“HALKIN EGEMEN OLDUĞU BİR SİSTEME GEÇMEMİZ GEREKİYOR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“HALKIN EGEMEN OLDUĞU BİR SİSTEME GEÇMEMİZ GEREKİYOR”


 

İYİ Parti Mersin’de “Geleceğin Türkiyesi İçin İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" paneli düzenledi. Panelde Türkiye’nin içinde bulunduğu sistem hakkında değerlendirmelerde bulunan panelistler, parlamenter sistemin iyileştirilerek ve güçlendirilerek yeniden getirilmesi gerektiğini vurguladılar.

GİZEM EKİCİ

İYİ Parti Mersin’de, “Geleceğin Türkiyesi İçin İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" paneli düzenledi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen panele; İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer, İYİ Parti Mersin İl Teşkilatı ve çok sayıda partili katılım gösterdi.

Panelin açılışını yapan panel yöneticisi İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı Nuri Okutan, Panelistler Ahu Özyurt, Deniz Zeyrek, Namık Tan ve  Şerif Turgut’u davet etti. Panelde, konuşmacılar, İyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem hakkındaki görüşlerini ve yaptıkları çalışmaları aktardılar.

“ÜLKE TAYYİP ERDOĞAN’IN HER ŞEYE KARAR VERDİĞİ BİR ÜLKE OLDU”

Parlamenter sistemin ne olduğunu, ne olmadığını açıklayan Zeyrek, “Güçlü bir demokrasinin en büyük teminatı, güçlü bir parlamentodur. Bizim parlamentomuz güçlü değil. Hükümet bunu iyileştirmek yerine ucube bir sistem getirdi. Bu yüzden bugün bu işin içinden çıkamıyoruz. İyi ve güçlendirilmiş bir parlamento hayatımızı düzene sokabilir. Hükümetin icraatlarındaki bütün sis perdeleri parlamento aracılığıyla görmüş olurduk. Biz bunu Ankara’da gözlemliyoruz. Liderlerin her şeyi yönlendirdiği bir ülke olduk. Yargı yürütmeden bağımsız olamaz. Memleketin en büyük sorunu işsizlik, ikinci sırada adalet var. Ülke Tayyip Erdoğan’ın her şeye karar verdiği bir ülke oldu. Şu anda yaşadığımız bütün sorunların kaynağında bu var. Ekonomiyle ilgili sorunların kaynağında da bu var, dış politikayla ilgili sorunların kaynağında da bu var. Bizim bu kabuğu kırıp, halkın egemen olduğu bir sisteme geçmemiz gerekiyor” diye konuştu.

“BURASI BİR MABET”

Parlamenter sistem tartışması için doğru bir zamanlama olduğunu söyleyen Özyurt, yönetim sistemimizin altı boşaldı desek de meclisin 100 yılı devirdiğini söyledi. Özyurt, “TBMM çok özel bir yer, kurulduğu şartları unutmamak gerekir.  Kapatıldı, darbe gördü, bombalandı yine açtık. Burası bir mabet yani. Her şart altında korunması ve kutsanması gereken bir yer” dedi.

“TÜRK HALKINA LAYIK OLDUĞU SİSTEM GERİ GETİRİLMELİ”

Bu sistem için bir Kurtuluş Savaşı verildiğini söyleyen Tan ise, şimdiki sistemi tarif edecek bir cümle bulamadığı, bu yüzden Türk Halkına layık olduğu sistemin getirilmesi gerektiğini söyledi. Kuvvetler ayrılığının olmadığı bir sistemin ayakta durmasının zor olduğunu söyleyen Tan, “Bugün dünyada da kabul gören güçlü bir yönetim, güçlü bir denetime sahip olmalıdır. Bunu halkın yapması lazım ama bu sistemde bu denetim mümkün değil. Türkiye hala laik, demokratik ve bütün batı kurumlarıyla bağlantısı olan yegane İslam ağırlıklı nüfusa sahip olan ülke. Dolayısıyla neden fedakarlık yaptığımız bilelim. Bundan vazgeçersek çocuklarımız bize çok farklı gözlerle bakacaklardır” diye konuştu.

“YETİŞMİŞ BEYİN SAYIMIZ ÇOK FAZLA”

Daha önceki deneyimlerinden yola çıkarak sistemi yorumlayan Turgut ise, bütün deneyiminin gördüğü savaşlar olduğunu söyledi. Turgut, “Bir ortak akılla çalışan yönetimler var, diğer tarafta da tek adam ve onun çevresinde olan insanlar var. Üzgünüm tek adamın etrafında olanların sonu iyi olmuyor. Eski Türkiye iyi değildi ama bir devlet aklı vardı” dedi. Bir konuda başarılı olmadan hava atma siyaseti yürütüldüğünü söyleyen Turgut, “Çin sessiz ve çok sağlam adımlarla ilerliyor ama bizde bir şey yapılmadan hava atılıyor. Artık bu durumdan kurtulmalıyız. Ortak aklın ve liyakatin tekrardan kurulması gerekiyor. Yetişmiş beyin sayımız çok fazla, örgütlü değiller ama onları bir araya getirirsek gerçekten çok fazla şey yapabiliriz” dedi.

“ERDOĞAN İÇİN DE, ÜLKE İÇİN DE ÇIKIŞ YOLU”

Panelistler konuşmalarından sonra soruları yanıtladı. Ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, panelin genel değerlendirmesini yaptı. Panelin üçüncüsünü Mersin’de yaptıklarını belirten Akşener, “Mersin özel bir şehir, özellikle kadınlarıyla demokrasiyi kendi içinde işleten bir il. Mersin’e geldikten sonra demokrasi inancım kavileşti” dedi.

Bir araştırma sonucunda parlamenter sisteme geçmek isteyen kişi sayısının yüzde 64 olduğunu belirten Akşener, “Referandum da evet oyu veren AK Partili seçmenin şu an yüzde 20’si iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş yönünde fikir bildiriyor. Bu Erdoğan için de, ülke için de çıkış yolu” diye konuştu.

“ELBETTE MUHALEFET GÖREVİMİZİ YERİNE GETİRİYORUZ!”

Çok partili sisteme geçişten 72 yıl sonra Erdoğan’ın, İnönü’nün bıraktığı yetkileri eline aldığını, Erdoğan’ın oluşturduğu hükümet sistemine sultancıllık yönetim biçimi denildiğini yani seçimli monarşi olduğunu söyleyen Akşener, “Demokrasi bir kurallar bütünüdür. Bunu yaşatabilmenin, yeniden organize edebilmenin yolu iyileştirilmiş güçlendirilmiş parlamenter sistemdir. 3.toplantımızda 3 ay içerisinde bu konudaki talep yüzde 64-65’e çıkmışsa biz İYİ Parti olarak elbette muhalefet görevimizi yerine getiriyoruz demektir” diyerek sözlerini tamamladı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA