SELİN ÇİFTÇİYE FATURASI KABARIK! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

SELİN ÇİFTÇİYE FATURASI KABARIK!


 

Mersin’de 2019’un son aylarında görülen yoğun yağışların faturası yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Tarsus ve Anamur’un bazı bölgelerindeki sel afetinin zararı tahmini 40 milyon TL’yi geçti.

HEDİYE EROĞLU

Türkiye’nin önce gelen tarım kentlerinden Mersin’de, 2019’un son günlerinde etkili olan aşırı yağmurlardan etkilenen tarım arazilerindeki kayıplar ortaya çıkıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, Anamur ilçesinde 24 Aralık 2019 tarihinde meydana gelen hortum afetinde Çetikçi Mahallesi’nde örtü altında üretim yapan 6 muz üreticisinin 9 bin 300 metrekare ve 4 çilek üreticisinin 11 bin 500 metrekare ve açıkta üretim yapan 10 üreticinin de 20 bin 800 metrekare arazisinde 700 bin TL’yeyakın hasar oluştuğunu açıkladı.

Ve bu bölgedeki hortum afetinden zarar gören çiftçilerden sadece birinin tarım sigortasının olduğunu dile getiren Birim, bu rakamın da tarımsal sigorta hizmetinden yararlanma ile ilgili yaşanan sorunu da gözler önüne serdiğini belirtti.

TARSUS’UN ZARARI YAKLAŞIK 40 MİLYON TL

Yine 24 Aralık 2019’da Tarsus ilçesi Çiçekli, Karaçerçili, Kefeli, Çağbaşı, Çöplü başta olmak üzere diğer mahallelerde sel ve su baskını afeti yaşandığını anımsatan Birim, “Tarsus Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekiplerince yapılan ön tespit çalışmalarında 235 çiftçiye ait yaklaşık 4 bin 600dekarlık buğday, nar ve narenciye sahasında ortalama yüzde 30-40 oranında zarar medyadan geldiğini bildirdi. Bu bölgede tahmini zararın 2,5 milyon TL’ye yakın olduğunu söyleyen Necmi Birim, afetin diğer bölgelerdeki tespitine yönelik çalışmalarının da sürdüğünü aktardı.

Yine Tarsus’ta Egemen, Baharlı, Kelahmet, Aliağa, Aliefendioğlu, Bahşiş, Yeşiltepe, Menteş ve Yaramış Mahalleleri’nde de 30 Aralık 2019 tarihinde yaşanan sel ve su baskınlarında 500 çiftçiye ait 17 bin 750 dekar arazisinin zarar gördüğünü bildirdi. Bu bölgede buğday, sebze, narenciye sahalarında ortalama yüzde 30 oranında zarar olduğunu aktaran Birim, zararın ise yaklaşık 37 milyon 200 bin TL olduğunu bildirdi.

Birim, “Kısacası Tarsus ilçemizde vuku bulan sel afeti ve su baskınları neticesinde 14 mahallede 735 aileye ait yaklaşık 22 bin 350 dekar arazide buğday, sebze, nar ve narenciye sahasında yaklaşık 40 milyon TL’lik bir zarar oluştu. Su baskınına uğrayan arazilerin ekili olup olmadığı, zarar gören ürünlerin zarar oranlarının kesin tespiti için hava şartlarının ve filizlenmenin elverişli hale gelmesi gerekmektedir” dedi.

ERDEMLİ’Yİ DOLU VURDU

Erdemli’de ise Tömük ve Koyuncu Mahalleleri’nde yine 30 Aralık 2019’da meydana gelen dolu afetinin de zarara neden olduğunu belirten ZMO Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, “Koyuncu’da 120 mandarin ve limon üreticisine ait 900 dekar, Tömük Mahallesi’nde 100 limon ve narenciye üreticisine ait 500 dekar alanda hafif şiddetli afet meydana gelmiştir” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA