“KADIN İSTERSE HER ŞEYİ BAŞARIR” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KADIN İSTERSE HER ŞEYİ BAŞARIR”


 

Mezitli Kadın Üretici Pazarı esnaflarından biri oldu ve artık kendi ayakları üzerinde durmaya başladı Raziye Gılıçoğlu… “Kadın isterse her şeyi başarır” diyerek hemcinslerine seslenen Gılıçoğlu, başarıdan başarışa koşan pazarın sırrının ise sabır olduğunu vurguladı.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Mezitli’de 2014 yılında faaliyete geçen Mezitli Kadın Üretici Pazarı esnaflarından Raziye Gılıçoğlu, Mercan Tv’de yayınlanan Arka Plan Programına konuk olarak açıklamalarda bulundu. Kadın üretici Pazarı’nda yer alma hikayesini ve değişen hayat hikayesini anlatan Gılıçoğlu, hemcinslerine, “Kadın isterse her şeyi başarır” mesajı vermeyi de ihmal etmedi.

“DAHA ÇOK TEZGAHLARDA OLACAĞIZ”

SORU: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

R. GILIÇOĞLU: Mersin Mezitli Kasabası’nda, 10 çocuklu bir ailede doğdum. Evin 9’uncu çocuğuyum. Yaşım 44. Birçoğumuz okumadık, bir öğretmen ağabeyim var, diğerlerimiz serbest çalışıyoruz.

SORU: Kadın Üretici Pazarı ile nasıl tanıştınız?

R. GILIÇOĞLU: Eşimin kardeşi muhtar. Konudan bize bahsetti ve biz de çiftçi bir aile olduğumuz için yapabileceğimizi düşündük. Hem kendi işimin sahibi olmak hem de eve katkı sağlamak adına hemen yazıldım. Ben orada sadece ürünleri satarım diye düşünüyordum fakat sonradan gördüm ki orada bambaşka bir ortam var. Arkadaşlıklar ediniyoruz, eğitimler alıyoruz, kendi ayaklarımız üzerinde duruyoruz. Yani hem ürettiğimizi değerlendiriyor, hem de birbirimize destek oluyoruz. Bu sayede artık kadının tarlada, arka planda çalışması sona eriyor. Biz artık daha çok tezgahlarda da olacağız.

 “HER ŞEYİ YAPABİLECEĞİMİ GÖRDÜM”

SORU: Pazarda yer almanın yanı sıra eğitim seminerleri de aldığınızı söylüyorsunuz, nelerin eğitimini aldınız?

R. GILIÇOĞLU: Bütün eğitimlere katılamadım ama özellikle sağlıkla ilgili olanlar dikkatimi çekti. Köyde olsaydım bunların birçoğunu bilemeyecektim. Burada her şey bizim yararımıza. Hepimize bir özgüven geldi. Artık ‘param yok’ demiyor, elimden gelen her şeyi yapabileceğimi düşünüyorum.

 “DAMLALAR BİRLENDİKÇE GÖL OLACAK”

SORU: Pazarda ürün olarak neler satıyorsunuz? Satışlar nasıl?

R. GILIÇOĞLU: Herkes kendi bahçesinde ürettiklerinin satışını yapıyor. Sadece meyve-sebze değil, bunlardan ürettiğimiz zeytinyağı, reçel, salça, baharat gibi ürünler de satıyoruz. Eskiden bütün ürünleri kendimize yetecek kadar yapıyorduk. Artık bol bol yapıp onları değerlendiriyoruz. Rahmetli annem “Her damlanın altına bir kap koyacaksın. O damlalar birlendikçe bir göl olacak” derdi.

“SIRRIMIZ; SABRETMEK”

SORU: Bu proje size bir özgüven kazandırdı mı?

R. GILIÇOĞLU: Artık kendime sürekli, ‘Her şeyi yapabilirim’ diyorum. Yakın zamanda mesela ehliyet almak istiyorum.

SORU: Birçok yerde Kadın Üretici Pazarı uygulanıyor ve çoğunda başarılı olamıyorlar. Sizin sırrınız ne?

R. GILIÇOĞLU: Bizim sırrımız sabretmek. Zamanla taşlar yerine oturuyor. 4’üncü yıla girdik, ilk yıllar biraz daha sakindi. Şimdi gün gün daha da iyi oluyor. Neşet Başkan sağ olsun, geliyor aramıza alış- veriş yapıyorlar. Bu sayede daha da güzel olacak.

 “İYİ Kİ BÖYLE BİR PAZAR VAR”

SORU: Pazardaki kadınların hayatında hasıl değişimler oldu?

R. GILIÇOĞLU: Bir arkadaşımız vardı. Araba almak istiyordu ama durumu yoktu. Sıkma, börek satarak para biriktirdi ve kendine araba aldı. Ev alan oldu. Bizlerde imkanlarımız el verdiği sürece evlerimize yenilikler yapıyoruz. Ayrıca gezi turlarına gidiyoruz.

“HEP BİRLİKTE YAPIYORUZ”

SORU: Erkekler nasıl etkilendi bu durumdan?

R. GILIÇOĞLU: Pek şaşırmadılar açıkçası. Biliyorlar ki kadın yapar. Sürekli arkamızda destek oluyorlar. Hep birlikte yapıyoruz bütün işleri. Geleceğimiz, çocuklarımız için yapıyoruz. Aramızda ‘sen yaptın, ben yaptım’ olmuyor. Hep birlikte yapıyoruz her şeyi.

“GÜVENCEYE İHTİYAÇ DUYUYORUZ”

SORU: Çalışmaya başladıktan sonra sigorta yaptırdınız mı?

R. GILIÇOĞLU: Eşime söyledim ama ‘benim var sana gerek yok’ dedi. Ama etrafımda birçok kadın sigorta yaptı kendine. Artık kadınlar maaşım biraz aşağı olsun ama bir sosyal güvencem olsun istiyorlar.

“HEP ARKAMIZDA DURUYOR”

SORU: Pazara bazen farklı ülkelerden de ziyaretçiler geliyor. Hatta ödül de aldınız. Tüm bunlar size neler hissettiriyor?

R. GILIÇOĞLU: Değişik ülkeden gelen insanlar var. İngiliz, Arap geliyor satış yapıyoruz. Çok beğeniyorlar bizleri gördüklerinde. Tabi bizde gidip başka ülkelerde görmek isteriz. Oralarda da Kadın Üretici Pazarları var. Eksiğimizi, fazlamızı görebiliriz. Neşet Başkan’ın odası bizlere her zaman açık. Sık sık pazara alışverişe geliyor ya kendi, ya eşi. Bir talebimiz olduğunda çok rahat bunu söyleyebiliyoruz. Çok güzel bir fırsat sundu bizlere ve hep arkamızda duruyor. Bir sürü insan bu pazardan ekmek yiyor. Herkesi buraya davet ediyoruz. Kendi ayakları üzerinde durmalarını istiyorum kadınların, kadın isterse yapar.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA