“KANUN BİLMEZ, ÇIKAN KANUNLARI TAKİP ETMEZ” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“KANUN BİLMEZ, ÇIKAN KANUNLARI TAKİP ETMEZ”


 

Türkiye Harp Malülü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Mersin Şube Başkanı Fatih Tuncer, gazi olduktan sonra işe girip emekli olan ve maaşları kesilen 227 gazinin mağduriyetinin giderilmesi için SGK’yi göreve çağırdı.

GİZEM EKİCİ 

17 Aralık 2019 itibarı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Türkiye genelinde 227 terörle Mücadele Gazisinin Emekli maaşlarını kesti. Maaş kesilmesinin ardından açıklama yapan Türkiye Harp Malülü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Mersin Şube Başkanı Fatih Tuncer, “Pardon deyip geçiştirecek misiniz, yoksa sadece 227 gazinin değil 4 bin 500’e yakın emeklilik bekleyen gazilerin sorunlarına bir çözüm mü bulacaksınız?” diye sordu.

Tedavi sonrası özrü devam edenlerin gazi sayıldığını belirten Tuncer, “Gazi olanlardan çalışabilir durumda olanlara rehabilitasyon amaçlı devlet kurumlarında çalıştırılmak üzere bir istihdam hakkı verilmektedir. Ya da gazilerimiz kamunun engelli alım sınavlarına girerek veya özel sektörde engelli kadrolarında çalışmaktadır. 2013 öncesi gazilerimiz engel oranlarına göre devletimizin engelli vatandaşlara sağladığı emeklilik haklarından yararlanmaktaydı. Ta ki 5510 sayılı kanunun 38’inci maddesi ve 6495 sayılı torba kanununun 80’inci maddesi çıkana kadar” dedi.

“EMEKLİLİK HAKLARI GAZİLERİN ELİNDEN ALINDI”

Bu çıkan kanunla gazilerin engelli hakkından yaralanıp emekli olmasının önünün kesildiğini söyleyen Tuncer, “Askerlik yani gazi olmadan önceki sigorta giriş ve primleri silindi. Devletimizin 5510 sayılı kanunun 28’inci maddesi ile engelli vatandaşlara sağladığı emeklilik hakları gazilerin elinden alınmıştır. Bu sebepten gazilerin emeklilik durumları ne kadar uzuv kaybı olursa olsun kolu bacağı olmasa da mecburi olarak 60’lı, 65’li yaşlara kalmıştır” diye konuştu.

Tuncer konuşmasında şu soruyu sordu, “227 gazinin emekli maaşının kesilmesinin sebebi ise, SGK’nın 2008 ve 2013 yılında çıkan kanun maddelerini bilmeyerek engellilikten dolayı günü dolup müracaat eden gazilere maaş bağlanması, şimdi ise ben hata yaptım yeni fark ettim şimdi maaşlarınızı kestim demesi. Madem bu kişiler emekliliği hak etmiyordu, SGK neden bu kişilere emeklilik maaşı bağladı?”.

“HEM İŞLERİNDEN OLDULAR, HEM EMEKLİLİK MAAŞLARINDAN”

SGK’nın kendini kurtarmak için 7 Aralık 2019 tarihli 7194 sayılı kanunun 48’inci maddesi ile 5010 sayılı kanuna eklenen geçici 79’uncu maddesini söyleyen Tuncer, “Kanunu kişilere 6 yıldır ödenen maaşları geri istememek için çıkardı. Çıkarır çıkarmaz 10 gün içinde de maaşları kesildi. Bu gaziler sehven emekli edildiler bahanesiyle. Gaziler hem işlerinden olmuşlar, hem de bağlanan emekli maaşları kesilerek mağdur edilmişlerdir. Gazilerin maaşlarının kesilmesinin 2 temel sorumlusu vardır. Birincisi TBMM’dir. İkinci sorumlu ise Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Kanun bilmez, çıkan kanunları takip etmez, Sosyal Güvenlik Kurumu bu kanun yürürlüğe girdiği halde kanundan haberi olmadığından gazileri emekli edip 6 yıl maaş ödedikten sonra şimdide ben yeni fark ettim diyerek maaşlarını kesmiştir” dedi. Yapılan düzenlemenin nedeninin açıklanmasını talep etti.

Sorumlu tuttuğu iki kurumu göreve çağıran Tuncer, “Anayasamızın 10’uncu Maddesi  ‘Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz’ ifadesi yer alır. “61’inci Maddesi’nde ‘Devlet, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gazileri korur ve toplumda kendilerine yaraşır bir hayat seviyesi sağlar’ hükmü bulunmaktadır. Bu kurumların yaptıkları işler anayasaya da aykırıdır. Bu konunun sonuna kadar takipçisiyiz. Biz siyasetin ve belli bir gurubun değil Yüce Türk Milleti’nin gazileriyiz” diye sözlerine son verdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA