ÇİMSATAŞ’TA GREVE 1 ADIM KALDI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÇİMSATAŞ’TA GREVE 1 ADIM KALDI!


 

Patron sendikası MESS ile metal işkolunda örgütlü bulunan sendikaların toplusözleşme görüşmelerinde son toplantıda da anlaşma sağlanamadı. Mersin’de Çukurova İnşaat Makineleri’nde (ÇİMSATAŞ) çalışan 700 işçiyi de ilgilendiren sözleşmeyle ilgili grev kapıda!

HEDİYE EROĞLU

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile metal işkolunda örgütlü bulunan sendikaların toplusözleşme görüşmelerinde son toplantıda da anlaşma sağlanamadı. Yaklaşık 130 bin işçiyi kapsayan sözleşmede, greve bir adım kaldı.

Sözleşme kapsamında 12 bin üyesi bulunan DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile Hak-İş’e bağlı Çelik-İş Sendikası 2 Şubat’ta greve çıkacağını açıkladı. Türk Metal’de bir süre önce 2 Şubat’ta greve çıkacağını duyurmuştu.

GENEL BAŞKAN BUGÜN MERSİN’DE

Mersin’de Çukurova İnşaat Makineleri (ÇİMSATAŞ), örgütlü 700 işçiyi kapsayan sözleşme ile ilgili kamuoyu bilgilendirmek için bölge buluşmalarına imza atan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu bugün önce Hatay’a ardından Mersin’e gelecek. MESS süreci ile ilgili bilgilendirme ve 19 Ocak’ta otomotiv fabrikalarının yoğun olduğu Bursa’da düzenlenecek mitinge destek çağrısı yapacak olan Serdaroğlu, Özgür Çocuk Parkı’nda saat 17:00’de bir basın açıklaması gerçekleştirecek.

İŞÇİ NE İSTİYOR?

İşveren ilk 6 ay için ücret artışı teklifini yüzde 6.05’ten, yüzde 8’e yükseltti ancak sendikalar teklifi kabul etmedi. Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası birinci altı ay için ortalama yüzde 26.28, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ortalama yüzde 34 zam talep ediyor.

Arabulucu raporunun sendikalara ulaşmasının ardından grev süreci başlayacak. Yasaya göre sendikalar arabulucu raporunu aldığı günden itibaren 60 gün içinde grev kararı almak zorunda. Ancak grev kararı alınsa bile taraflar görüşmelere devam edebiliyor. Ayrıca hükümetin karar verilmiş veya başlanmış olan bir grevi 60 gün süre ile erteleme hakkı da bulunuyor. Erteleme süresinin sonunda anlaşma sağlanamazsa sözleşme hakeme gidiyor. Hakemden çıkan karar kesin nitelik taşıyor.

SADECE OHAL DÖNEMİNDE 5 GREV YASAKLANDI

Türk Metal, 19 Ocak’ta otomotiv fabrikalarının yoğun olduğu Bursa’da miting yapma kararı aldı. Mitinge Türk-İş de tam destek verecek.

AKP hükümetleri döneminde çeşitli işkollarında toplam 13 işyerinde 62 bin 250 işçinin grevi, 2016 Temmuz ayında ilk kez ilan edilen OHAL’den bugüne ise 5 işyerinde 24 bin 200 işçinin grevi erteleme adı altında yasaklandı. Bu 5 yasaklamanın içinde ikisi Birleşik Metal-İş’in grevleri.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA