“ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARININ AFFI OLMAZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARININ AFFI OLMAZ”


 

Evlenme ehliyeti olmayan çocuklarla evlenen erkeklerin istismar suçundan affedilmesine yönelik yeni bir yasa tasarısı haberlerine Mersin Kadın Platformu’ndan tepki geldi. Platform adına konuşan Zübeyde Akpınar, “Çocukların cinsel istismarının affı olmaz” dedi.

GİZEM EKİCİ

Mersin Kadın Platformu; iktidarın meclise getirileceği söylenen küçük yaştaki kız çocuklarıyla evlenen erkeklerin istismar suçundan affedilmesine yönelik bir tasarı hazırladığıyla ilgili haberlere tepki gösterdi.

Bir basın açıklamasıyla tepkisini ortaya koyan Mersin Kadın Platformu üyeleri, “Çocukların cinsel istismarının affı olmaz” dedi. Platform adına konuşan Zübeyde Akpınar, “İktidarın, küçük yaştaki kız çocuklarıyla evlenen erkeklerin istismar suçundan affedilmesine yönelik bir tasarı hazırladığıyla ilgili haberler bir süredir basına yansımaktadır.  Son çıkan haberlere göre AKP tarafından 15 yaş farkının bir kriter olarak benimsenmiş olduğu ve çocuk istismarını meşrulaştıracak bu affın bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonra, Ocak 2020 gibi meclise getirileceği söylenmekte. AKP 2016 yılından beri sistematik olarak çocuk yaşta, zorla ve erken evlendirmelerin önünü açacak, çocuk istismarını meşrulaştıracak bu af da dahil, birtakım yasa değişiklikleri ve uygulamaları gerçekleştirmeye çalışmaktadır” dedi.

12 YAŞ SINIRI NEYE GÖRE BELİRLENDİ?

Bu çerçevede, kadın örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen 2016 yılında Torba Kanun ile çocukların cinsel istismarına ilişkin cezayı düzenleyen TCK 103’üncü maddesinin 1’inci ve 2’inci fıkralarına 12 yaş ayrımı getirildiğini belirten Akpınar, “12 yaş altındaki cinsel istismar suçlarına ağırlaştırılmış cezalar getirilmiş, 12 yaş sınırının neye göre belirlendiği ise kamuoyuyla paylaşılmamıştır. Şu anda getirilmek istenen af, 15 yaş altı kız çocuklarına karşı işlenen cinsel istismar suçundan hüküm giyen failleri de kapsayacaktır. Ayrıca böyle bir af, 2005 yılında kanundan çıkarılan ‘tecavüzcü ile evlilik durumunda cezasızlık sağlayan’ maddenin geri getirilmeye çalışıldığını göstermektedir” dedi.

“AYNI ZİHNİYETİN DEVAMI!”

İstismar suçunu evlenme koşullu bir düzenleme ile aklamanın çocukların tekrarla istismara maruz bırakılması ve şiddet dolu hayatlara mahkum edilmesi anlamını taşıdığını belirten Akpınar, “AKP’nin ‘Affı bir defaya mahsus yapacağız’ açıklaması, ‘Bir kereden bir şey olmaz’ zihniyetinin devam ettiğini göstermektedir. Bu düzenlemeyi yapma gerekçesi olarak, küçük yaşta istismar edilmiş ve evlendirilmiş kız çocuklarının, suç olan bu eylemi gerçekleştiren erkeklerin hapse girmesi sonucunda çocuklarıyla birlikte ortada kalmaları ve mağdur olmaları gösterilmektedir. Çocukları korumakla yükümlü devletin veri dahi paylaşmadan böyle bir gerekçeyle çocukların cinsel istismarını meşrulaştırmaya çalışmasını akıl ve vicdan dışı buluyoruz” diye konuştu. Türkiye’de de imalanan Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi hatırlatan Akpınar şu şekilde konuştu, “'Taraf devletler çocuğu her türlü cinsel sömürüye ve cinsel suiistimale karşı koruma güvencesi verirler.' Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ilgili mevzuatının belirttiği gibi bakanlığın temel görevi çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunmasıdır. Bütün bunlar çocukları her türlü istismara karşı koruma görevi öncelikle devletin ve kurumlarının sorumluluğundadır”.

“ZORLA EVLENDİRİLME SUÇ OLARAK DÜZENLENMELİ”

Akpınar erken yaşta evliliğe herkesin duyarlı olması ve her türlü cezanın verilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi, “Evlenme ehliyeti olmayan çocuklara imam nikahını kıyan din görevlilerinin, kız çocuklarını çocuk yaşta evlendiren ailelerin ve ihbar yükümlülüğünü yerine getirmeyerek buna göz yuman kişi ve resmi otoritelerin cezalandırılması, Türk Ceza Kanunu’nda 15 yaş altı çocukların cinsel davranışa rızasının söz konusu olamayacağının açıkça belirtilmesi, erken yaşta ve zorla evlendirmenin suç olarak düzenlenmesi, evlilik yaşının her koşulda 18’e çıkartılması ve bunların hiçbir boşluk ve yorum farkına yer bırakmayacak şekilde yasalara dahil edilmesi gerekmektedir”.

“İSTİSMAR SUÇU AFFEDİLEMEZ”

Akpınar son olarak bu konuya herkesin takipçi olması gerektiğini belirterek, “Tüm milletvekillerini tasarının yasalaşmaması için gerekeni yapmaya, başta tüm kadınlar olmak üzere basın ve medya kuruluşlarını ve kamuoyunu bu konunun takipçisi olmaya çağırıyoruz! Çocuklara karşı işlenen istismar suçu affedilemez, cezasız bırakılamaz. Bu, suça ortak olmak, çocuklara karşı işlenecek yeni suçlara zemin hazırlamaktır. Cezasız bırakılan her suç istismarı meşru kılmakta ve erkek yargı suçluyu cesaretlendirmektedir. Çocuğa yönelik istismarın üzerinde yükseldiği başta erkek egemenlik, dinsel gericilik ve çocuğu nesneleştiren, istismara açık hale getiren her tür yaklaşıma karşı mücadele edeceğiz” dedi.  



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA