LİMONUN STRESİ PAHALIYA PATLAYABİLİR! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

LİMONUN STRESİ PAHALIYA PATLAYABİLİR!


 

Türkiye’nin limon deposu Mersin’de hasadı süren limon 2-3 TL’den alıcı bulurken, iklim koşulları nedeniyle stres vuran limonda yüzde 30’a yakın rekolte düşüşü yaşanıyor! Ürün azlığı fiyatların artmasına neden olabilir!

HEDİYE EROĞLU

Kış aylarının vazgeçilmezi limon tezgahlarda yerini aldı. Türkiye'nin limon deposu olarak Mersin’de üretilen limonlar tüm şehirlere dağıtılıyor. Mersin'den 2,5 liraya yola çıkan limonun kilosu İstanbul'da 6-7 lira arasında satılıyor.

Bahçeden fabrikaya, fabrikadan satıcılara, satıcılardan da tezgaha ulaşan limon pek çok aşamadan geçiyor. Bu maliyetli süreçte limonun fiyatı 2-3 katına çıkıyor.

REKOLTEDE YÜZDE 30 DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Ancak limon ağaçlarının çiçek açma dönemi olan Mayıs ayında stres nedeniyle ağaçlarda çiçek dökümü yaşanması rekolteyi olumsuz etkiledi. Limonda yüzde 30’u aşkın rekolte düşüşü beklenirken Akdeniz Ziraat Odası Başkanvekili Turgut Demir, meyve tutumu zayıf kaldığı için rekolte kaybının söz konusu olduğunu açıkladı.

Limonu stres vurmasının nedenini ise iklim koşulları, dengesiz mevsimsel hareketleri olarak açıklayan Demir, bu durumdan fiyatların da olumsuz etkileneceğini belirtti. Geçen yıl 800 bin ton civarında ürün elde edildiğini ancak bu yıl bu rakamın 600 bin tonunun altına düşebileceğini kaydeden Turgut Demir, “Anormal bir düşüş bekliyoruz” dedi.

Geçen yıl iyi bir sezon geçirmelerine karşın bu yıl büyük kayıplar yaşanacağını aktaran Demir, limonun bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu, yaşanacak olumsuzluğun pek çok sektörü etkileyebileceğini kaydetti.

“LİMONUN FİYATI YÜKSELEBİLİR”

Akdeniz Ziraat Odası Başkanvekili Turgut Demir, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Limonda şuan fiyatlar iyi 2,5 – 3 TL bandında seyrediyor. Dal fiyatları üreticimiz için yüksek, iyi fiyatlar ama rekoltemiz düşük olduğu için yaz döneminde eğer erkenci mayar dediğimiz limon zamanında çıkmazsa Temmuz – Ağustos ayında limonu çok yüksek fiyattan yiyeceğimiz kesinleşti.

Bunun nedeni de Mayıs ayında limonu 3 gün sıcağın vurması ile yaşanan çiçek dökümüdür. Aslında bu bir iklim krizi etkisi. Havanın değişmesinden kaynaklı olarak bazı ürünlerde çiçek döneminde döküm oldu. Geçen yıl bölgemizden Ürgüp’e yaklaşık 1 milyon kasa civarında ürün gitti depolanması için ki biz bu sene dikenli limonda rekoltenin geçen yıla göre yüzde 25-30 rekolte kaybı olmasını bekliyoruz” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA