YARIYIL TATİLİNDE BİLGİSAYARA BİRAZ MOLA | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

YARIYIL TATİLİNDE BİLGİSAYARA BİRAZ MOLA


 

Haber Merkezi

Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Uzman Klinik Psikolog Yücel Şavklı, yaklaşan yarıyıl tatilini çocukların verimli geçirebilmesi adına ailelere önerilerde bulundu. Çocukların akademik başarısını arttırmak için kısa süreli yarıyıl tatilini fırsat olarak görmenin çok doğru olmadığına dikkat çeken Şavklı, ailecek yapılabilecek aktivitelerin zamanı etkili ve verimli kullanmak adına önemli olduğunu söyledi. Şavklı, çocukların tatil süresince bilgisayar, internet ve tablet ile fazla haşır neşir olmaması gerektiğini söyledi.

Şavklı, çocuklarla oyun oynamanın, aile büyüklerini ziyaret etmenin, çocuklara evde küçük sorumluluklar vermenin tatilin verimli geçirilebilmesi ve çocuğun özgüveninin gelişmesi açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

“YARIYIL TATİLİNDE FAZLA RAHATLAMA OKULA DÖNÜŞ SÜRECİNDE ZORLAYICI OLABİLİR”

Yarıyıl tatilini değerlendirme noktasında ailelerin iki uca ayrıldığını ifade eden Yücel Şavklı,  “Yarıyıl tatilini nasıl değerlendireceği konusunda ailelerimiz iki uçta. Birinci uç: okulun çocukları yıprattığı sürecine inanan aileler çocukları fazlasıyla rahatlatacak farklı bir temponun içine sokmaya yöneltebiliyorlar” dedi. Yarıyılı çocuklar için tamamen rahatlama dönemi olarak değerlendirmenin okula dönüş sürecinde zorlayıcı bir etken olabileceğinin altını çizen Şavklı, dengeyi tutturmanın önemli olduğunu söyledi. Şavklı, “15 gün aslında kısa bir süre. Bu rahatlamanın sonucunda yoğun tempoya dönmek çocuklar için zorlayıcı olabiliyor. Bu nedenle çocuklarımız adaptasyon sürecinde sorun yaşayabiliyorlar. Çocuklarımız okula dönüş sürecinde okul fobisi, okula karşı direnç, okulu istememe, ayrılma anksiyetesi gibi durumlar bu süreçte daha fazla görülebilir. O yüzden dengeyi sağlamamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“15 GÜN ÇOCUKLARIN AKADEMİK BAŞARISINDA SIÇRAMA OLMASI İÇİN ETKİLİ BİR SÜRE DEĞİL”

Tatili değerlendirme noktasında ailelerin bulunduğu ikinci ucun ise yarıyılı akademik başarıyı artırma anlamında bir fırsat olarak gören kısım olduğunu söyleyen Şavklı,  “Ailelerin büyük bir kısmı bu uçta yer alıyor. Bu da çocukları olumsuz etkileyebilir. İkinci döneme çocuklar dinlenmiş olarak başlayamaz. 15 günün çocukların akademik anlamda sıçratma yaşaması için etkili bir süre olduğunu düşünmüyoruz. Bu iki uç arasında denge sağlamak hem aileler hem de çocuklar için pozitif etki sağlayacaktır”

“ÇOCUKLARINIZLA AİLECEK KİTAP OKUMA ETKİNLİKLERİ YAPABİLİRSİNİZ”

Yücel Şavklı, ailelerin çocukları ile birlikte yarıyılı dolu dolu değerlendirmek adına yapabileceklerini sıralayarak, “Eğitim sürecinde çok fazla vakit ayıramadığımız aktivitelere katılabiliriz. Burada pasif hazırcı aktivite yerine çocuğun daha etkileşimli olduğu ailecek aktiviteler yapılabilir. Ailecek kitap okuma etkinlikleri, film günleri, kutu, kart oyunları oynanabilir. Bu oyunlar aile dinamiklerini güçlendirirken, çocukların hoşgörü kabullenme, yenme, yenilme gibi duyguları öğrenmesini sağlayacaktır. Çocuklarla ev içi sorumlulukları paylaştırmak. Birlikte kek yapmak, bir şeyler ekmek, küçük tamirler yapmak gibi şeyler çocuğu beceri anlamında güçlendirir” diye konuştu.

“YARIYIL TATİLİNDE BİLGİSAYARA BİRAZ MOLA”

Çocukların tatil süresince bilgisayar, internet ve tablet ile fazla haşır neşir olmamasını gerektiğine de dikkat çeken Yücel Şavklı, “Çocuklarımız yarıyıl tatilinde bilgisayara biraz mola vermeliler. Bu süreçte teknolojinin kullanım süresi çok ciddi kontrol edilmeli. Okul öncesi dönemde günlük yarım saat, ilköğretimin ilk döneminde 45 dakika, ikinci döneminde bir saat, lise çağındaki çocuklarımızda maksimum iki saat olabilir. Tatilde süre biraz esnetilebilir ama genel eksende bu çerçeveden ayrılmamakta fayda var” dedi.

Uzman Klinik Psikolog Şavklı, okulların açılmasına 3-4 gün kala uyku, yemek ve diğer aktivitelerin tekrar düzenlenmesinin çocuklara okula dönüş sürecinde kolaylık sağlayacağını ifade etti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA