MECLİS ATIK FATURASININ İÇİNDEN ÇIKAMADI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MECLİS ATIK FATURASININ İÇİNDEN ÇIKAMADI!


 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, “2020 Yılı Evsel Katı Atık Tarifesi” görüşmelerinde mevzuata uygunluk tartışması yaşandı. Büyükşehir bürokratlarını iş bilmezlikle eleştiren meclis üyelerinin tepkileri üzerine bu yöndeki tüm teklifler yeniden görüşülmek üzere geri komisyonlara iade edildi.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Aralık ayı olağanüstü toplantısının ikinci birleşiminde  ilçe belediyeleri evsel katı atık tarifesi ile ilgili belediye bürokratlarının hazırladığı tarifeye meclis üyelerinden tepki geldi.

Plan ve Bütçe, Çevre ve Sağlık u ile Temizlik Komisyonlarınca da yeniden düzenlenmek üzere teklifin idareye iade edilmesi istendi.

BÜYÜKŞEHİR’İN YÖNTEMİNE ‘KANUNA UYMUYOR’ TEPKİSİ

Düzenleme ile ilgili ilk söz alan Erdemli Belediye Başkanı MHP’li Mükerrem Tollu, farklı bir yöntem kullanarak hesaplama yapılmasına tepki gösterdi. Büyükşehir’in ilgili kanunun gösterdiği yöntem dışında bir yöntem kullandığını savunan Tollu, “burada ilçe belediyeleri zaten miktarları açıkladı ve büyükşehire gönderdiler. Büyükşehir bürokratları bu tarifelerin tüketilen su üzerinden alınmasını gerektiğini söylemişler ki bu tespit yanlış. Yayınlanan yönetmelikte, katı atık tarifelerinin belirlenmesinde su kullanımının baz alınmaması öngörülüyor. Yani burada ilçelerin hane hane tespit ettikleri miktarların kabul edilmesi lazım. Düzenlemeyi ilçe belediyelerden geldiği şeklinde oylarsak kanuna uygun hareket etmiş oluruz” dedi.

“ÜCRETTE BİR FARK OLMAYACAK SADECE DAHA KOLAY BİR YÖNTEMİ KULLANMIŞ OLUYORUZ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir ise yaptığı açıklamada, “Aslında bu tarife yönetmeliği 2010 yılından buyana erteleniyor. Tarifenin içerisindeki bazı sıkıntılardan dolayı. Biz yaptığımız çalışmalarda sabit ücret belirlenerek tarife yönetmeliğini hazırlanıyor. Biz sadece su sarfiyatına değil, su sarfiyatını atıkla ilişkilendirerek bir hesaplama yöntemiyle aynı ücreti buluyoruz. Ücrette bir fark olmayacak sadece daha kolay bir yöntemi kullanmış oluyoruz. Metreküp cinsi baz alınarak yapılmasını önerdik. Biz Büyükşehir olarak bunu bu şekilde yaptık. Bunun denemelerini de yaptık, her hangi bir sorun yok. Sabit ücrette alınabilir ama onun kendi içinde bazı sıkıntıları olabiliyor. Şöyle ki; bizim bölgemizde yazlık ve yayla çok kullanılır. Sabit ücret olunca tüm ilçelerimiz abone başına bir ücret belirliyor. Fakat yayla evini 2-3 ay kullanmayan kişi de her ay atık üretmediği halde bir ücret ödemek zorunda kalacak. Biz bunun doğru olmadığını düşünerekten, su sarfiyatını sağlıklı bir hesaplama yöntemiyle geçtik ve kullandıkları metreküpe göre atığı düşündük” dedi.

“YASA AÇIK-NET”

Tollu ise araya girerek, “Yasa onu söylemiyor ama yasa açık ve net. Su tüketiminin kriter olarak kullanılmamasına karar veriyor. Bu işin hesaplamasında da konteyner sayısı, hacmi, doluluk oranı, araç hacmi, doluluk oranı, işçi ücretleri gibi bir sürü kriter var. Bu kriterleri zaten ilçe belediyeleri belirledi ve hane başına düşen fiyatları hesapladılar. Bu şekilde alınması kanunun özüne de kendisine de uygun olur” dedi.

İlçe belediyelerin istediği gibi ücret tarifesini belirleyebileceğini, Büyükşehir’in sadece tahsilat yapıp ilçe belediyelerine aktaracağını dile getiren Başkan Seçer ise “bunun hesaplanması bölümü size ait bir durum. Yöntemi siz belirleyin. Biz büyükşehir olarak kullanılan su miktarını değerlendiriyoruz. Siz hane başı hesaplayabilirsiniz” dedi.

Seçer ise çok fazla sürenin olmadığını, Ocak ayına kadar bu tarifelerin belirlenmesi gerektiğini söyleyerek, ilçe belediyeleri ile büyükşehir belediye bürokratlarını düzeltilerek yeniden ele alınabileceğini söyledi.

“KARAR YETİŞMEZ”

MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara ise Büyükşehir Belediyesi’nin önceki toplantıda aldığı toplantı takvimindeki değişik kararı nedeniyle, şuanki düzenlemenin bu yıl ki meclis toplantılarına yetişmeyeceğini söyleyerek, “Kararı düzeltsek bile bu karar ilçe belediyelerine gittiğinde meclislerinde ki görüşmelere yetişmeyecek” dedi.

MESKİ bürokratları ise ilçe belediyelerinin tarifelere ilişkin “1 Ocak itibariyle geçerlidir” şeklinde karar alınması ile sorun yaşanmayacağını bildirdi.

Meclis üyelerinin yeniden inceleme ve araştırma yapılması talebi üzerine Başkan Seçer, düzenlemenin ilçe meclislerinden geldiği şekliyle kabul edilmesi şeklinde bir oylama yaptırmak istedi. Ancak bu oylamanın mevzuata aykırı olduğu yönünde meclis üyelerince görüş bildirilmesi üzerine  Başkan Seçer, “Büyükşehir ile bürokratlar işbirliği halinde bunu birlikte inceler ise sorun çözülür” dedi.

Görüşmeler sonunda atık tarifelerinin ilçe belediyelerinden geldiği haliyle oylamaya konulmasına ilişkin oylama, oy birliğiyle kabul edildi. Ancak daha sonraki görüşmelerde bu konunu tekrardan müzakere edilmesine karar verildi.

“BİR YERDE BİR YANLIŞ VAR”

Yine Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Katı Atık Yönetim Planının yapılması, yaptırılması; katı atıkların kaynakta toplanması ve aktarma istasyonuna kadar taşınması hariç, katı atıkların yeniden değerlendirilmesi (geri kazanımı), depolanması, bertaraf edilmesiyle beraber bu çalışmalar için gerekli tesislerin kurulması, kurdurulması, işletilmesi, işlettirilmesi ve yönetimsel hizmetlerine ilişkin 2020 Yılı Evsel Katı Atık Tarifesi ile ilgili teklife ilişkin de Plan ve Bütçe, Çevre ve Sağlık ile Temizlik Komisyonlarının kararı görüşmeleri de tartışmalara neden oldu.

Yine söz alan Topkara, “O zaman bir yerde, bir yanlış var. Az önce evsel katı atık ücretleri konusunda ilçelerin sabit ücret almasını kabul ettik. Burada şimdi yine metreküp oldu. Evsel katı atık tarifelerinin belirlenmesi ile ilgili metreküp üzerinden hesaplama yapılmak isteniyor. Metreküp hesaplaması ile nasıl ücret alınacak? Bu konunun komisyona çekilip bir daha değerlendirilmesi lazım.  Yoksa burada yanlış yapacağız. Metreküp üzerinden tarife yapılırken yanlış yapabiliriz” dedi.

Yeniden söz alan Daire Başkanı Halisdemir de, “Başkanım aslında hiçbir yanlış yok. Kılavuz ‘yapacağınız işlemleri tam maliyet hesabına göre yapın’ diyor ki biz de buna göre yapıyoruz. Gelirimiz, giderimiz belli. Sıkıntı yok. Nüfus, abone sayımız ve harcanan su sarfiyatı ile toplanan atık belli” dedi.
Ancak meclis üyelerinin tepkisi sürdü. Bunun üzerine toplantıya ara verildi. Ara sonrası 2020 yılı evsel katı atık tarifesi ile ilgili komisyon raporlarının tekrar müzakere edilmesi üzerine komisyonlara iadesine kara verildi.

Başkan Seçer, “Biz ilçe belediyeleri ile tarife üzerinde bazı çalışmalar yapacağız. Aramızda bazı uyuşmazlıklar, yorumlar var, bunu eşleştirdikten sonra tekrar komisyona sevk edeceğiz. Orada kabul edilmesi sonrası burada oylanması kararına vardık” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA