BİR YIL BÖYLE GEÇTİ!.. | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

BİR YIL BÖYLE GEÇTİ!..


 

Mersin, ülke genelinde olduğu gibi kadın, çocuk ve hayvanlara yönelik şiddetin öne çıktığı, milli gelirden hak ettiği payı alamadığı, havalimanı ve konteyner limanı başta olmak üzere yılan hikayesine dönen yatırımların tamamlanamadığı bir yılı daha geride bıraktı!..

HEDİYE EROĞLU

Nüfusu 2 milyonu aşan Mersin’de geride kalan 2019’da öne çıkan haberleri sizler için derledik.

Geçen yılın ilk aylarında yapımı 30 yıldır süren Akdeniz Sahil Yolu’nda işler durma noktasına gelirken, Anamur Melleç mevkiinde yapılan yolun bir bölümünün çökmesi tepkilere neden oldu! 2019 yılı Aralık ayında bitmesi hedeflenen proje hala tamamlanamadı.

Yine yılın ilk aylarında etkili olan sağanak yağmur, şiddetli fırtınaya dönerek sele neden oldu.

SİYASET ÇOK ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ!

Yerel seçimlerde hiçbir parti seçilebilecek sıralamada kadın adaylara yer vermezken, son anda Burhanettin Kocamaz’ın adaylığının düşmesi ile İYİ Parti’nin Büyükşehir adayı Ayfer Yılmaz oldu.

HDP Mersin’de Büyükşehir için aday çıkarmama kararı alırken, HDP’nin Akdeniz Belediyesi Eşbaşkan adayı Aleddin Erdoğan’ın adaylığı Akdeniz İlçe Seçim Kurulu tarafından ret edildi.

CHP’de ise seçime 85 gün kala Büyükşehir Belediye Başkan adayı Vahap Seçer oldu.

Türkiye gündeminde en fazla yer bulan Mersin’de 1 milyon 281 bin 570 kayıtlı seçmen sandığa gidip Seçer’i Büyükşehir belediye başkanı olarak seçti.

CHP Mersin’de 5 yıl sonra Büyükşehir Belediyesi’ni yeniden kazandı. Ancak 13 ilçenin 8’inin MHP’ye ve 2’sinin de AKP’ye kaptırılması ile CHP Büyükşehir Belediye Meclisinde muhalefete düştü!

KOCAMAZ’IN ŞAİBELİ HARCAMALARI NE OLDU?

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer meclisten borçlanma yetkisi ancak meclis üstünlüğüne sahip olan Cumhur İttifakı, yetki için Burhanettin Kocamaz döneminin teftiş edilmesini şart koştu. Ancak Seçer’in bu şarta direnmesi ile borçlanma yetkisi 3 ay sonra verildi. Seçer’in sonraki aylarda ‘şaibeli’ dediği geçmiş dönemin hesaplarının inceleneceği ile ilgili açıklamaları ise havada kaldı.

TORPİL İDDİASI TBMM’YE TAŞINDI

AKP Tarsus İlçe Başkanı İbrahim Gül'ün Mersin Adliyesi zabıt katipliği sınavı için AKP’li vekil Ali Cumhur Taşkın'dan torpil istediği ortaya çıktı. İYİ Parti’li vekil torpile dair belgeleri ortaya çıkarırken, CHP’li vekiller ise konuyu TBMM’ye taşıdı.

HAVALİMANI BİTİRİLEMİYOR!

Yapımına 6 yıl önce başlanan, 3 kez temel atma töreni yapılan Uluslararası Çukurova Bölgesel Havalimanı bir türlü açılamazken iktidardan Mart ayında; “Bu ay ilk uçak inecek!” vaadi geldi! Kasım ayında ücretlerini alamayan işçiler eylem yaparken, havalimanın üst yapı ihalesinin 4 Şubat 2020’de yapılacağı açıklandı.

BALIK ÇİFTLİKLERİ HIZ KAZANDI

İktidarın ‘balık çiftliklerine izin çıkmayacak’ açıklamalarına rağmen yeni tesis kurulumları hız kazandı! Çevrecilerin hukuk mücadelesi ise artarak sürdü.

DERE 2 CAN ALDI

Mersin’de 4 yıl önce 28-29 Aralık tarihinde yaşanan afet sonrası üzerleri açılan dereler geçen yıl iki can aldı. Akdeniz ilçesi Şevket Sümer ile Gündoğdu Mahallesi’nin ortasından geçen üzeri açık kanala düşen 14 yaşındaki Bahar Orman ile kardeşi 9 yaşındaki Hediye Orman’ın dereye düşmesi ve kaybolmasına halk isyan etti.

KROMSAN’IN ZEHİRLİ ATIKLARI NE OLACAK?

Mersin’in başına bela olan Kromsan’a ait 1,5 ton kanserojen etkili atıkların akıbeti belirsizliğini korurken fabrika yetkilileri geçen yılda bu sorunun çözümü için harekete geçmedi. Nisan ayında Kromsan’da kimyasal gaz sızıntısı sonucu 32 işçi zehirlendi. Fabrika bahçesinde yığın halinde tutulan yaklaşık 1,5 ton atığın akıbeti ise belirsizliğini koruyor.

EKMEK ZAMLANDI!

Mersin’de Mayıs ayında Ramazan ayının ilk günü bu haftadan geçerli olmak üzere ekmek fiyatlarına zam yapıldı. Gelen zam doğrultusunda daha önce 300 gram (pide) ekmek 2 TL iken 2,5 TL, 200 gram ekmeğin fiyatı ise 1 TL iken aratarak 1.25 TL oldu.

1 MAYIS COŞKUSU BÜYÜDÜ

Mersin’de son yılların en kalabalık 1 Mayıs kutlaması yapıldı. Binlerce işçi, emekçi, öğrenci, memur 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü coşku içinde kutladı.

MİLLET BAHÇESİ BİLMECESİ!...

Mayıs ayında yıkılan Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun yerine yapılacağı açıklanan Millet Bahçesi projesinin kaynak yetersizliği nedeniyle iptal edildiği ortaya çıktı. Ancak Eylül ayında 'kaynak sıkıntısı' nedeniyle iptal edilen proje için yeniden harekete geçildi. TOKİ, millet bahçesi için Eylül’de tekrar ihaleye çıkılarak, müteahhide yer teslimi yapıldı. Öte yandan Vali bölgedeki halk plajını  ‘millet bahçesi yapacağız’ diyerek halka kapattı!”

KAZA DEĞİL CİNAYET!

Yine Haziran ayında Tarsus’ta yük treni Suriyeli tarım işçilerini taşıyan minibüse çarptı. Katliam gibi kazada 1 kişi öldü, 2'si ağır 4 kişi de yaralandı.

ÇEŞMELİ – TAŞUCU OTOBANI HAYAL Mİ?

Mersinlilerin uzun süredir beklediği Çeşmeli-Taşucu Otoyolu projesi geçen yılda tamamlanamadı. İktidar eleştirilerden kurtulmak için yolun Kızkalesi’ne kadar ki olan bölümünü tamamlama sözü verdiyse de bu da 2019’da hayata geçmedi.

MARİNA KAÇAK BÜYÜDÜ!

Mersin’de yat limanı olarak tasarlanan ancak şimdilerde içinde lunapark, sinema, mağaza, spor alanlarının olduğu devasa AVM’ye dönüşen Marina yargıya taşındı ve mahkeme Marina’daki kaçak yapılaşmayı belgeledi. Kentin önde gelen sivil toplum kuruluşları da gereğinin yapılması için yetkilileri göreve çağırdı.

BÜYÜKŞEHİRDE İŞÇİ KIYIMI İDDİASI

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde Başkan Vahap Seçer’in borçlanma yetkisi alması sonrası işçi kıyımı iddiaları gündeme geldi. Performans düşüklüğü adı altında yüzlerce insanın işten çıkarıldığı iddia edildi.

SAHTE ALKOL 20 CAN ALDI

Temmuz ayında Mersin başta olmak üzere Adana, Niğde ve Osmaniye'de metil alkol zehirlenmesinden 20 kişi yaşamını yitirdi.

MERSİN’E ŞOK LİMAN DARBESİ!

Yine Temmuz ayında Mersin büyük bir şok yaşadı. Mersin’in yıllardır beklediği Konteyner Limanı 11. Kalkınma Planı’nda ‘Mersin’ yerine, ‘Doğu Akdeniz’ ibaresi ile yer aldı!

BİTMEYEN YOL!

Mersin’in bitmeyen yol projelerinden biri de Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi bağlantı yolu olmaya devam etti. Hükümetin “2017’nin ortalarında kısmen tamamlanacak” dediği yolun ilk bölümünün 2020’de bitmesi planlanıyor.

PARKMETRE GELEMEDİ

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin yeniden uygulamaya koymak istediği Parkmetre uygulamasının tarifesi Temmuz’da belirlense de uygulamada hala hayata geçirilemedi.

ÖLÜM KAVŞAĞI

Akbelen Bulvarı Köprülü Kavşağı’nı yapan Karayolları Genel Müdürlüğü yaşanan kazalar sonrası eleştirilere verdiği yanıtta, kavşağın standartlara uygun olmadığını açıkladı.

BÜYÜKŞEHİR SORUMLULUKTAN KAÇTI!

Soli sahilinde baba oğlun hayatını yitirdiği facia sonrası Büyükşehir Belediyesi önlem almak yerine adeta sorumluluktan kaçarcasına bölgedeki şezlonglarını toplayıp, personellerini çekti.

TOROS GÜBRE KORKUTTU

Toros Gübre Fabrikasından Ağustos ayında salınan turuncu renkteki duman ‘zehir’ olarak yorumlandı ve korkuya neden oldu!

2. KONUTLAR YIKILMALI

Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Birdir, kenti turizmde geriye iten 2. konutların yıkılması için çağrı yaptı.

PRENS CHARLES KOYU YOK OLDU!

Mersin’de yöre halkının Prens Charles Koyu olarak tanımladığı Bozyazı Gökçevlik Koyu tamamen yandı. Çevre sakinleri yangının rant amaçlı çıkarıldığı endişesini dile getirdi.

MERSİN’E YENİ TEHLİKE: POLİPROPİLEN TESİSİ!

Mersin’de Eylül ayına damga vuran konu ise kente yapılmak istenen polipropilen üretim tesisi oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile devlet desteği almaya hak kazanan CFS Petrokimya Şirketi çalışmalarına başlarken, çevrecilerden duyarlılık çağrısı geldi.

PLANSIZ ŞEHİR!

Mersin’de yıllardır bir türlü tamamlanamayan imar planları ile ilgili 2019’da yol kat edilerek 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı onaylansa da alt ölçekli 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planları’nın tamamlanması adına yine mesafe kat edilemedi.

MERSİN KAZANDI

Milyonlarca lira kar eden MIP’in liman sahası içinde inşa etmek istediği devasa yapı için yoğunluk arttırma talebine izin çıkmadı. Yoğunluk arttırma talebi AKP’nin girişimlerine rağmen CHP’li ve MHP’lilerin itirazı ile ret edildi

HELİKOPTER CEPTEN YİYOR

Ekim ayında Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne Burhanettin Kocamaz döneminde alınan 12 milyon TL maliyeti bulunan helikopterin satışı için harekete geçildi. Ancak satış hala gerçekleşmedi.

AKARYAKIT İHALESİ İPTAL

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ay sonu yapacağı 150 milyon TL’lik akaryakıt ihalesi için MHP’den ‘adrese teslim ihale’ suçlaması geldi! Gergin görüşmeler sonrası ihale iptal edildi.

SERBEST BÖLGE ESİR KAMPI GİBİ!

Sezonda köle gibi çalıştırılıp, sezon durunca zorla ücretsiz izne çıkartılan Mersin Serbest Bölge işçilerinden, “Serbest Bölge esir kampı gibi!” isyanı geldi.

NARENCİYE FESTİVALİ

Mersin’de 7’incisi düzenlenen Uluslararası Mersin Narenciye Festivali, 25 farklı ülkeden 700 üzerinde performans sanatçısı ve 400’ün üzerinde stantla coşkulu bir şekilde kutlandı.

SUYA ÖNCE İNDİRİM, SONRA ZAM!

1 Haziran’da su ücretlerinde indirim yapan CHP’li Vahap Seçer, Kasım ayında 2020 için AKP desteğiyle yüzde 10 zam yaptı!

LOGO TARTIŞMASI BÜYÜDÜ

Büyükşehir Belediyesi’nin resmi logoyu keyfi olarak değiştirmesinin yankıları sürerken, logo tasarımın ‘Vahap’ yazısından oluştuğu iddiası gündeme bomba gibi düştü! Başkan Vahap Seçer logonun maliyeti ile ilgisi “2 Tantuni bir ayrana yaptırdık’ diyerek, oldu-bitti tavrını sürdürdü.

MEZİTLİ’DE AĞAÇ KATLİAMI!

Mersin’de aralık ayının ilk günlerine Mezitli’deki ağaç katliamı damga vurdu. 72 dönüm arazideki katliam sonrası Büyükşehir Belediye Meclisi’nden ‘imara açılmayacak’ mesajı geldi.

MUHALEFET SEÇER’İN AYAĞINI YERDEN KESTİ!

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde sandalye çoğunluğuna sahip Cumhur İttifakı ile CHP’li Başkan Vahap Seçer arasında ‘güven tahribatı’ krizi yaşandı. İttifak istediği yetkiyi vermeyince Seçer’den, “Topa çok sert girdiniz, ayaklarımızı yerden kestiniz” eleştirisi geldi.

ENFLASYON MESİN’DE UÇUYOR

Mersin’de enflasyon rakamları hemen hemen tüm aylarda Türkiye genelinin üzerinde çıktı.

29 BİN DEKAR TARIM ARAZİSİ İMARA AÇILDI!

Mersin’de sanayi, lojistik ve ticaret için 29 bin dekar tarım arazisi imara açıldı! Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ile çevre örgütleri göreve davet edildi. 

TÜRKİYE’DE TEKTİ ARTIK ÖRNEĞİ YOK!

Gümrüklü liman işletmeciliğinde Türkiye’de tek olan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Taşucu Limanı’nın işletmeciliğinden çekildi!

ÇEVRECİLERDEN HAYVAN BARINAĞI’NA ÇIKARMA

Mersin’de Hayvan Barınağı’nda köpeklerin birbirini yediğine dair görüntüler ortaya çıktı. Belediye yönetimi olayın kuduz hastalığına yakalanan köpekler arasında olduğunu savunsa da çevreciler duruma tepki göstererek barınakta inceleme yaptı ve şartların iyileştirilmesini istedi. 

İKTİDAR VEKİLİ BİTMEYEN PROJEYİ SORDU

AKP Mersin Milletvekili Ali Cumhur Taşkın, Mersin'e yapımı devam eden hızlı tren hattı çalışmalarının ne zaman sonuçlandırılmasının hedeflendiğini, TBMM kürsüsünden bakanlığa sorarak ilginç bir görüntü oluşturdu.

EDEBİYAT ÖDÜLÜ DURUEL’İN

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) Mersin Kenti Edebiyat Ödülü’nün 13’üncüsü yazar Nursel Duruel’e verildi.

MERSİN’DE 8 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ!

Mersin’de 2019’da yaşananları rafa kaldırdığımız bu günde geride 8 kadının cenazesini de kaldırdık ve bir Suriyeli çocuğun 43 yerinden bıçaklanarak nefret cinayetine kurban gitmesinin davası sonuçlandı.

Mersin'de 14 Şubat 2019’da; iki çocuk annesi Nilüfer Kaya (43), komşusu tarafından altınları için boğazı kesilerek vahşice öldürüldü. Yine aynı gün bir okulda müdür yardımcısı olan Kübra Aşkın (36), boşanmak istediği eşi tarafından öldürüldü. 14 Mart 2019’da uzun yıllardır ayrı yaşadığı eşi Leyli E.’yi (48) tahrayla öldürüp, polise teslim olan Süleyman E. (58) , adliyeye sevk edildi. Zanlının eşini, kendisinden boşanmak istediği için öldürdüğü iddia edildi. 8 Nisan 2019’da özel bir okulda Türkçe öğretmeni olarak görev yapan 38 yaşındaki Eda K., evinde bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu. Eda K.'nın erkek arkadaşı, cinayet zanlısı olarak gözaltına alındı. 28 Haziran 2019’da sabah işe giderken evinin önünde boşandığı kocası tarafından uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen Filiz Kaplan'ın (42) cinayet zanlısı, suç aleti tabanca ile birlikte yakalandı. 26 Temmuz 2019’da Gülnar ilçesinde, iki çocuk annesi Hatice Kavak (36), pazar alışverişinden döndüğü sırada, eşi Durmuş Ali Kavak'ın bıçaklı saldırısı sonucu öldü. 28 Ağustos 2019’da ayrılmak üzere olduğu kocası Mustafa Ertürkoğlu(36) tarafından öldürülen bankacı Cemile Ertürkoğlu'nun (34) vahşice bir cinayete kurban gittiği ortaya çıktı. 18 Aralık 2019’da ihbar üzerine olay yerine giden polis ekipleri, Emine D. (39) adlı kadını evinde eşi tarafından öldürülmüş halde buldu.

Ayrıca 3 Mayıs 2019’da 43 yerinden bıçaklanarak öldürülen Suriyeli Muhammed’i öldüren sanığın davası görüldü. Arkadaşlarını suçlayan saldırgan, "Her şeyi uyuşturucunun etkisi ile yaptım. Onların da yargılanmasını istiyorum. Uyuşturucuyu onlar içirdi" dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA