ANTMEN: “ZARARLAR HESAPLANDI MI?” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

ANTMEN: “ZARARLAR HESAPLANDI MI?”


 

Mersin’de balık çiftliklerine karşı hukuksal mücadele sürerken işletmeye alınan tesisler TBMM’ye taşındı. CHP’li Milletvekili Antmen, “Zararlar hesaplanmış mıdır? Kurulması planlanan balık çiftlikleri ile ilgili ÇED raporu alınmış mıdır? Varsa bu raporların sonuçları nedir?” sorularına yanıt istedi.

Haber Merkezi 

Mahkeme süreci devam etmesine rağmen Mersin’de balık çiftliklerinin dava sonucunu beklemeden işletmeye açılması sonrası CHP konuyu Meclise taşıdı.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması için verdiği önergede, Mersin sahillerinde kurulmak istenen 20’ye yakın balık çiftliğine karşı demokratik kitle örgütlerinin hukuki mücadele verdiğini belirterek “Mahkeme kararlarını beklemeyen bazı kişiler balık çiftliklerini işletmeye açtı. Uzun dönemdir Mersin doğasının korunması için verilen mücadeleler görmezden gelinmekte ve balık çiftlikleri hukuksuz bir şekilde işletmeye açılmaktadır” dedi.

HEM TEMİZ SULARA HEM TURİZME DARBE

Milletvekili Antmen, Türkiye’nin en uzun ve en güzel sahillerinin bulunduğu Mersin’de kurulan ve kurulmak istenen balık çiftliklerinin hem temiz sulara hem de turizme darbe vurduğunu belirtti. CHP’li Vekil, Konuyla ilgili olarak gerekli tedbirler alınmamaya ve yasalara uyulmamaya devam edildiği sürece geri dönülemez çevre felaketleriyle karşı karşıya kalınacağını söyleyerek “Yakın geçmişte, sualtında 30 metre derinliğin bile berrak bir şekilde görüldüğü koylarda görüş mesafesi kirlilik ve yağ tabakası nedeniyle 2-3 metreye kadar düşmüştür.  Balık çiftliklerini, kıyılarını denetleyen tek bir Çevre Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ya da Sahil Güvenlik yetkilisi bulunmamakta ve göstermelik denetimler kağıt üzerinde kalmaktadır. Birçok rapora ve uzmana göre balık çiftliklerinde patojenleri engellemek için sık sık bir takım kimyasal maddeler kullanılmaktadır. Bu kimyasal maddelerin başta çocuklar olmak üzere insan sağlığı üzerinde de son derece olumsuz etkileri olduğu yine çevreciler ve konunun uzmanları tarafından dile getirilmektedir. Bahsi geçen maddeler nedeniyle her yıl binlerce insanın kansere yakalandığı konusu tartışılmaktadır” ifadelerini kullandı.

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şunlar; “Önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle; Mersin sahillerinde kaç balık çiftliği bulunmaktadır? Bu çiftlikler ne zaman ve kimler tarafından açılmıştır?

Balık çiftlikleriyle ilgili mahkeme süreci devam ederken kim ya da kimlerin izni ile bahsi geçen balık çiftlikleri işletmeye açılmıştır? Bu hukuksuz süreçle ilgili ne tür idari ve hukuki girişimlerde bulunulacaktır?

Balık çiftliklerinde kullanılan katkı maddeleri ve kimyasalların yol açacağı zararların giderilmesi mümkün müdür?

Balık çiftliklerinde kullanılan maddelerin çeşitli kanser türlerine yol açtığı iddiaları doğru mudur? Konuyla ilgili herhangi bir uzman kurumun görüşüne başvurulmuş mudur? Varsa bunlar nelerdir?

Çiftlikler nedeniyle turizmde ne kadar kayıp yaşanacaktır? Bu zararlar hesaplanmış mıdır?

Kurulması planlanan balık çiftlikleri ile ilgili ÇED raporu alınmış mıdır? Varsa bu raporların sonuçları nedir?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA