifadelerini kullandı.

Antmen, önergesinde ölümlü motosiklet kazalarında canlarını yitirenlerin en çok moto kuryeler olduğunu belirtti. Önergesinde moto kuryelerin yaklaşık yüzde 25-30’unun part-time, yaklaşık yarısının da kayıt dışı ve sigortasız şekilde çalışmakta olduğunu belirten CHP’li Antmen “Bazı vatandaşlarımız da tek işle geçinemediği için ek iş olarak kuryelik yapmaktadır. Sigortalı kuryelerin neredeyse tamamı asgari ücretle çalışmaktadır. Türkiye’de sayısı 100 bini geçen kuryelerin yalnızca 15 bininin büyük ve kurumsal firmalarda çalıştığı belirtilmektedir.  Geri kalan kuryelerin, yani özellikle küçük işletmelerde çalışanlarının büyük çoğunluğunun çalışma şartları belirsizdir” dedi.

Antmen’in önergesinde yer alan bazı bölümler şu şekilde;

KURYELER BASKI ALTINA ÖLÜM RİSKİ İLE ÇALIŞIYOR

"Şirketlerin reklam ve pazarlama kampanyaları kuryelerde zaman baskısı yaratmaktadır. Paket geç teslim edildiğinde yevmiyeden kesilmektedir. Kuryeler de mağdur olmamak, yaşamlarını devam ettirebilmek ve işlerinden olmamak için hızlı hareket etmeye çalışmakta; bu da trafikte çok ciddi hatalara ve ihlallere neden olabilmektedir. Kuryeler ölüm riski yaşamaktadır. Bütün bunlarla birlikte; Türkiye genelindeki trafik kazalarının yüzde 34’ünü motosiklet kazaları oluşturmaktadır. Ancak bu büyük orana rağmen moto kuryelik, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından az tehlikeli meslekler grubuna alınmıştır. Oysa rakamların da açıkça ortaya koyduğu gibi moto kuryelerin trafikte kaza riski çok fazladır. Moto kuryeler, az tehlikeli meslek grubunda olduğu için yaşanan kazalarda da sigorta ödemeleri ona göre olmaktadır".

MOTO KURYELER GÜNDE EN AZ İKİ DEFA KAZA TEHLİKESİ GEÇİRİYOR

"Basına açıklama yapan moto kuryeler; her gün siparişi yetiştirme stresi yaşadıklarını, özellikle yağmurda, soğuk havalarda işlerinin çok zorlaştığını, işverenlerin paketi hızlı teslim etmeleri konusunda baskı yaptıklarını anlatmışlardır. Moto kuryeler, siparişlerinin hızlı gelmesini isteyen müşterilerin baskısı ve şikayetleri yüzünden daha hızlı hareket etmek zorunda kaldıklarını ve bu nedenle de günde en az iki kaza tehlikesi geçirdiklerini ifade etmişlerdir. Moto kuryelik yapan vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması, çalışma koşullarının düzeltilmesinin yollarının bulunması ve ekonomik durumlarının hak ettikleri noktaya çıkarılması ve konuyla ilgili çözüm önerilerinin sunulması gerekmektedir".


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA