“SORUNLARA YAMA YAPMAYIN, ÇÖZÜM ÜRETİN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“SORUNLARA YAMA YAPMAYIN, ÇÖZÜM ÜRETİN”


 

Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, 2019 yılını hukuksal açıdan değerlendirdi. Toplumsal sorunların yama yapılarak çözülmeye çalışıldığını belirten Yeşilboğaz, “Toplumsal sorunlara yama yapmayın, çözüm üretin” dedi.

Haber Merkezi

Yeni yıl ile birlikte ülkenin sorunlarının çözümü için ilk talep Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz’dan geldi. Toplumsal sorunların yama yapılmak yerine çözüm üretilerek giderilmesi çağrısı yapan Yeşilboğaz, önerilerini de sundu.

Ülkemizde 21. yüzyılda canımızı yakan çocuk istismarı, kadına şiddet ve kadın cinayetlerinin önüne geçilebilmesi için toplumda radikal değişiklikler yapılıp, belli kesimlere rest çekilmesi gerektiğini vurgulayan Yeşilboğaz, “Bu konular üzerinde gerçekten samimiyetle duruluyor mu? Bu sorunlara gerçek çözümler üretilmeye çalışılıyor mu? Siyasi saiklerle, oy kaygısıyla hareket ediliyor. Türkiye’nin gerçekten bir hukuk devleti olduğu iddia ediliyorsa, çağdaşlaşma yolunda ilerlemek isteniyorsa, batı medeniyetleri seviyesinde bir toplum yaratmak isteniyorsa, bu konularda kimsenin gözünün yaşına bakılmadan, oy kaygısıyla ya da siyasi kaygıyla hareket edilmeden çözüm üretilmelidir. Sorunların çözümü için bir politika üretilmiyor. Sorunlar hep yama yapılarak çözülmeye çalışılıyor” diye konuştu.

“DEVLET KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ, ÖNCELİKLE HAK İHLALİ OLARAK GÖRMELİ”

Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi konusunda radikal çözümler getiren İstanbul Sözleşmesi’nin acilen uygulamaya konulması gerekirken, hala tartışma konusu olmasını eleştiren Yeşilboğaz, “Türkiye bu sözleşmeye imza atmış ve iç hukukumuzda yer bulmuş. Bu nedenle uygulanması gerekiyor. Devletin, kadına yönelik şiddeti öncelikle bir insan hakkı ihlali olarak görmesi gerekir. Sürekli bakanlar değişiyor, her gelen kendi çapında bir politika üretmeye çalışıyor. Amerika’yı yeniden keşfetmemize gerek yok. Batı ülkelerinde bu nasıl yapılıyor? Bunu görmek mümkün” şeklinde konuştu.

“CİNSEL İSTİSMARA HUKUKİ KILIF BULMAYIN”

Küçük yaşta kız çocuğunun evlendirilmesinin cinsel istismar olduğunu ifade eden Bilgin Yeşilboğaz, “Buna hukuki kılıf bulmaya çalışılmamalıdır. 2016’dan bu yana; çocuk istismarcısıyla evlenenlerle af getirsek, yasal bir düzenleme yapsak, bunların arasında evlilik varsa, istismarı hoş görebilmemiz için, bu konuyu bir takım kılıflara sokmaya çalışıyorlar. Bu uygulamadan vazgeçilmelidir. Bu konular oy kaygısıyla düşünülecek konular değildir” ifadesini kullandı.

“KİMSEYİ HEDEF ALMIYORUZ, YOL GÖSTERİYORUZ”

Kadına şiddet ve çocuk istismarı sorunlarına Mersin Barosu olarak tek başlarına merhem olmalarının mümkün olmadığını belirten Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Tüm toplumun bu sorunlara sahip çıkması gerekiyor, devletinde bu yönde bir politikası olması gerekiyor. Biz hukukçular olarak, toplumun daha iyi yerlere gelmesi için, toplumdaki insanların barış, huzur ve sağlık içinde bir arada yaşayabilmesi için daha iyiyi istememiz gerekiyor. Biz baro olarak kimseyi kötülemiyoruz, kimseyi hedef almıyoruz, sorunları ortaya koyuyoruz. Biz bu sorunlara siyaseten de bakmıyoruz. Olumsuzlukları öne sürdüğümüz için sürekli eleştirilen bir kurumuz. Demek ki doğru şeyler yapmışız. Toplumdan da mücadelemize destek gelmeye başladı” dedi.

“2019 YILINDA 410 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ”

Adalet Bakanlığı ve Türkiye’deki tüm valilikler nezdinde kadına şiddetin önlenmesine yönelik hazırlanan protokolü de değerlendiren Yeşilboğaz,  “Her geçen gün artan kadına şiddet nedeniyle, valilikler ve Adalet Bakanlığı kadına şiddet genelgesi yayınlamak zorunda kaldı. Israrla söylediğimiz birçok konu bu protokolde yer aldı. Bunlar gerçekten çok önemli ama tabiki uygulayabilirse. Protokolün uygulanması için teşkilatlanmak gerekiyor. 6284 Sayılı yasamızın uygulandığı söyleniyor ama daha bakanlık personellerinin bu yasadan haberi yok, karakollar ise bu konuyu aile içi mesele olarak görüyor. Kadına şiddet ya da insan hakkı ihlali olarak görmüyor. Adalet Bakanlığının yayınlamış olduğu genelgede kamu personellerine de sorumluluk yüklüyor. Bunlar sorunumuzu tamamen çözmüyor ama önemli gelişmeler. Türkiye’de 2019 yılında 410 kadın öldürüldü. Türkiye’nin her yerinde kadın cinayetleri ile ilgili duruşmalar var. Avukatlar bu duruşmalara yetişmeye çalışıyor. Bundan sonraki yıllarda, kadına şiddet, kadın cinayeti ve çocuk istismarı gibi canımızı yakan bu olayların son bulmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

“YARGI REFORMU, SAVUNMANIN SORUNLARINI ÇÖZEMEDİ”

Yargı reformunu da değerlendiren Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Yargı Reformu maalesef savunmanın sorunlarını çözememiştir. Temel hak ve hürriyetler ile ifade ve düşünce özgürlüğünün önündeki engeller yine kaldırılmamıştır. Savunma yine görevini yaparken engelleniyor, baskı altına alınmaya çalışılıyor ve hedef gösteriliyor. Meslek alanlarımız da daraltılarak, ekonomik olarak darboğaza sokuluyor. Halkın Anayasal hakları olan düşünce ve ifade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri yapma hakları keyfi kararlar ile yurdun her yerinde engelleniyor, yapanlar hakkında anında yasal işlem başlatılıyor. Seçme ve seçilme hakkı kayımlar eliyle yok ediliyor. Halkın iradesi hiçe sayılıyor.

“TEK KURTULUŞ CUMHURİYETİN DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMAK”

Parlamenter sistemin ortadan kaldırılması sebebi ile uygulamada ciddi sorunların baş gösterdiği ve bu şekilde bir yönetim ile başarılı olunamayacağını artık herkesin görmesi ve anlaması gerekmektedir. Hukuk güvenliği olmadığı için ülkede ciddi anlamda ekonomik, sosyal ve siyasal çıkmazlar yaşanmaktadır. Bir tek kurtuluş reçetemiz vardır ve herkesin bunu net görmüş olması gerekiyor. O da Cumhuriyetin temel değerlerine sahip çıkmak, Atatürk’ün tam bağımsız Türkiye hayallerini gerçekleştirmek ve ülkemize hukukun üstünlüğünü getirerek; sınıf, zümre ve cemaatlere artık ayrıcalık vermemektir. Ülkemiz istenirse tüm bunları sağlayacak, donanım, bilgi ve inanca sahiptir” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA