3 OCAK COŞKUYLA KUTLANDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

3 OCAK COŞKUYLA KUTLANDI


 

Mersin’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98’inci yılı çok sayıda Mersinlinin katılımıyla coşkulu bir şekilde kutlandı.

GİZEM EKİCİ

Mersin’de 3 Ocak Kurtuluş Günü büyük bir coşkuyla kutlandı. 1922 yılında düşman işgalinden kurtulmak için Türk askeriyle omuz omuza çatışan Mersinliler yağmura aldırmadan kurtuluşlarını coşkuyla kutladı.

Mersin Tren Garı’na gelen Muharip Gazilerden oluşan temsili heyetin yer aldığı trenin karşılanmasıyla başlayan etkinlik, Cumhuriyet Meydanı’nda Mustafa Kemal Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla devam etti. Olumsuz hava koşullarına rağmen meydanda toplanan Mersinli kalabalık, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için saygı duruşunda bulunup ardından İstiklal Marşı’nı okudular.

Günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığından Deniz Binbaşı Mustafa İpek, Türk Milleti’nin üzerine düşen görevi layıkıyla yaparak tarihin altın sayfalarına geçirdikleri zaferi tekrar hatırlattı. İpek şu şekilde anlattı, “1’inci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı Devleti Mondros Mütarekesi sonucunda ordusu, silahları elinden alınarak savaşamaz hale getirildi. Üstelik anlaşmanın 7’inci maddesi itilaf devletlerine güvenliğini tehdit edecek bir durum olduğunda ülkenin herhangi bir noktasını işgal etme hakkını vermişti. Çok geçmeden anlaşmanın 7’inci maddesini dayanak yapan İngilizler bölgede asayişi temin bahanesiyle 17 Aralık 1918 günü Mersin’i işgale başlamıştı. İngiliz işgalinden 15 gün sonra Fransız işgal askerleri işgale dahil olmuş bölgede işkence, yağmalama, tecavüz ve katliamlar yaptılar. İşgalin dehşet ve acılarla dolu olayları kahraman mersinlilerin özgür yaşama ve vatanlarını düşmandan kurtarma duygularını kamçılamış. Mersinli Büyük Önder Atatürk’ün ulusun işgalini yine ulusun azim ve iradesi kurtaracaktır sözü ile başlatılan kurtuluş mücadelesine katılarak milli mücadelenin içinde yer almıştır. Mersin’de birçok müfreze kurulmuş, Mersin müfrezeleri Mersin halkıyla birlikte işgal süresince kahramanca çarpışmış, düşmana büyük zayiat verdirmiştir. Güney bölgesinde 2 yıl aralıksız olarak sürdürülen bu kahramanca mücadele sonunda Fransızlar yılmış ve nihayetinde 20 Ekim 1921 tarihinde Türk Hükümeti ile Ankara Anlaşması’nı yapmak zorunda kalmıştır. Ankara Anlaşması gereğince Fransızlar 2 ay içerisinde Türk topraklarını boşaltmak zorun da kalmıştır. Adana Bölge Komutanı Muhittin Paşa ve Türk ordusu sokakları hınca hınç dolduran kalabalığın arasından bugün kültür merkezi olan Hükümet Konağına gelmiş ve Hükümet Konağında göklere Türk Bayrağı çekerek Mersin’in kurtuluşunu duyurmuştur. Halk mersin’e sahip çıkmış, her türlü imkansızlığa rağmen milli duygusuyla düşmana karşı çıkmış. Atatürk’ün verdiği görevi layıkıyla yapmış Mersin halkının Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik içten samimi ve sıcak duygularını yakından biliyor ve sizlerden gurur duyuyoruz”. İpek Kurtuluş tarihini anlattıktan sonra konuşmasına sonlandırdı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de günün anlam ve önemine özel konuşma yaptı. Ardından bir öğrencinin okuduğu şiirle devam eden etkinlikte gösteriler yapıldı. Gelen kalabalık gösterileri coşkuyla izledi ve alkışlarla katıldılar.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA