EKONOMİDEKİ TOPARLANMA 2020 YILI İÇİN UMUT VERİYOR | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EKONOMİDEKİ TOPARLANMA 2020 YILI İÇİN UMUT VERİYOR


 

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Ö. Abdullah Özdemir 2019’u değerlendirirken, 2020 yılından da beklentilerini açıkladı. Özdemir, “Yeni yılın ekonomiden siyasete, eğitimden sosyal yaşama, sanattan spora her alanda hepimiz için daha üretken bir yıl olmasını temenni ediyorum” dedi.

Haber Merkezi

Hem global açıdan hem de ülkemiz ve kentimiz için 2019’un oldukça zorlu geçtiğini belirten Özdemir, “Tüm dünya 2019 yılını resesyon korkusu içerisinde yaşadı. Başta Amerika Merkez Bankası (FED) olmak üzere diğer gelişmiş ülke merkez bankalarının da sıkılaştırma planlarını öteleyip genişleyici uygulamalara devam etmesi bu riski kısmen de olsa bertaraf etti” dedi.

Türkiye’nin, 2019 yılı Ocak ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nde (TÜFE) yüzde 20.35 ile yılın en yüksek seviyelerini gördüğünü belirten Özdemir, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından uygulanan Ortalama Fonlama Faizi yıl içersinde yüzde 25.50 düzeyine kadar çıktı. Para birimimiz Amerikan Doları karşısında yaklaşık yüzde 13 değer kaybetti. İlk iki çeyrekte küçülen Türkiye ekonomisi ise üçüncü çeyrekte zayıf da olsa büyüme performansı sergiledi” diye açıklamalarda bulundu.

“EKONOMİK GÖSTERGELERİMİZDE İYİLEŞME BAŞLADI”

Tüm bu olumsuz sürece karşın Hükümetin kararlı duruşu, zamanında almış olduğu önlemler ve icraat odaklı uygulanan politikaların ekonomik göstergeler üzerindeki olumlu yansımalarını görmeye başladıklarını söyleyen Özdemir, “TÜFE Kasım ayı itibariyle yüzde 10.56'ya geriledi. TCMB Ortalama Fonlama Faizi yüzde 11.34'e düştü. Ayrıca, 2019 yılını ülke ekonomisi olarak hem büyümeyle kapatacağız hem de cari fazla vereceğiz. Bu zorlu sürece rağmen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan son verilere göre ülke olarak Ocak-Kasım dönemi ihracatımız bir önceki yılın aynı periyoduna göre yüzde 1,8 artış göstererek 165 milyar dolar seviyesine yükseldi” dedi.

“TARIM VE GIDA SEKTÖRÜ KENTİMİZ İHRACATININ LOKOMOTİFİ OLMAYI SÜRDÜRDÜ”

Mersin açısından ise tarım ve gıda sektörü bu sıkıntılı dönemde kent ekonomisinin lokomotifi olmayı sürdürdüğünü belirten Özdemir şunları söyledi:

“TIM rakamlarına göre Mersin, 2019 yılının ilk 11 ayında 1 milyar 579 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bunun yaklaşık yüzde 70'lik bölümünü tarım ve gıda ürünleri oluşturdu. Irak, Rusya, Suriye, Almanya ve İran en önemli pazarlarımız oldular. Ayrıca, ülkemizin meyve üretiminin yüzde 12'sini karşılayan ve bu alanda ilk sırada bulunan Mersin, Ocak-Kasım döneminde Türkiye'nin gerçekleştirdiği 1.9 milyar dolarlık yaş meyve-sebze ihracatının yüzde 23'ünü yapmıştır ve bu alanda lider konumda bulunmaktadır. Aynı dönemde, ülkemizin narenciye ihracatının yüzde 39'unu kentimiz karşılamıştır ve Türkiye genelinde yine birinci sırada bulunmaktadır.

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri Mersin açısından bir diğer önemli ihraç kalemidir. Mersin'in ilk 11 ayda gerçekleştirdiği toplam ihracatın yüzde 35'i bu ürünlerden oluşmaktadır. Bakliyat ihracatında ise Mersin, Türkiye genelinde ilk sırada yer almaktadır.

2019 yılında borsamızın performansı ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 7 artış gösterdi. 26 Aralık itibariyle 7,8 milyar TL tutarında ürün borsamızda tescil edildi. Bakliyat ve narenciye en fazla alım-satımı gerçekleştirilen ürünler oldular. Sahip olduğumuz yüksek işlem hacmi ile her iki ürün grubunda da Türkiye'deki 113 Ticaret Borsası arasında lider pozisyonda bulunmaktayız”.

“KENTİMİZİN BEKLEYEN PROJELERİNE YÖNELİK YENİ ADIMLAR UMUYORUZ”

Özdemir, “2020 Yılında öncelikle kentimiz açısından uzun yıllardır bekleyen projelere yönelik yeni adımların atılacağını umut ediyoruz. Çukurova Bölgesel Havalimanı, Yeni Konteyner Limanı, Tarsus-Kazanlı Turizm Projesi, Çeşmeli-Taşucu Otoyolu gibi projeler Mersin'in lojistik ve ticaret merkezine dönüşmesini sağlayacak kritik yatırımlardır. Bu projeler için artık daha fazla zaman kaybetmeden yapım ve tamamlanma süreci mutlaka hızlandırılmalıdır” diye açıklamalarda bulundu.

“HÜKÜMETİMİZDEN BEKLENTİMİZ SOMUT ADIMLARINI DEVAM ETTİRMESİDİR”

Son olarak 2020 yılından hükümetten beklentilerini dile getiren Özdemir, “Hükümetimizden beklentimiz ise şimdiye kadar olduğu gibi, piyasalarımıza güven aşılayacak somut adımlarını devam ettirmesidir. Toplumsal dayanışmamızı güçlendirerek koruduğumuz sürece, mevcut ekonomik riskleri aşacağımız, sürdürülebilir büyüme ve istikrar ortamına yeniden kavuşacağımız kanısındayım. İş dünyası olarak yeni yılda üretimimizi, yatırımlarımızı, ihracatımızı ve istihdamımızı artırmak için çabalamaya devam edeceğiz. Yeni yılın ekonomiden siyasete, eğitimden sosyal yaşama, sanattan spora her alanda hepimiz için daha üretken bir yıl olmasını temenni ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle; belirsizliklerden uzak, kent ve ülke olarak daha fazla zenginleştiğimiz, refah ve mutluluk seviyemizin arttığı, birlik, beraberlik ve kardeşlik ruhunun hüküm sürdüğü bir yıl geçirmeyi diliyorum” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA