ÖZEL ÖĞRETİM DESTEK BEKLİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ÖZEL ÖĞRETİM DESTEK BEKLİYOR


 

MTSO Eğitim Hizmetleri Meslek Komitesi, artan öğrenci sayısına paralel aynı hızla okul sayısının artmadığına dikkat çekti. Eğitimde yaşanan sıkışıklığın azaltılabilmesi adına komite üyeleri özel öğretim kurumlarına daha fazla destek verilmesini bekliyor.

Haber Merkezi

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO)28 No'lu Komite Meclis Üyeleri sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı. Üzerinde en çok durulan konu ise teşvikler oldu. Meclis Üyesi ve Tarsus Final Okulları Kurucusu Tamer Güner, son dönemlerde özel okullarda artan sorunlara dikkat çekti. Özel öğretimde girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu dile getiren Güner, kitap satışlarında olduğu gibi eğitimde de KDV'nin kaldırılmasını beklediklerini anlattı. Aynı zamanda SGK primlerinin yüksek olması nedeniyle zorlandıklarına dikkat çeken Tamer, aynı zamanda devlet okullarında olduğu gibi özel okullarda da elekrik ve su maliyetlerinin düşürülmesini beklediklerini söyledi. 4+4+4 sisteminin başlangıç döneminde eğitime başlayanlarla 6 yaşında eğitime başlayan öğrencilerin gelecek yıl 8'den 9'uncu sınıfa geçişte çakışacak olması nedeniyle yüzde 54'lük öğrenci artışı yaşanacağını açıklayan Güner, şunları söyledi: “Yaklaşık 650 bin öğrenci fazlası olacak. Devlet okulları kütüphanelerini, laboratuarlarını sınıfa çeviriyor. Mevcut sınıf kapasiteleri 50'ye dayandı ancak yer yok. Bu öğrencilerin yerleştirilebilmesi için çok sayıda yeni okul inşa edilmesi gerekli. Bunun bir yıl içinde yapılabilmesi çok olası görünmüyor. Bu sıkışıklığın ortadan kalkabilmesi adına özel okulların önemi daha da artıyor. Özel okulların rahatlatılabilmesi adına destek bekliyoruz."

“DERSHANECİLİK GERİ GELMELİ”

Dershanecilerin özel okula dönüşme yolunda adım attığını ancak özel okul maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Tamer Güner, şöyle konuştu:

"Esasen dershaneciliğin yok edilmesi ve kapatılması nedeniyle dershaneciyenih özel okul açmaya yönelmeleri okul sayısının artması ve ekonomik açıdan çok da güçlü olamayan okulların oluşmasına neden oldu. Bu durum eğitimi de sekteye uğratıp zarar vermeye başladı. Bana göre dershaneler eski özelliği ve kalitesiyle tekrar faaliyete başlamalı. Türkiye’de sınav sistemi oldukça dershanecilik devam edecektir, etmelidir de. Bu sektörün hareketlenmesiyle birlikte çok ciddi istihdam artışı da yaşanacaktır" değerlendirmesini yaptı.

“MESLEK LİSELERİNİN MEMLEKET MESELESİ OLDUĞU UNUTULMAMALI”

Meclis Üyesi ve Değişim Okulları Kurucusu Yalçın Balcı ise özel okullar arasında son dönemlerde yaşanan sıkıntıyı eğitim kökenli kişilerin okul açması ve bu kişilerin işletmecilik tecrübesi bulunmamasına bağladı. Dolayısıyla bütçe planlama, mali disiplin gibi kavramlardan uzak işletme sahipleri oluştuğunu kaydeden Balcı, bu sorunun çözümü için Mersin'de önümüzdeki süreçte işletmeci ve öğretmen eğitimlerini artırmayı planladıklarını dile getirdi. Komite olarak aynı zamanda üye ziyaretleri gerçekleştirip talepleri dinlediklerini de anlatan Balcı, üyeler arasında birlikte hareket etme kültürünü yaygınlaştırma gayretinde olduklarına değindi. Yaptıkları çalışmalardan sonuç aldıklarını ve birkaç okul sahibi eğitimcinin daha kaliteli eğitim verebilmeleri adına güç birliğine gitmelerini sağladıklarını kaydeden Balcı, "Eğitim Komitesi olarak tüm eğitim sektörünü temsil ediyoruz. Arkadaşlarımızın bize ulaşarak taleplerini iletmelerini bekliyoruz. Sorunlara hep birlikte çözüm bulabiliriz" dedi.

Meslek liselerine de değinen Balcı, şunları söyledi: “Devletin meslek liseleri konusunda verdiği teşviklerin yerini bulmadığını görüyoruz. Meslek Liseleri Memleket Meselesi söylemini çok yerinde buluyorum ancak ne yazık ki açılan bölümlerin üretime yönelik, talebi karşılayacak bölümler olduğunu düşünmüyorum. Açılan özel okullar üretime yönelik hiçbir çalışma yapmıyor. 2020 yılında komite olarak meslek liseleriyle görüşüp sektör temsilcileriyle buluşturmayı hedefliyoruz”.

Yabancı dil eğitimine de değinen Balcı, ikinci sınıftan itibaren devlet okullarında yabancı dil eğitimi verilmesine rağmen özellikle konuşma başta olmak üzere halen istenen başarıya ulaşılamamasının sıkıntısının yaşandığını söyledi. Özellikle mühendislik, psikoloji, tıp gibi alanlarda öğrencilerin yabancı yayınları takip etmesinin büyük önem taşımasına rağmen bu alanda eksik kalındığını, üniversiteye gelene kadar çocukların dil eğitiminin gerektiği gibi tamamlanamadığını kaydeden Yalçın, bu konuda da çözümcül düzenlemeler beklediklireni sözlerine ekledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA