“MERSİN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“MERSİN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”


 

Mersin’in afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyleyen Milletvekili Gökçel, yatırım programında olmasına rağmen yapılmayan dere ıslahı, kanal açılması gibi yatırımların ihmal edilmesinin afetin boyutlarını artırdığını belirterek “Kanal İstanbul değil, arazileri su basmasın diye yapılması gereken kanallar bir an önce tamamlansın diyorum” dedi.

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, TBMM Genel Kurulu’nda Mersin’in yaşadığı olağanüstü günleri anlattı. Tarsus Devlet Hastanesinde meydana gelen patlamada yaralanan işçilere geçmiş olsun dileyerek sözlerine başlayan Gökçel, hafta sonu Tarsus’ta denize açıldıktan sonra haber alınamayan 2 bekçiden hala haber alınamadığını, iyi haberlerini beklediklerini belirtti.

CİĞERİMİZ YANIYOR

Konuşmasında neredeyse her gün şehit haberi geldiğini hatırlatan Gökçel, “Tüm ülkemizin ciğeri yanıyor. Gencecik fidanlarımız Suriye'de, Irak'ta şehit düşüyorlar. Geçen hafta Mersin'e 2 şehit ateşi düştü. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine ve milletimize sabır diliyorum.” şeklinde konuştu.

YAKIN TARİHİN EN AĞIRI

6-7 Ocak tarihlerinde Mersin’in yakın tarihteki en ağır afetlerden birine maruz kaldığını ifade eden CHP’li Vekil,  “Anamur'dan Tarsus'a, Toroslardan Akdeniz'e tüm ilçelerimiz bu afetten zarar gördü, ovaları su bastı, dağlarda kar yolları kapattı, Toroslar ilçemizde kar meyve ağaçlarını kırdı. Bu afette 3 vatandaşımızı da kaybettik. Ölen vatandaşlarımıza da Allah'tan rahmet diliyorum.” dedi.

“HAKKIMIZI İSTİYORUZ”

Afetten zarar gören bölgelerde dere ıslahı, kanal açılması gibi projesi olan, hatta ihalesi yapılan yatırımlar "tasarruf tedbirleri" diye yapılmamasını eleştiren Gökçel, Mersin’in, Mersinlilerin hakkı olan yatırımları istediklerini belirtti. 2018’de 14 milyar lira vergi ödeyen Mersin’in yalnızca 8 milyar liralık kamu yatırımı aldığını hatırlatan CHP’li Gökçel, “Mersinlilerin 6 milyar lirasına el konuluyor ama 1 milyon liralık dere ıslahı bile yapılmıyor, sonra o dere taşıyor, vatandaşın tarım arazisini mahvediyor. Biz bunu değil, hakkımız olan yatırımları istiyoruz.” şeklinde konuştu.

5 BİN ÇİFTÇİ 110 MİLYON LİRA ZARAR

6-7 Ocak tarihlerinde meydana gelen afet sonucunda Mersin'de evlerin, iş yerlerinin, tarım alanlarının su altında kaldığını söyleyen Gökçel, hasarın boyutunu şöyle özetledi: “5 binin üzerinde çiftçimize ait onlarca hayvan ve ağıl, 5 bin arı kovanı, bin dekar bahçe, 8 bin 500 dekar sera, 60 bin dekar tarla zarar gördü. Mersinli çiftçilerimizin toplamda 110 milyon liradan fazla zararı var.”

“ZİRAAT BANKASI ÇİFTÇİYİ GÖRMÜYOR”

Mersin’in geçtiğimiz yıllarda doludan sele, dondan hortuma birçok afete maruz kaldığını ifade eden CHP’li Gökçel, “Uçan kuşun borçlarını yapılandıran Ziraat Bankası çiftçilerimizin borçlarını ertelemedi, yapılandırmadı. Çiftçilerimiz daha yüksek faizle daha çok borçlandı. Bu yıl ürünlerinden kazanıp borçlarını ödemek istiyorlardı, afet ürünleri çürüttü. Çiftçinin borcunu ödeyecek dermanı kalmadı.” Dedi.

“10 BİN LİRALIK ÜRÜNE 2.500 LİRA SİGORTA MASRAFI”

Çiftçinin borç baskısı altında üretimden uzaklaşmasına dikkat çeken Cengiz Gökçel, çiftçinin tarım sigortası yaptırmadığı takdirde devlet desteği alamamasını eleştirdi. Türkiye’deki tarım arazilerinin çoğunun parçalı, hisseli ve intikalleri yapılmamış durumda olduğunu hatırlatan CHP’li Vekil, 2/B arazilerinde üretim yapan çiftçileri de ekleyince önemli sayıda çiftçinin ÇKS kaydını yaptıramadığını, yaptırabilenlerin de sigorta primlerini karşılayamadığını belirtti. Gökçel, “TARSİM araziye, bölgenin risk durumuna göre sigorta masrafı çıkarıyor. 10 bin liralık ürün için 2.500 lira sigorta masrafı çıkan yerler var. Çiftçi bu parayı nasıl ödesin? Çiftçiler zaten borçta. Sigorta yaptırmak için bile ayrıca borçlanmaları gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“MERSİN AFET BÖLGESİ İLAN EDİLSİN”

Yaraların bir an önce sarılabilmesi için Mersin’in afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğine dikkat çeken Cengiz Gökçel, Alpay Antmen ve Ali Mahir Başarır ile birlikte Cumhuriyet Halk Partili 3 Mersin Milletvekili olarak TBMM Başkanlığı’na sundukları kanun teklifine tüm partilerden destek beklediklerini ifade etti.  Gökçel sözlerini “Mersin ili ve çevresi afet bölgesi ilan edilsin. Çiftçilerimizin, esnaflarımızın borçlarının faizleri silinerek ertelensin diyoruz, çiftçilerimize ayni ve nakdî yardımlarda bulunulmasını istiyoruz. Kanal açılması -yani Kanal İstanbul Projesi değil, arazileri su basmasın diye yapılması gereken kanallar- dere ıslahı gibi Bakanlığın yatırım programında bulunan ama bir türlü hayata geçirilemeyen projeler bir an önce tamamlansın diyoruz.” şeklinde tamamladı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA