“SEL SULARININ ÖNÜNE SET ÇEKMEYİN!” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“SEL SULARININ ÖNÜNE SET ÇEKMEYİN!”


 

Haber Merkezi

Mersin’de meydana gelen sel afeti sonrası yazılı bir açıklama yapan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Rant uğruna dere yataklarının, imara açılmasına izin vermeyin, sel sularının önüne set çekmeyin!” çağrısı yaptı.

Mersin’de yaşanan sel felaketi sebebiyle 2 yurttaşın hayatını kaybettiğini, çok büyük maddi zararlar oluştuğunu aktaran Turan, öncelikle ölenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diledi.

Mersin’de yaşanan sel felaketinin bugünün meselesi olmadığını bildiren Turan, “Sel sularının yıkıcı etkileri önceki yıllarda da görülmesine rağmen, yetkililer yaşananlar karşısında hiçbir ders çıkarmamış, imar planlarında bu tür felaketleri önleme yönünde bir düzenleme yapmamıştır.

KENT RANTA KURBAN EDİLİYOR

Tam tersine kentte yıllardır imar planlarında rant uğruna değişiklikler yapılmaktadır. Rant yüzünden dere yataklarının üzeri kapatılmakta, tarım arazileri de dahil olmak üzere bu alanlar imara açılmaktadır. İmarla birlikte toprağın yapısı bozulmakta, inşaatlar artmakta ve kent giderek daha da betonlaşmaktadır.

İmara açılan bu alanlarda aşırı yağışlar olduğunda, sel suları önündeki yapısal engellerden dolayı dere yataklarından akamamaktadır. Akamayınca da sel suları dere yataklarının dışına çıkarak başka yollar üzerinden akmaya başlamaktadır. Bu yollar nerelerdir? Yerleşim yerleri ve tarım arazileridir. Hal böyle olunca yerleşim yerlerindeki yurttaşlar, tarım arazilerindeki işçiler maddi ve manevi olarak etkilenmekte ve felaket kaçınılmazdır.

Halbuki Mersin kentinde denize dik şekilde kuzeyden güneye doğru akan dereler, imara açılmamış olsa dün yaşanan sel felaketini çok küçük hasarlarla atlatabilirdik. Çünkü aşırı yağış durumlarında bile bu sular dağdan gelerek doğrudan denize ulaşabilecekti.

Ancak yaşananlar karşısında yetkililer 3 maymunu oynamakta doğru dürüst bi açıklama yapmamakta hiçbir devlet yetkilisi sorumluluk almamaktadır. 12 saatte, metrekareye 140 kilogram yağış düştüğü bir şehirde Mersin valiliği okulları dahi tatil etmemiştir.  Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu tarz doğal afetlerle ilgili tarım işçilerinin akıbetine yönelik bir acil eylem planı bulunmamaktadır. Tarım işçileri kendi imkanları ve Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla sadece hayatta kalmayı başarabilmişlerdir. Zorlu yaşama koşulları selden ötürü daha da kötüye gitmiştir.

Daha büyük felaketler yaşanmaması adına buradan yetkililere sesleniyorum:

Rant uğruna dere yataklarının, imara açılmasına izin vermeyin, sel sularının önüne set çekmeyin!” diye konuştu.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA